Entrevista: M. Antònia Amigó de Palau - Secretària de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Páginas4-6

Page 4

Arrel de la LO 19/2003, de reforma de la LOPJ es jerarquitza el Cos de Secretaris Judicials. Què ha suposat aquesta reforma i quina valoració ens podria fer?

Ara és un bon moment per respondre a aquesta pregunta, donat que ha passat un temps perquè com a secretària de govern nomenada a l’any 2004, pugui fer una valoració.

El cos de secretaris és des del 2003 un cos organitzat jeràrquicament, però el que més dificultats comporta per tots , és fer entendre el que significa tenir un cap que abans del 2003 no havia existit com a tal.

Per a un secretari judicial els avantatges de tenir un cap directe, que és el secretari coordinador provincial i el secretari de govern en última instància, és tenir una persona que decideix, dóna ordres i per tant, es responsabilitza de les decisions que es prenen, tant en l’àmbit organitzatiu dels propis secretaris, com pel que fa al personal de l’òrgan judicial. Per tant, les errades i encerts, són culpa d’un tercer, la qual cosa els allibera de la pressió o tensió que genera la necessitat de prendre decisions que a vegades costen.

Els inconvenients de tenir un cap pels secretaris són que hi ha algú que observa, valora, controla i exigeix l’exercici de les competències atribuïdes i la responsabilitat del seu compliment o incompliment.

En conjunt, la valoració és positiva, en tant que una organització estructurada jeràrquicament, permet la unificació de criteris i pautes d’actuació en aspectes sobre els que pot intervenir el secretari de govern i que poden afectar tant a les pràctiques processals, a través de protocols d’actuació processal respectant les competències entre Jutges i Secretaris, com organitzatius i d’introducció de canvis d’actituds i dinàmiques; que en un procés com el que s’espera de modernització de l’Administració de justícia, s’han d’anar introduint.

Fins ara els alts càrrecs de l’Administració de justícia eren ocupats per homes, i una de les seves funcions és la direcció i organització dels secretaris judicials de la nostra comunitat; pensa que una dona és tan competent com un home per dur a terme aquesta tasca i si això li ha suposat a vostè algun inconvenient; o considera que ja era hora que una dona Page 5 ocupés un alt càrrec dins de l’Administració de justícia.

Per desenvolupar tasques de direcció i gestió de personal, s’han de tenir habilitats, coneixements o formació i, per tant, preparació per a exercir aquesta competència. I en aquest sentit penso que pot estar igual de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR