DECRET 80/1984, de 3 de març, de creació del Centre d'Història Contemporània de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Circumstàncies ben conegudes viscudes pel poble català, durant llargs períodes, han impedit que la història contemporània de Catalunya hagi estat estudiada i exposada amb la profunditat i el detall necessaris, malgrat la tasca benemèrita d'algunes institucions i persones. Com a conseqüència moviments i manifestacions que han estat factors importants en el procés que ha permès d'arribar a la consecució de l'actual autonomia de Catalunya no han pogut ser estudiats fins ara com cal. D'altra banda, referint-nos al passat més recent, no es pot demorar per més temps la realització d'estudis sobre aquest passat, aprofitant el testimoni de tots aquells que hi intervingueren de manera activa, així com l'aplegament de la documentació d'aquest període que es troba dispersa a l'interior i l'exterior de Catalunya i la seva conservació.

Per tot això, el Consell Executiu de la Generalitat considera que és urgent la creació d'un centre d'estudis sobre la història contemporània de Catalunya i molt especialment la més recent, en tant que el Parlament de Catalunya no aprovi, si ho creu oportú, una llei que reguli amb major abast la configuració i el funcionament d'aquest organisme.

Per tant, d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article primer

- Es crea el Centre d'Història

Contemporània de Catalunya que quedarà adscrit al Departament de la Presidència, en tant que el Parlament de Catalunya no reguli amb major abast la seva configuració i funcions.

Article segon

- El Centre tindrà com a objectius i

funcions fonamentals:

  1. Promoure la recollida de documentació escrita i de tota mena que faci referència a la història contemporània de Catalunya.

  2. Fomentar la investigació i promoure la publicació d'obres sobre aquesta història.

  3. Formar una Biblioteca-hemeroteca especialitzada en els temes de la història contemporània de Catalunya i, molt especialment, sobre la història del catalanisme.

  4. Promoure la creació a la ciutat de Barcelona del Museu d'Història del Catalanisme. Tota la documentació que es reculli o adquireixi el Centre, un cop hagi estat classificada i tractada passarà, definitivament a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Les actuacions que realitzi el Centre es coordinaran amb les tasques similars que portin a terme altres institucions, en especial les universitats catalanes, i l'Arxiu Nacional de Catalunya.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR