DECRETO 14/2023, de 24 de enero, por el que se modifica el Decreto 9/2017, de 31 de enero, del Sistema Público de Equipamientos Escénicos y Musicales de Cataluña.

ELIeli/es-ct/d/2023/01/24/14/dof
Fecha de disposición24 Enero 2023
Fecha de publicación27 Enero 2023
EmisorDepartament de Cultura

La Generalitat té competència exclusiva en matèria de foment de la cultura, d'acord amb l'article 127.1.d) primer de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, que comprèn, entre altres matèries, el foment i la difusió de la creació i la producció teatrals i musicals portades a terme a Catalunya. Així mateix, té competència exclusiva en matèria d'organització de la seva administració.

El Govern va crear el Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya mitjançant el Decret 48/2009, de 24 de març, del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya, que es va desenvolupar parcialment mitjançant l'Ordre CMC/548/2010, de 16 de novembre, que va ser derogada i substituïda per l'Ordre CLT/24/2012, de 2 de febrer, dels paràmetres mínims que han de complir determinats equipaments escènics i musicals del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya i dels mecanismes de suport.

L'any 2015 es va iniciar un procés de revisió integral del Decret 48/2009, de 24 de març, del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya que va suposar la seva derogació com a resultat de l'entrada en vigor del Decret 9/2017, de 31 de gener, del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya. Per la seva banda, l'Ordre CLT/168/2017, de 21 de juliol, dels paràmetres mínims de determinats equipaments del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya, i de les xarxes de cooperació, va derogar l'Ordre CLT/24/2012, de 2 de febrer.

El Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya es configura com el sistema propi del conjunt organitzat d'entitats titulars d'equipaments escènics i musicals participats per l'Administració de la Generalitat i d'ens locals que promouen programacions escèniques i musicals.

Des de la creació del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya l'any 2009, Catalunya disposa del sistema específic per ordenar les seves polítiques públiques en l'àmbit de les arts escèniques i musicals. En aquest sentit, el Sistema ha esdevingut el marc sistèmic i institucional de referència per a la definició, el disseny, la implementació, l'execució i l'avaluació de les polítiques públiques en l'àmbit de les arts escèniques i musicals de Catalunya. Així, el Sistema s'ha consolidat com el nucli articulador dels mecanismes de suport públic als equipaments escènics i musicals; com el punt de trobada de referència dels programadors i programadores de Catalunya; com l'espai d'anàlisi, estudi i reflexió per a la definició i el disseny de les polítiques públiques en l'àmbit de les arts escèniques i musicals, i com la infraestructura tècnica per a la implementació d'aquestes polítiques.

Posteriorment, l'any 2021 el Departament de Cultura conclou la necessitat i adequació d'iniciar un procés de revisió parcial de la normativa reguladora del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya que s'emmarca principalment en les noves orientacions en l'àmbit del dret administratiu derivades de la generalització del principi de simplificació administrativa, transparència i concurrència pública.

En primer lloc, aquest Decret elimina que els convenis de col·laboració siguin la modalitat de vinculació ordinària dels equipaments escènics i musicals locals multifuncionals i passa a ser una de les modalitats possibles, sens perjudici que també es puguin canalitzar els mecanismes de suport del Departament de Cultura a través de les altres modalitats, és a dir, el contracte programa o el suport genèric. D'aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR