ORDRE AAR/282/2010, de 14 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/282/2010, de 14 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

El Reglament CE 797/2004, del Consell, de 26 d'abril, estableix una sèrie de mesures destinades a millorar la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura amb l'objectiu que, posteriorment a l'elaboració d'un estudi sobre l'estructura del sector, cada estat membre de la Unió Europea estableixi un programa estatal d'actuacions amb caràcter triennal.

El programa estatal s'ha d'adreçar a actuacions destinades a l'assistència tècnica als apicultors i a les agrupacions d'apicultors, a la lluita contra la varroasi, a la racionalització de la transhumància i a les mesures de suport als laboratoris d'anàlisi de les característiques fisicoquímiques de la mel.

El programa d'actuacions a Catalunya ha estat aprovat dins el programa de millora de la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura estatal, mitjançant la Decisió de la Comissió de 25 d'agost de 2004, d'acord amb el Reglament CE 797/2004, per als anys 2005, 2006 i 2007, actualitzada per la Decisió de la Comissió de 25 d'octubre de 2005, que empara els anys 2008, 2009 i 2010.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector apícola mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre i per a les despeses subvencionables que figuren en l'annex 2.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la millora en la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura corresponents a l'any 2010 d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent i per a les despeses subvencionables que figuren a l'annex 2.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds s'inicia l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i finalitzarà el 15 de juny de 2010, inclòs.

2.3 Els ajuts convocats mitjançant aquesta Ordre tenen el caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) en un 50%, amb el fons del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí en un 25% i amb el fons del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en un 25%.

2.4 Els ajuts d'aquesta Ordre, per un import total de 359.012 euros, aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03D/782000100/6120/0000 dels pressupostos del Departament per a l'any 2010, que es dota inicialment amb l'aportació del Departament per un import de 89.753 euros cadascuna, desglossats en funció de les línies d'actuació següents:

Assistència tècnica: 17.950,60 euros.

Lluita contra la varroasi: 35.901,20 euros.

Racionalització de la transhumància: 29.618,49 euros.

Mesures de suport als laboratoris d'anàlisi de les característiques fisicoquímiques de la mel: 6.282,71 euros.

La concessió dels ajuts restarà condicionada a l'aportació efectiva dels fons procedents del FEAGA i del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

2.5 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Producció Ramadera.

2.6 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei de Producció Ramadera i el/la cap del Servei de Sanitat Animal.

2.7 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de quatre mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics en el web http://www.gencat.cat/dar/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del Departament. Els ajuts que superin els 3.000 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 14 de maig de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és millorar la producció i la comercialització dels productes de l'apicultura en l'àmbit territorial de Catalunya.

1.2 A efectes de l'Ordre, es consideren les línies d'actuació següents:

  1. Assistència tècnica a les persones apicultores i a les agrupacions d'apicultors/es.

  2. Lluita contra la varroasi.

  3. Racionalització de la transhumància.

  4. Mesures de suport als laboratoris d'anàlisi de les característiques fisicoquímiques de la mel.

    1.3 Els conceptes subvencionables dins de cadascuna de les línies d'actuació queden recollits a l'annex 2 de l'Ordre.

    —2 Persones beneficiàries

    2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts:

  5. Per a totes les línies d'actuació, les cooperatives apícoles i agrupacions de persones productores amb personalitat jurídica pròpia en les quals com a mínim un 75% dels membres compleixin els requisits que estableix l'apartat 2.2 d'aquestes bases reguladores.

  6. Per a les actuacions que figuren a l'apartat c) de l'annex 2 de l'Ordre, les persones físiques o jurídiques titulars d'una explotació apícola que, a més de complir els requisits que estableix l'apartat 2.2 d'aquestes bases reguladores, acreditin la condició de persona agricultora professional, d'acord amb la legislació aplicable a Catalunya, i que es trobin incloses en el sistema especial per a treballadors per compte propi agrari del règim especial de treballadors/es autònoms/es. No obstant això, les persones titulars d'explotacions apícoles que pertanyen a una cooperativa o a una agrupació de productors/es que hagi sol·licitat l'ajut no podran ser beneficiàries de manera individual d'aquests ajuts a títol individual.

    2.2 Les persones apicultores beneficiàries d'aquests ajuts han de complir els requisits següents:

  7. Estar en possessió del Llibre d'explotació ramadera actualitzat segons la normativa vigent.

  8. Tenir inscrita l'explotació al Registre d'explotacions apícoles amb anterioritat a l'1 de gener de 2009.

  9. Tenir identificades individualment totes les arnes amb el número de registre de l'explotació.

  10. Tenir identificat l'abellar d'acord amb el que estableix el Decret 221/1983, de 9 de juny, de regulació de l'activitat apícola.

  11. Complir amb les obligacions que estableix l'article 14...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR