DECRETO LEY 10/2022, de 5 de julio, de modificación del Decreto ley 4/2018, de 17 de julio, por el que se asume la gestión directa del servicio de abastecimiento de agua a poblaciones por medio de las instalaciones de la red de abastecimiento Ter-Llobregat de titularidad de la Generalitat y se crea el Ente de Abastecimiento de Agua Ter-Llobregat.

ELIeli/es-ct/dl/2022/07/05/10/dof
Fecha de disposición05 Julio 2022
Fecha de publicación07 Julio 2022
EmisorDepartament de la Presidència

El president de la Generalitat de Catalunya.

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del rei, i d'acord amb l'article 67.6 a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

L'article 117 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya (EAC) estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria d'aigües que pertanyen a conques hidrogràfiques intracomunitàries, que inclou, en tot cas, l'organització de l'Administració hidràulica de Catalunya.

Així mateix, l'article 150 de l'EAC disposa que correspon a la Generalitat, en matèria d'ordenació de la seva Administració, la competència exclusiva sobre l'estructura, la regulació dels òrgans i directius públics i el funcionament i l'articulació territorials, i sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

La producció i el subministrament d'aigua potable per a l'abastament d'aigua a poblacions per mitjà de la xarxa d'abastament Ter-Llobregat és un servei públic d'interès de la Generalitat, i, per tant, de la seva competència, de conformitat amb l'article 34 del Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre.

En compliment de la disposició addicional sisena de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures, fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret llei 4/2018, de 17 de juliol, pel qual s'assumeix la gestió directa del servei d'abastament d'aigua a poblacions per mitjà de les instal·lacions de la xarxa d'abastament Ter-Llobregat de titularitat de la Generalitat i es crea l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat (que en el tràfic utilitza l'acrònim ATL).

La naturalesa jurídica d'ATL és la d'entitat de dret públic de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb les previsions de l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, que sotmet la seva activitat en les relacions externes, amb caràcter general, a les normes del dret civil, mercantil i laboral que hi siguin aplicables, si bé algunes actuacions queden sotmeses al dret públic.

La disposició addicional segona d'aquest Decret llei 4/2018 regula la subrogació i, pel que fa al personal subjecte a l'Estatut dels treballadors, l'apartat segon indica que el personal subjecte a l'Estatut dels treballadors que en el moment d'entrada en funcionament de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat presti serveis a ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya, SA, queda integrat a l'Ens, el qual se subroga de manera expressa respecte de les relacions contractuals de caràcter laboral d'aquest personal amb el mecanisme de successió d'empresa previst a l'article 44 de l'Estatut dels treballadors. El personal subrogat s'integra a l'Ens en la condició de personal laboral indefinit no fix sense que adquireixi la condició d'empleat públic.

En compliment d'aquesta disposició, 258 persones amb una antiguitat mitjana superior als 20 anys van ser subrogades. En aquell moment, es van aplicar les previsions relatives a la successió d'empreses, de tal manera que es va considerar el personal com a personal laboral indefinit i no fix (PINF), i, per tant, no adquiria, per efecte d'aquesta subrogació, la condició de treballador públic. Aquesta regulació era congruent amb les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR