DECRETO 47/2023, de 14 de marzo, de creación del Colegio de Higienistas Dentales de Cataluña.

ELIeli/es-ct/d/2023/03/14/47/dof
Fecha de disposición14 Marzo 2023
Fecha de publicación16 Marzo 2023
EmisorDepartament de Justícia, Drets i Memòria

L'article 125.1 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals, la qual, respectant el que disposen els articles 36 i 139 de la Constitució, inclou en tot cas la seva creació.

La Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, regula els requisits i el procediment per a la creació d'aquestes corporacions mitjançant un decret del Govern. Aquesta llei preveu en la disposició addicional cinquena, afegida per l'article 160 de la Llei 5/2020, del 29 d'abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que els professionals que exerceixen professions sanitàries reconegudes expressament per llei, titulades i regulades, poden instar la creació del col·legi professional representatiu de llur professió, en els termes que estableix la Llei 7/2006, amb la possibilitat de restar exempts del requisit de títol universitari oficial que imposa l'article 37. Així mateix, d'acord amb l'apartat 5 de l'article 37, correspon al Parlament apreciar el compliment del requisit d'interès públic i d'especial rellevància social o econòmica, que és una condició prèvia i necessària per aprovar el decret del Govern.

La professió d'higienista dental es va crear i es regula mitjançant la Llei 10/1986, de 17 de març, sobre odontòlegs i altres professionals relacionats amb la salut dental. Específicament, aquesta llei, desenvolupada mitjançant el Reial decret 1594/1994, de 15 de juliol, estructura les tres professions sanitàries que fan possible i efectiva l'atenció en matèria de salut dental a tota la població, que són l'odontologia, la protètica dental i la d'higienista dental.

L'article 2, apartat 3, de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, disposa que, quan sigui necessari, per les característiques de l'activitat, per millorar l'eficàcia dels serveis sanitaris o per adequar l'estructura preventiva o assistencial al progrés científic i tecnològic, es pot declarar formalment, mitjançant una norma amb rang de llei, el caràcter de professió sanitària, titulada i regulada, d'una determinada activitat no prevista per l'apartat anterior d'aquest mateix article, que estableix que les professions sanitàries s'estructuren en un grup de nivell de llicenciat i en un altre grup de nivell de diplomat. Finalment, el precepte disposa de manera expressa que, de conformitat amb la Llei 10/1986, de 17 de març, sobre odontòlegs i altres professionals relacionats amb la salut dental, tenen caràcter de professió sanitària la de protètic dental i la d'higienista dental.

El Reial decret 769/2014, de 12 de setembre, estableix el títol de tècnic superior en higiene bucodental i en fixa els ensenyaments mínims corresponents.

En aquest sentit, els higienistes dentals són els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR