DECRETO 27/2023, de 21 de febrero, de modificación del Decreto 246/2008, de 16 de diciembre, de regulación de la situación administrativa especial de segunda actividad en el cuerpo de Mossos d'Esquadra.

ELIeli/es-ct/d/2023/02/21/27/dof
Fecha de disposición21 Febrero 2023
Fecha de publicación23 Febrero 2023
EmisorDepartament d'Interior

D'acord amb l'article 164 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la Generalitat de Catalunya té competències en matèria de seguretat pública que es concreten, entre d'altres aspectes, en la creació i l'organització del cos de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra.

El cos de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra es configura com a força policial amb entitat pròpia que exerceix totes les funcions pròpies d'un cos de policia, en els àmbits de la seguretat ciutadana, l'ordre públic, la policia administrativa, la policia judicial i la investigació criminal. Aquest cos policial es regeix per la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra, sens perjudici de l'aplicació de la normativa amb caràcter bàsic estatal, quan escaigui.

Amb la finalitat d'assegurar que les persones funcionàries del cos de Mossos d'Esquadra tinguin en tot moment les aptituds psicofísiques adequades per complir les funcions que tenen encomanades i poder garantir, així, l'eficàcia en el servei policial, i alhora permetre l'adaptació de la carrera professional als canvis que produeix el transcurs del temps, la Llei 10/1994 estableix les causes per les quals les persones funcionàries poden passar, abans d'arribar a la jubilació, a la situació administrativa especial de segona activitat. Aquestes causes són l'edat i la disminució de les condicions físiques o psíquiques.

D'acord amb l'article 61.3 de la Llei 10/1994, s'han de determinar per reglament les circumstàncies i les condicions de la prestació dels serveis complementaris de segona activitat i el grau de les incapacitats mèdiques que poden determinar el pas a aquesta situació.

El Decret 246/2008, de 16 de desembre, de regulació de la situació administrativa especial de segona activitat en el cos de Mossos d'Esquadra, va regular les condicions i el procediment per fer efectiu el pas a la situació de segona activitat, partint de l'adaptació del lloc de treball. També va establir un règim especial en llocs de suport no policial per a les persones del cos que es trobessin en situació d'incapacitat permanent total.

Aquesta regulació establia una distinció de situacions en funció del grau de disminució de les aptituds físiques o psíquiques (adaptació del lloc de treball, segona activitat i llocs de suport no policial per als casos d'incapacitat permanent total). El pas a la situació d'incapacitat permanent total comportava la impossibilitat de continuar fent tasques policials i s'establia un procediment de reincorporació, a sol·licitud de la persona interessada, en un lloc de treball per exercir funcions genèriques de suport.

L'experiència en l'aplicació d'aquest marc normatiu ha posat de manifest la dificultat material de diferenciar en molts casos les funcions genèriques de suport de les funcions policials establertes per a la situació administrativa de segona activitat, així com les conseqüències negatives per a la persona funcionària del fet de ser apartada de la funció policial, abans de poder reincorporar-se a un lloc de treball de característiques diferents.

D'altra banda, es pretén resoldre la impossibilitat material d'identificar més llocs de treball amb aquestes funcions genèriques de suport, no policials, incorporant el ventall de funcions de segona activitat que poden dur-se a terme en situació d'incapacitat permanent total, d'acord amb la capacitat laboral de la persona funcionària i la diversitat de funcions que es duen a terme al cos de Mossos d'Esquadra que no requereixen una plenitud de condicions psicofísiques.

En conseqüència, aquesta modificació preveu l'establiment dels ajustos raonables i necessaris quan es produeix una disminució de les aptituds psicofísiques, posant el focus en la tipologia de funcions que es poden dur a terme dins de l'organització policial, sense haver de perdre necessàriament la condició de policia i permetent aprofitar els coneixements i l'expertesa assolits en el decurs de la trajectòria professional. La finalitat última és la de garantir la plena aptitud de la persona funcionària en el lloc de treball que ocupi en segona activitat, així com l'eficàcia del servei, d'acord amb la normativa d'integració de persones amb discapacitat. Així, cal establir els ajustos raonables perquè puguin mantenir-se dins l'organització, malgrat la pèrdua d'aptituds psicofísiques, partint d'una nova definició d'aquestes aptituds, més adequada a la realitat de les funcions que s'exerceixen, en què només la disminució d'aptituds psicofísiques susceptible de declaració d'incapacitat permanent absoluta o de gran invalidesa no permetrà portar a terme cap tipus de funció dins l'organització.

Atesa la situació exposada, ha esdevingut necessari modificar la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR