ORDRE AAM/207/2011, de 12 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats al foment d'infraestructures de biodigestió de purins porcins, i es convoquen els corresponents a l'any 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/207/2011, de 12 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats al foment d'infraestructures de biodigestió de purins porcins, i es convoquen els corresponents a l'any 2011.

El canvi climàtic s'ha convertit en un dels factors clau de totes les polítiques de desenvolupament. Els seus escenaris de futur conviden a adoptar estratègies decidides de reducció dels gasos d'efecte d'hivernacle (GEH), al mateix temps que s'impulsen programes per tenir un coneixement més ampli i millor del procés, sobretot dels seus efectes locals, per poder dissenyar processos d'adaptació.

El Govern de la Generalitat va acordar, a la sessió del 7 d'octubre de 2008, el Pla marc de mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008-2012, en el qual es pretén reduir i evitar l'increment d'emissions difoses a Catalunya per un total de 5,33 milions de tones de CO 2 equivalent anuals.

L'esforç del sector agrari es concreta en una reducció de 0,259 Mt CO 2 eq/any, de les quals 0,109 s'aconseguirien incrementant la biodigestió anaeròbia dels purins i l'aprofitament del biogàs generat.

Per aquest motiu, el Govern de la Generalitat està tramitant el Pla de promoció de biodigestió de purins porcins de Catalunya 2008-2012, que, entre altres coses, va preveure establir una línia d'ajuts i de crèdits per construir aquest tipus d'instal·lacions. És per això que els anys 2009 i 2010, es van convocar els ajuts per al foment de la biodigestió de purins porcins.

En el marc del règim d'ajuts estatals creat per l'Administració General de l'Estat, l'Ordre AAR/386/2009, de 17 d'agost, va regular els ajuts de caràcter conjuntural i tècnic, adreçats a inversions no productives, que s'ajustaven al que disposa l'apartat IV.C.2 Ajut per a compromisos agroambientals o relatius al benestar dels animals de les directrius comunitàries sobre els ajuts al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/319/01) publicada al DOUE C-319 de 27 de desembre de 2006, per a les inversions en explotacions agràries, i de les directrius comunitàries sobre ajuts en favor del medi ambient (2008/C 82/01) per a la resta de beneficiaris, en les quals s'establien quantitats absolutes o percentatges màxims permesos d'ajut en els diferents conceptes subvencionables.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, es van notificar aquestes mesures a la Comissió Europea. Respecte a aquest règim d'ajuts, la Comissió Europea va posar de manifest que els ajuts destinats a les explotacions ramaderes s'han d'incardinar en el marc del Reglament (CE) núm. 1998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat a les ajudes de minimis, ja que en aquest cas no es pot entendre que el purí es trobi entre els productes enumerats a l'annex I del tractat CE. Respecte als ajuts per instal·lacions de tractament individual o centralitzat de purins, la seva incardinació dintre de les directrius comunitàries sobre ajuts estatals en favor del medi ambient (2008/C 82/01), s'efectua dintre de l'apartat 3.1.6 (energies renovables), tal i com consta en el text de la decisió de la Comissió en el règim d'ajuts N 339/2009.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar impuls a la implantació d'infraestructures de la biodigestió de purins mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment d'infraestructures de biodigestió de purins porcins que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre, juntament amb les equivalències en unitats de bestiar major (UBM) dels diferents tipus de bestiar porcí de l'annex 2, la relació de municipis d'alta concentració ramadera de l'annex 3, la producció per plaça i any de purins i nitrogen a l'inici del període d'emmagatzematge del purí segons la categoria de porcí de l'annex 4 i el contingut mínim del pla de gestió del diferit de l'annex 5.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment d'infraestructures de biodigestió de purins per a l'any 2011, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article anterior.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes per a les activitats subvencionables detallades en el punt 2.1 i 2.2 de l'annex 1 d'aquesta Ordre que computa des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre seran a càrrec de la partida pressupostària AG03D/770000100/6120/0000 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a l'any 2011 dotada amb un import màxim inicial de 10.000,00 euros. S'estableix un import addicional estimat de 723.015,01 euros en funció de les disponibilitats pressupostàries efectives. Aquests fons provenen del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Producció Agrícola.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes, es nomena una Comissió de Valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o subdirectora de Ramaderia, el subdirector o subdirectora d'Agricultura i el o la cap del Servei de Producció Agrícola.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és de dos mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa, la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, que no posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Medi Natural es pot interposar en el termini de tres mesos a comptar de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Les persones beneficiàries dels ajuts per a instal·lacions individuals amb digestors rurals sobre basses d'explotacions ramaderes intensives, tant individuals com col·lectives, han de dur a terme les actuacions objecte dels ajuts abans del dia 31 de desembre de 2011 i justificar-les dins del termini que prevegi la resolució de concessió, per tal que es pugui fer la certificació i comprovació de l'execució de les activitats previstes, com a molt tard, el 28 de febrer de 2012.

Les persones beneficiàries dels ajuts per a instal·lacions individuals i centralitzades amb codigestors industrials han de dur a terme les actuacions objecte dels ajuts abans del dia 31 de desembre de l'any 2011 i justificar-les abans d'aquesta data, per tal que es pugui fer la certificació i comprovació de l'execució de les activitats previstes, com a molt tard, el 28 de febrer de 2012. En el cas que se sol·liciti bestreta, s'han de dur a terme les actuacions objecte dels ajuts abans del dia 30 de setembre de l'any 2013 i justificar-la dins del termini que prevegi la resolució de concessió, per tal que es pugui fer la certificació i comprovació de l'execució de les activitats previstes, com a molt tard, el 31 d'octubre de l'any 2013.

Es podran sol·licitar bestretes en el termini d'1 mes a comptar de la notificació de la resolució de l'atorgament de l'ajut amb les condicions que s'estableixin en la resolució de concessió. La bestreta que es concedeixi serà d'un màxim del 85% de l'import de la subvenció atorgada. La sol·licitud de bestreta, la poden fer els beneficiaris que finalitzin les actuacions a partir del 31 de desembre de 2011. Aquesta sol·licitud es farà mitjançant un imprès normalitzat, adjuntant la documentació que es descriu en la mateixa sol·licitud, si s'escau. Per que es pugui concedir la sol·licitud de bestreta caldrà presentar el resguard de l'aval dipositat a la Caixa General de Dipòsits del Departament d'Economia i Coneixement, l'import de l'aval serà del 50% de l'import concedit.

2.9 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/daam/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAAM. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 12 d'agost de 2011

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 Els ajuts que estableix l'Ordre tenen com a objecte:

  1. Fomentar la biodigestió de purins de porcí que permeti reduir emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEH), dur a terme la valorització agrícola del digerit i facilitar la gestió i el tractament del nitrogen dels purins a les zones vulnerables o amb alta concentració ramadera.

    S'entén per zones d'alta concentració ramadera aquelles en les quals se supera una càrrega de bestiar intensiu que produeix purins porcins d'1,2 UBM per hectàrea de superfície agrària d'herbacis. La determinació de la càrrega ramadera s'efectua a escala de termes municipals en subzones de 20 km de diàmetre, utilitzant per al càlcul d'UBM les dades del Registre d'explotacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR