Davant la Sentència del Tribunal de Justícia Europeu

AutorJuan Gómez Martínez
CargoNotari de Sabadell
Páginas14-16

Page 14

El proppassat mes de març, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va posar, com a mínim, un punt i a part en el llarg procés de «crisi» -en sentit etimològic- que està patint el sistema hipotecari espanyol.

Aprofitant la conjuntura, el tan lloat procés hipotecari espanyol avui és qüestionat per tota mena d’actors del sistema. Alguns amb arguments més tècnics o econòmics més bons i altres amb escàs rigor científic.

La Sentència del TJUE del proppassat 14 de març, tot i que era molt esperada -l’informe de l’advocada general del TJUE feia preveure una resolució en el sentit de la que s’ha dictat-, ha provocat una mena de tret de sortida i tots ens hem començat a moure: uns per atacar el sistema, d’altres per defensar-lo i uns altres per modificar-lo.

La Sentència del TJUE del proppassat 14 de març ha provocat una mena de tret de sortida i tots ens hem començat a moure: uns per atacar el sistema, d’altres per defensar-lo i uns altres per modificar-lo

El primer que cal aclarir és que la Sentència no posa en dubte el sistema hipotecari espanyol, si entenem com a tal el que s’inicia amb l’acord de finançament de les parts i desemboca en la constitució de la hipoteca. És fonamentalment un procés notarial i registral, basat en la intervenció no només d’un, sinó de dos funcionaris imparcials i que ha donat fins ara uns resultats més que acceptables.

El que la Sentència critica és el superprivilegiat procediment d’execució hipotecària. I dirigeix els comentaris crítics en dues direccions ben diferenciades: els uns, més específics, en què assenyala dues clàusules, habituals en els préstecs hipotecaris, que s’han de considerar abusives -la dels interessos de demo-ra i la del venciment total de l’obligació per un únic impagament-, i uns altres, més genèrics i transcendents, que posen en dubte el sistema d’execució hipotecària pel fet que, segons el TJUE, la immediatesa del procediment no permet una protecció eficaç del consumidor que ha subscrit clàusules que puguin resultar abusives; és a dir, que el procediment

Page 15

d’execució hipotecària és tan automàtic que les causes d’oposició que preveu la llei no permeten una defensa eficient dels drets dels consumidors. Més especial és el pronunciament que fa el Tribunal sobre el sistema de determinació uni-lateral, per part del creditor, de l’import del deute.

Hem de veure en la Sentència del TJUE una oportunitat per a la nostra funció

La Sentència mereix una reflexió més profunda que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR