DECRET 210/2013, de 30 de juliol, d'aprovació dels Estatuts del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L’article 168.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència executiva de la legislació de l’Estat en matèria penitenciària que inclou, en tot cas, la planificació i l’organització del treball remunerat de la població reclusa i de les activitats de reinserció, i l’article 150.b) li atribueix la competència exclusiva en matèria d’organització de l’Administració de la Generalitat en les seves diverses modalitats, organitzatives i instrumentals, per a l’actuació administrativa.

Mitjançant la Llei 5/1989, de 12 de maig, es va crear el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, com a empresa pública amb l’objectiu primordial de satisfer el dret al treball dels presos i penats recollit a l’article 25.2 de la Constitució espanyola. En desplegament d’aquesta Llei, es van aprovar els Estatuts del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció mitjançant el Decret 209/1989, de 3 de juliol.

En el decurs dels anys transcorreguts d’ençà de la creació del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció l’any 1989, s’han produït importants canvis legislatius i reformes normatives en l’àmbit penitenciari català, a més d’un important increment de l’activitat d’aquesta empresa pública que han motivat l’aprovació de la Llei 23/2009, del 23 de desembre, del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, per poder donar resposta a la situació actual i afrontar nous reptes de futur. La Llei 11/2011, del 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per agilitar l’activitat administrativa, ha modificat la Llei 23/2009, del 23 de desembre.

La disposició final primera de la Llei 23/2009, del 23 de desembre, estableix que el Govern, a proposta del conseller o consellera del departament competent en matèria d’execució penal, ha d’aprovar els nous estatuts del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, que n’han de regular l’organització i el règim de funcionament.

Els Estatuts del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció que s’aproven mitjançant aquest Decret tenen per objecte regular l’organització i el règim de funcionament de l’empresa perquè esdevingui un instrument àgil i eficaç per al compliment dels fins que té encomanats.

Aquests Estatuts s’estructuren en tres capítols: un primer capítol, de disposicions generals; un segon capítol, que en defineix l’estructura i l’organització, i un tercer capítol, que determina el règim jurídic, de personal, econòmic, de recursos i de contractació del sector públic; tots tres capítols es despleguen en vint-i-quatre articles.

Vist l’Acord adoptat pel Consell d’Administració del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció;

Vist l’informe de la Comissió de Govern Local de Catalunya;

De conformitat amb el que estableix l’article 26.e) de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

Per tot això, a proposta del conseller de Justícia, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

S’aproven els Estatuts del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, que s’insereixen a continuació del Decret.

Disposició derogatòria

Resten derogats:

  1. El Decret 209/1989, de 3 de juliol, pel qual s’aproven els Estatuts del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.

  2. El Decret 116/2008, de 10 de juny, pel qual es modifiquen els Estatuts del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, aprovats pel Decret 209/1989, de 3 de juliol.

  3. La disposició addicional setena del Decret 68/2004, de 20 de gener, d’estructuració i reestructuració de diversos departaments de l’Administració de la Generalitat.

Barcelona, 30 de juliol de 2013

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Germà Gordó i Aubarell

Conseller de Justícia

ESTATUTS

del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa i adscripció

1.1 El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció és una empresa pública de la Generalitat que té naturalesa d’entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, l’actuació de la qual s’ajusta al dret privat, excepte en els supòsits i les matèries expressament especificats a l’article 19 de la Llei 23/2009, del 23 de desembre, del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.

1.2 El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció s’adscriu al departament competent en matèria d’execució penal mitjançant el centre directiu que determini el corresponent decret d’estructuració del departament.

Article 2

Objecte i funcions del Centre

2.1 L’objecte del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció és facilitar la reinserció sociolaboral de les persones internes en centres penitenciaris i educatius de justícia juvenil de Catalunya, mitjançant la creació, l’aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius, la creació de llocs de treball adaptats a les necessitats d’aquestes persones i altres actuacions encaminades a aconseguir-ne la reinserció.

2.2 El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció és mitjà propi i servei tècnic de l’Administració de la Generalitat, dels ens locals i del sector públic vinculat o dependent i, en conseqüència, resta obligat a executar, dins l’àmbit de les seves funcions, els encàrrecs que aquests li formulin.

2.3 Les funcions del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció són les establertes a l’article 3 de la Llei 23/2009, del 23 de desembre, del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.

Article 3

Domicili i àmbit territorial d’actuació

3.1 El domicili del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, per a qualsevol tipus d’efectes legals, radica a Barcelona, sens perjudici de l’establiment de dependències en altres àmbits territorials de Catalunya, per tal de poder desenvolupar les seves funcions específiques i fer efectiu el principi de desconcentració de funcions.

3.2 L'establiment de dependències en altres àmbits territorials de Catalunya per a l’exercici de les seves funcions és aprovat pel Consell d’Administració.

Capítol II

Estructura i organització

Secció primera

Estructura i tipologia d’òrgans

Article 4

Estructura orgànica

4.1 Els òrgans de govern del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció són:

  1. El Consell d’Administració.

  2. La Comissió Executiva.

  3. El director o directora.

    4.2 Els òrgans d’assessorament i participació del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció són:

  4. El Consell Assessor.

  5. Altres òrgans consultius o taules sectorials en matèria d’inserció sociolaboral que creï el Consell d’Administració.

    Secció segona

    Òrgans de govern

Article 5

Naturalesa i composició del Consell d’Administració

5.1 El Consell d’Administració és l’òrgan de direcció superior i control del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.

5.2 El Consell d’Administració està integrat per les persones membres següents:

  1. El president o presidenta, que és el conseller o consellera del departament competent en matèria d’execució penal.

  2. El vicepresident o vicepresidenta, que és el o la titular de la unitat directiva competent en matèria de serveis penitenciaris. El vicepresident o vicepresidenta substitueix el president o presidenta en cas de vacant, absència o malaltia.

  3. Vuit vocals, cinc en representació del departament competent en matèria d’execució penal i uns altres tres en representació dels departaments competents en matèries relacionades amb l’objecte i funcions del Centre, amb rang mínim de director o directora general.

    Aquests vocals són nomenats pel Govern, a proposta del conseller o consellera competent en matèria d’execució penal, d’acord amb la designació efectuada pel conseller o consellera respectiu.

  4. Dos vocals, designats cadascun d’ells per cadascuna de les entitats associatives més representatives dels ens locals de Catalunya.

    5.3 El director o directora del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció assisteix a les sessions del Consell d’Administració amb veu i sense vot.

    5.4 El secretari o secretària, nomenat pel Consell d’Administració d’entre el personal del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció, assisteix a les sessions del Consell amb veu i sense vot.

    5.5 Els representants d’organismes públics i privats, i altres experts que el Consell d’Administració del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció consideri oportú, en funció dels assumptes a tractar, poden assistir a les sessions del Consell amb veu i sense vot.

    5.6 S’ha de procurar garantir el principi de paritat per mitjà de la presència equilibrada de dones i homes.

Article 6

Funcions del Consell d’Administració

6.1 Les funcions del Consell d’Administració del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció són:

  1. Vetllar pel compliment de l’objecte i les funcions del Centre.

  2. Exercir la direcció superior i el control del Centre.

  3. Aprovar inicialment, si s’escau, la proposta de contracte programa, elaborada pel director o directora.

  4. Aprovar l’avantprojecte de pressupost i el programa anual d’actuació, d’inversions i de finançament, a proposta de la Comissió Executiva.

  5. Aprovar, si escau, el balanç, la memòria anual i els comptes dels exercicis econòmics, a proposta de la Comissió Executiva.

  6. Proposar les directrius per fixar de manera individualitzada les tarifes de referència per a les activitats del Centre que hi estiguin subjectes, d’acord amb l’article 18.2.b) de la Llei 23/2009, del 23 de desembre, del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.

  7. Nomenar el secretari o secretària del Consell d’Administració a proposta del director o directora del Centre.

  8. Crear òrgans consultius o taules sectorials en matèria d’inserció sociolaboral de les persones sotmeses a mesures judicials amb participació de les entitats i empreses afectades.

  9. Informar el Consell...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR