DECRET 174/2010, de 23 de novembre, pel qual es crea la Xarxa d'equipaments cívics de Catalunya (Xecat) i es constitueix el Consell d'Equipaments Cívics de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor16 de Diciembre de 2010
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governacio i Administracions Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET

174/2010, de 23 de novembre, pel qual es crea la Xarxa d'equipaments cívics de Catalunya (Xecat) i es constitueix el Consell d'Equipaments Cívics de Catalunya.

La Declaració Programàtica del Govern d'Entesa Nacional pel Progrés, en el capítol dedicat a les polítiques d'acció social i comunitària, estableix la voluntat de crear una xarxa d'equipaments cívics de proximitat, amb la finalitat d'establir i consolidar un model de qualitat dels equipaments cívics, la seva extensió territorial equitativa i la cooperació interadministrativa i associativa.

El Pla de Govern 2007-2010, a l'eix 1, relatiu a reforçar l'estat del benestar per aconseguir una societat més justa i cohesionada, punt 1.1.6, avançar cap a una societat plenament inclusiva amb la potenciació del treball en xarxa amb altres institucions i entitats, determina l'objectiu de cercar eines i recursos per ajudar a enfortir les entitats del tercer sector perquè puguin complir millor la seva tasca cohesionadora de la comunitat. Així, per tal de dur a terme aquesta tasca, esdevé essencial disposar de les infraestructures necessàries.

L'Acord GOV/33/2007, de 13 de febrer, pel qual s'acorda iniciar els treballs per a la creació d'una xarxa d'equipaments cívics, manifesta que la xarxa d'equipaments cívics ha de tenir com a finalitat definir les tipologies d'equipaments i les seves funcions, establir i promoure estàndards de qualitat que garanteixin la satisfacció de les seves persones usuàries en termes de programació i instal·lacions, fomentar les relacions de cooperació entre administracions competents en la matèria, facilitar els recursos adients per millorar l'oferta de programes d'aquests centres i oferir la possibilitat de treballar en xarxa per garantir l'equilibri territorial d'activitats i formació.

La Xarxa d'equipaments cívics de Catalunya (Xecat) promou el civisme actiu. El civisme actiu busca la participació de la ciutadania per arribar a l'experiència formativa mitjançant el contacte amb altres ciutadans i ciutadanes. La Xecat potencia els espais per a la formació informal de la ciutadania entesa com la formació resultant de la convivència. La Xecat és un espai identificador d'accions comunes a partir de l'heterogeni món dels equipaments i entitats que aporten valor afegit a la convivència entre els ciutadans i ciutadanes. La Xecat identifica i acull equipaments cívics per interactuar entre si.

Una vegada implementada la plataforma tecnològica que fa viable el funcionament d'aquesta xarxa, correspon crear-la i establir-ne les finalitats, les funcions, l'organització i el règim d'adhesió a la xarxa.

Igualment, correspon crear el Consell d'Equipaments Cívics de Catalunya, per garantir el desenvolupament i seguiment dels objectius de la Xecat, integrat per representants de les diferents organitzacions que signen el conveni, de les entitats adherides, de les persones expertes en matèria de civisme i de representants d'equipaments cívics de tot el territori català i dels responsables de la Xecat.

El Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament de Governació i Administracions Públiques les competències en matèria de coordinació i gestió de la xarxa d'equipaments cívics i socials.

D'acord amb el Decret 205/2007, de 18 de setembre, de reestructuració parcial del Departament de Governació i Administracions Públiques, a la Secretaria d'Acció Ciutadana li correspon fomentar el civisme i la dinamització sociocultural i de lleure, controlar la gestió i la planificació dels equipaments cívics i la programació de les activitats, promocionar l'associacionisme, i promoure la mediació comunitària en l'àmbit dels espais i equipaments cívics

Per tant, a proposta del conseller de Governació i Administracions Públiques, amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

  1. L'objecte d'aquest Decret és la creació de la Xarxa d'equipaments cívics de Catalunya (Xecat), configurada com un espai obert a totes les entitats, públiques i privades, que tenen com a eix de la seva acció la dinamització sociocultural, l'acció comunitària i la promoció del civisme.

  2. Aquest Decret crea també el Consell d'Equipaments Cívics de Catalunya.

Article 2

Concepte i tipologia

  1. Poden formar part de la Xecat els equipaments cívics, entesos com a equipaments oberts a tothom amb unes característiques estructurals i funcionals definides per a la dinamització sociocultural i l'acció comunitària, la promoció de l'associacionisme i la participació ciutadana en general, que compleixin igualment el que disposa l'article 5.

  2. Els equipaments cívics que s'adhereixen a la Xecat poden ser:

  1. D'iniciativa social, com ara els ateneus, cercles, casals i patronats culturals.

  2. D'iniciativa privada.

  3. Centres municipals, com ara centres cívics, casals de barri, casals de la gent gran.

  4. Equipaments cívics de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR