Escriptura de celebració del matrimoni davant Notari.

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAbril 2022


Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Nota prèvia
  • 3 Model d'escriptura de celebració del matrimoni davant Notari
  • 4 Comentari
    • 4.1 Situació actual
    • 4.2 Normes aplicables
  • 5 Legislación citada
  • 6 Jurisprudencia citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Nota prèvia

És important tenir en compte la Instrucción de 3 de junio de 2021, de la Dirección General de Seguridad Jurídica y Fe Pública, sobre la tramitación del procedimiento de autorización de matrimonio ante notarios

Model d'escriptura de celebració del matrimoni davant Notari

NÚMERO *.

A *, a *, essent les * hores i * minuts. (Cal expressar l'hora de la celebració).

DAVANT MEU *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *, competent per al present atorgament, segons faig constar de forma expressa.

COMPAREIXEN:

Contraents:

La senyora *, nascuda el dia *, (soltera, vídua, divorciada), veïna de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI / NIF *, vigent.

I el senyor *, nascut el * (solter, vidu, divorciat), veí de, amb domicili a *. Exhibeix DNI / NIF *, vigent.

Testimonis:

El senyor *...

I la senyora *...

Intervenen en el seu propi nom i dret.

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de CELEBRACIÓ DE MATRIMONI CIVIL i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d'aquesta Escriptura que qualifico de CELEBRACIÓ DE MATRIMONI CIVIL i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d’aquesta Escriptura que qualifico de CELEBRACIÓ DE MATRIMONI CIVIL i EXPOSEN:

I.- D'acord amb la legislació vigent, s'ha tramitat pels contraents abans indicats l’oportú expedient en Acta davant meu, Protocol numero *, (o davant el Notari de *, Protocol nº, resultan la meva competència en ser notari d'aquesta localitat on se celebra el matrimoni)' expedient que ha conclòs en forma favorable en considerar els contraents amb capacitat per poder celebrar matrimoni entre ells, sense cap impediment ni obstacle legal, situació que subsisteix al dia d'avui, segons asseveren els contraents.

Em lliuren i deixo unit a aquesta matriu cópia de l'expressat expedient.

Asseveren que al dia d'avui no ha transcorregut un any des de la publicació dels edictes incorporats a aquesta escriptura (o des de la data de les diligències substitutòries).

II.- Assisteixen els esmentats testimonis, idonis per a això, segons resulta de les seves manifestacions.

III.- La senyora * i el senyor * manifesten a la meva presència i a la dels testimonis aquí compareixents la seva voluntat de contreure matrimoni, no tenint cap impediment per a això.

IV.- Jo, el Notari, procedeixo en veu alta a la lectura dels següents articles del Codi Civil espanyol:

Art. 66: Els cònjuges són iguals en drets i deures.

Art. 67: Els cònjuges han de respectar-se i ajudar-se mútuament i actuar en interès de la família.

Art. 68: Els cònjuges estan obligats a viure junts, guardar-se fidelitat i socórrer-se mútuament. Hauran, a més, de compartir les responsabilitats domèstiques i la cura i atenció d'ascendents i descendents i altres persones dependents a càrrec seu.

Així mateix llegeixo l'article 231-2 del Codi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR