DECRETO LEY 16/2021, de 13 de julio, de aprobación de medidas urgentes de ordenamiento del juego de lotería reservado a la Generalitat de Catalunya.

ELIeli/es-ct/dl/2021/07/13/16/dof
Fecha de publicación15 Julio 2021
Fecha de disposición13 Julio 2021
EmisorDepartament de la Presidència

El president de la Generalitat de Catalunya,

L'article 67.6.a) de l'Estatut preveu que els decrets lleis són promulgats, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat.

D'acord amb això, promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

L'article 141.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix la competència exclusiva a la Generalitat de Catalunya en matèria de joc si l'activitat s'acompleix exclusivament a Catalunya.

La Llei 15/1984, de 20 de març, del joc, té per objecte regular, per l'àmbit territorial de Catalunya, totes les activitats relatives a casinos, a joc i apostes, de conformitat amb el marc estatutari. Entre d'altres, l'article 3, en concordança amb la disposició final tercera d'aquest text legal estableix que l'aprovació del Catàleg de joc i apostes correspon al Govern.

Mitjançant l'article 5.2 del Decret 240/2004, de 30 de març, d'aprovació del catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i dels criteris aplicables a la seva planificació, s'estableixen les modalitats admeses en el joc de loteria que són les següents: a) sorteig; b) sorteigs subjectes a dues variables; c) loteria presortejada; i d) loteria mixta.

L'article 5.1 del Decret 240/2004, de 30 de març, atribueix a l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat l'organització i gestió de la loteria, com a joc d'atzar, sense perjudici de les competències que puguin correspondre a altres organismes. I l'article 2 de la Llei 5/1986, de 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, estableix que aquesta entitat té al seu càrrec l'organització, la gestió directa i la comercialització dels jocs que les disposicions legals reserven a la gestió de la Generalitat de Catalunya, i també la recaptació per compte de la Generalitat dels ingressos públics derivats d'aquesta activitat i el pagament dels premis que s'estableixen.

L'apartat 3 de l'article 127 de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, té per objecte la derogació de la disposició addicional única de la Llei 5/1986, del 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, que queda substituïda per tres disposicions addicionals.

El nou text de la disposició addicional primera de la Llei 5/1986, de 17 d'abril, preveu la transformació de l'EAJA en societat anònima unipersonal.

Per l'Acord GOV/70/2020, de 2 de juny, s'inicia el procés de transformació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat en una societat anònima unipersonal.

Mitjançant l'Acord GOV/84/2021, de 15 de juny, s'aprova la transformació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat en societat anònima de naturalesa unipersonal, s'aprova la constitució de la societat Loteries de Catalunya, SAU, i se n'aproven els Estatuts.

De conformitat amb l'article 7.2 dels Estatuts de Loteries de Catalunya, SAU, la societat inicia les seves operacions socials l'1 de juliol de 2021.

Es té en compte l'escriptura pública de constitució de la societat anònima Loteries de Catalunya, SAU i el nomenament del Consell d'Administració, de 18 de juny de 2021, inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona en data 1 de juliol de 2021, volum 47896, foli 65, full 585715, inscripció 1.

En aquests moments, és urgent i necessari adoptar un seguit de mesures extraordinàries amb la finalitat d'adequar l'activitat del joc de loteria reservat a la Generalitat de Catalunya a la nova forma jurídica i organitzativa de l'entitat que té encomanada aquesta activitat, a l'efecte que la pugui realitzar.

El Decret llei s'estructura en tres capítols, vuit articles, una disposició addicional, tres disposicions transitòries, una disposició derogatòria i sis disposicions finals.

El capítol I està integrat per dos articles que determinen que Loteries de Catalunya, SAU és l'entitat que té encomanada l'organització i la gestió del joc de loteria, per compte de la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb els Estatuts que la regeixen i la resta de legislació d'aplicació, i que garanteixen, amb una norma amb rang de llei, la impossibilitat de transmissions o altres operacions societàries que poguessin permetre l'entrada de capital privat en la societat.

El capítol II aborda la regulació, amb vocació de permanència i amb norma amb rang de llei, els aspectes essencials relatius a la gestió dels ingressos públics de titularitat de l'Administració de la Generalitat que s'obtenen de la comercialització de jocs. Així mateix, s'hi inclouen determinades previsions relatives a la destinació dels ingressos públics obtinguts per la comercialització de la loteria a programes, inversions i actuacions que promoguin la prosperitat i la cohesió social.

El capítol III té l'objecte d'adequar el règim de comercialització i de distribució de la loteria a la forma jurídica de societat mercantil de Loteries de Catalunya, SAU. En concret, s'hi regulen les relacions jurídiques de la nova societat amb els subjectes de la seva xarxa comercial i les persones jurídiques col·laboradores en la distribució de la loteria col·lectiva, que ara s'organitzaran a través de contractes, amb ple respecte als principis que regeixen la contractació pública d'aplicació a la societat, i tot preservant els drets dels titulars de les autoritzacions per comercialitzar loteria que hagin estat atorgades per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat.

La disposició addicional introdueix mesures organitzatives a fi d'interpretar les referències que la normativa sectorial del joc de loteria vigent efectua a l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat i als seus òrgans de govern, a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret llei.

La disposició transitòria primera estableix els drets dels titulars de les autoritzacions per comercialitzar loteria que hagin estat atorgades per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes i el règim jurídic transitori d'aplicació als títols que esdevinguin vigents per opció dels seus titulars. La disposició transitòria segona té per objecte establir el règim transitori dels jocs de loteria en funcionament, tenint en compte la simplificació dels instruments jurídics per comercialitzar les loteries, que és objecte de la disposició final segona , mitjançant la modificació de l'article 5 de la Llei 15/1984, de 20 de març del joc. En darrer terme, la disposició transitòria tercera té per objecte establir el règim transitori de determinats aspectes relatius a aspectes econòmics de la nova societat.

La disposició derogatòria té per objecte derogar la Llei 5/1986, de 17 d'abril, de creació de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, el Decret 108/2012, de 2 d'octubre, d'organització, estructura i funcionament de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, així com les disposicions necessàries del Reglament de comercialització dels jocs de loteria organitzats i gestionats per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, aprovat pel Decret 339/2011, de 17 de maig, i del Decret 116/220, de 6 d'octubre, del Reglament de la loteria col·lectiva i de modificació de diversos decrets en matèria de joc, tenint en compte la impossibilitat que Loteries de Catalunya, SAU atorgui autoritzacions administratives als subjectes que integren la seva xarxa comercial i a les persones jurídiques col·laboradores que distribueixin loteria col·lectiva, atesa la seva naturalesa d'entitat mercantil.

En darrer terme, per raó de seguretat jurídica, la disposició derogatòria preveu la derogació diferida dels preceptes dels reglaments específics dels jocs de loteria que esdevinguin inaplicables amb motiu de l'atorgament d'autoritzacions administratives que puguin modificar els jocs de loteria en funcionament.

La disposició final segona té per objecte introduir les modificacions imprescindibles i necessàries en la Llei 15/1984, de 20 de març, del joc, atès que aquest text legal no contenia cap disposició específica respecte del règim del joc de les loteries reservat a la Generalitat de Catalunya.

En primer lloc, les modificacions de la Llei del joc tenen per objecte l'atribució de la reserva del joc de loteria a Loteries de Catalunya, SAU de l'organització i la gestió de la loteria, per compte de la Generalitat, l'establiment de la regulació mitjançant una ordre dels aspectes essencials del joc de la loteria, així com la simplificació dels instruments jurídics necessaris per comercialitzar les loteries, amb vocació homogeneïtzadora amb el règim jurídic d'aplicació als operadors del mercat de loteries d'àmbit estatal.

La disposició final tercera modifica el Catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i els criteris aplicables a la seva planificació, aprovats pel Decret 240/2004, de 30 de març, tenint en compte la naturalesa jurídica d'instrument planificador del Catàleg de jocs, i per tal que reculli l'atribució a Loteries de Catalunya, SAU de l'organització i gestió de la loteria reservada a la Generalitat de Catalunya. La disposició final quarta modifica el Reglament de la loteria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR