Crónica legislativa de las Islas Baleares

AutorAntoni Nadal i Soler
CargoProfessor de llenguatge administratiu de l'Institut d'Estudis Baleàrics
Páginas218-225

Page 218

En la crònica del segon semestre de l’any 2014 a les Illes Balears destaca d’una manera especial que el 22 de setembre la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears dicta tres sentències en què estima els recursos presentats pels sindicats CCOO, UGT i STEI contra el Decret 15/2013, de 19 d’abril, pel qual es regula el tractament integrat de les llengües als centres docents no universitaris de les Illes Balears (TIL) i les instruccions del secretari autonòmic d’Educació, Cultura i Universitats, de 9 de maig de 2013, sobre l’aplicació del Decret 15/2013.

La Sala Contenciosa Administrativa ja havia suspès cautelarment l’aplicabilitat del Decret el 6 de setembre de 2013, però el Govern hi va reaccionar aprovant, al cap d’unes hores, el Decret llei 5/2013, de 6 de setembre, pel qual s’adopten determinades mesures urgents en relació amb la implantació, per al curs 2013-2014, del TIL (el Decret llei 5/2013 ha estat impugnat davant el Tribunal Constitucional per cinquanta senadors del Grup Parlamentari Socialista, que van interposarhi qüestió d›inconstitucionalitat, recurs que fou admès a tràmit per l›alt tribunal en provisió de 14 de gener de 2014). El 24 de setembre de 2014, la Sala Contenciosa Administrativa suspèn l’execució de l’Ordre de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de 9 de maig de 2014, per la qual es desenvolupen determinats aspectes del TIL (el 24 d’octubre, la Sala desestima el recurs presentat per l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears contra aquesta suspensió). Aquest revés judicial té una conseqüència política immediata: el 26 de setembre, el president Bauzá cessa la consellera d’Educació, Cultura i Universitats. Al cap d’uns dies, el 3 d’octubre, la nova consellera cessa el secretari autonòmic d’Educació, Cultura i Universitats i nomena un director general d’Educació, Personal Docent, Universitat i Recerca que dimiteix del càrrec i cessa el 5 de desembre.

El TIL, implantat des del començament del curs escolar 2013-2014 per aconseguir, segons el Govern de les Illes Balears, que els alumnes adquireixin el domini de les dues llengües oicials i les competències adequades en la llengua estrangera del projecte educatiu de cada centre, preferentment l’anglesa, ha estat la causa principal del conlicte resistent entre la Conselleria d’Educació i bona part de la comunitat educativa, que hi ha vist un estratagema per reduir la presència del català en el sistema educatiu. El 13 de desembre el diari Ara Balears publica una notícia amb l’entrada següent: «L’obcecació per imposar el TIL ha impedit una tasca continuada i coherent.» I hi afegeix: «Tres remodelacions de l’estructura orgànica de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats; deu dimissions i cinc destitucions d’alts càrrecs. Tot, en només tres anys i mig. És el trist balanç que deixa una legislatura marcada per la conlictivitat extrema a la Conselleria d’Educació, que en molts casos ha atiat amb la imposició.»

Page 219

D’altra banda, el lingüista i professor de la Universitat de les Illes Balears, Gabriel Bibiloni, ha advertit en l’article «La política lingüística del Govern de José Ramón Bauzà» , publicat en la Revista de Catalunya (núm. 288, octubre-novembre-desembre 2014), que «les accions del Govern destinades a reduir l’ús de la llengua catalana a l’Administració, l’escola i altres àmbits fonamentals s’han complementat amb una política de fragmentació i dialectalització de la llengua en la línia del denominat gonellisme, un terme que a Mallorca designa un ampli ventall d’ideologies antiunitat lingüística, que van del col?loquialisme no estrictament secessionista ins al secessionisme esperpèntic». Un exemple grotesc de l’ús deplorable -segons la qualiicació d’un altre lingüista i professor de la UIB, Felip Munar ( «Sobre símbols i no-res» , Diario de Mallorca, 24 de gener de 2015)- de la llengua catalana reduïda a un sol registre col·loquial -en aquesta avinentesa, per l’ús indiscriminat de l’article baleàric-, l’ofereix el mateix president Bauzá en una piulada del 20 de gener de 2015: «Avui dematí a sa Missa solemne en honor de Sant Sebastià presidida pes bisbe de Mallorca, Savier Salinas, a sa Seu de Mallorca», que es guanya el comentari següent del diari Ara Balears l’endemà: «El president Bauzá sala més que cap mallorquí. El PP continua obstinat a diferenciar el mallorquí del català». L’article salat s’ha introduït en els espais dels esports i del temps de la televisió balear des del 8 de setembre de 2014.

Ajuts, premis i deduccions

El Ple del Parlament de les Illes Balears, en sessions tingudes els dies 16 i 17 de desembre de 2014, va aprovar la Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de les Illes Balears per a l’any 2015. Entre les mesures amb incidència en el pressupost de l’any 2016 es crea una deducció en l’impost sobre la renda de les persones físiques per estudis de llengües estrangeres.

BOPIB, núm. 182, de 30 de desembre de 2014

El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en sessió extraordinària de dia 9 de setembre de 2014, va designar el Premi de Narrativa Juvenil creat pel Consell Insular de Menorca el 30 de setembre de 2013 amb el nom de Premi de Narrativa Juvenil Àngel Ruiz i Pablo i en va aprovar les bases que el regeixen.

BOIB núm. 126, de 18 de setembre de 2014

Resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, de 19 de setembre de 2014, per la qual determina els crèdits pressupostaris màxims que s’han de destinar als ajuts per dotar d’auxiliars de conversa els centres educatius de les Illes Balears per al curs 2014-2015, d’acord amb les bases de col·laboració entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (import màxim, 1.754.624 euros).

BOIB núm. 141, de 14 d’octubre de 2014

Resolució de la consellera executiva del Departament d’Educació, Cultura i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa, de 8 d’octubre de 2014, per la qual aprova les bases que regiran la convocatòria d’ajudes per al foment de l’ús de la llengua catalana en els àmbits del comerç, la indústria, la restauració i els serveis per a l’any 2014 (9.000 euros).

BOIB núm. 143, de 18 d’octubre de 2014

Educació

Decret 32, de 18 de juliol, pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària a les Illes Balears, d’acord amb la disposició inal quarta de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, i l’apartat 1.b de l’article 3 del Reial decret 126/2014, de 28 de febrer, pel qual s’estableix el currículum bàsic de l’educació primària.

Page 220

Segons l’article 14.2, «les modalitats insulars del català, de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, han de ser objecte d’estudi i protecció, sens perjudici de la unitat de la llengua».

BOIB núm. 97, de 19 de juliol de 2014

Ordre de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, d’1 de juliol de 2014, per la qual es regula el procediment per obtenir l’habilitació per impartir docència de matèries no lingüístiques en llengua estrangera als centres docents no universitaris de les Illes Balears. Aquesta Ordre té per objecte regular el procediment d’habilitació dels docents que han d’impartir àrees, matèries, mòduls, àmbits o blocs de continguts de caràcter no lingüístic en llengua estrangera als centres educatius no universitaris de les Illes Balears.

BOIB núm. 90, de 3 de juliol de 2014

Resolució del director general de Planiicació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans, de 2 de juliol de 2014, per la qual modiica l’annex 1 de la Resolució de 15 de maig de 2014, per la qual aprova la convocatòria pública per formar borses d’aspirants a funcionaris interins docents amb la inalitat de cobrir, durant el curs 2014-2015 i a totes les illes, vacants i substitucions de totes les especialitats o funcions, i ixa les titulacions que capaciten per impartir una llengua estrangera a centres públics d’ensenyament no universitari dependents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats.

BOIB núm. 90, de 3 de juliol de 2014

Resolució de la directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, de 4 de juliol de 2014, per la qual aprova el model de sol·licitud per a l’obtenció de l’habilitació del professorat per poder impartir matèries no lingüístiques en llengua estrangera en els centres docents no universitaris de les Illes Balears, i els documents que, si s’escau, s’hi han d’adjuntar.

BOIB núm. 91, de 5 de juliol de 2014

Resolució de la directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, de 26 de juny de 2014, per la qual convoca, amb caràcter extraordinari, la prova d’accés als cicles formatius de grau mitjà de formació professional del sistema educatiu i en concreta aspectes sobre l’organització. La prova d’accés conté una part que valora la competència en comunicació lingüística en castellà i en català.

BOIB núm. 91, de 5 de juliol de 2014

Resolució de la directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, de 27 de juny de 2014, per la qual convoca, amb caràcter extraordinari, les proves d’accés als cicles formatius de grau superior de formació professional del sistema educatiu i en concreta aspectes sobre l’organització. La prova d’accés conté una part que valora la capacitat de raonament i d’expressió escrita en castellà, en català i en anglès.

BOIB núm. 91, de 5 de juliol de 2014

Resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, de 3 de juliol de 2014, per la qual determina els certiicats de nivell de coneixements de llengües estrangeres: alemany, anglès i francès, que es consideren acreditatius del nivell exigit per impartir àrees, matèries, mòduls o àmbits de coneixement no lingüístics en llengua estrangera als centres docents no universitaris de les Illes Balears sostinguts amb fons públics, així com als centres privats que imparteixen ensenyaments conduents a l’obtenció de títols oicials d’educació secundària i formació professional.

BOIB núm. 91, de 5 de juliol de 2014

Page 221

Anunci de licitació per a la contractació del subministrament de material bibliogràic, audiovisual i multimèdia, en qualsevol llengua i suport i per a qualsevol edat, per formar part del fons bibliogràic de la Biblioteca Pública de Palma.

BOIB núm. 93, de 10 de juliol de 2014 . (Correcció d’errades en el BOIB núm. 101, de 26 de juliol de 2014 .)

Resolució de la directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, de 7 de juliol de 2014, per la qual aprova la convocatòria pública per cobrir, en comissió de serveis, places de directors/es en els centres de professorat. Entre els requisits generals, cal acreditar coneixements de llengua catalana i d’una llengua estrangera.

BOIB núm. 93, de 10 de juliol de 2014

Resolució de la directora general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, de 7 de juliol de 2014, per la qual aprova la convocatòria pública per cobrir, en comissió de serveis, places d’assessors de formació permanent en els centres de professorat. Entre els requisits generals, cal acreditar coneixements de llengua catalana i d’una llengua estrangera.

BOIB núm. 93, de 10 de juliol de 2014

Resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, de 15 de juliol de 2014, per la qual dicta les instruccions per a l’organització i el funcionament de la formació professional bàsica del sistema educatiu a les Illes Balears. D’acord amb el que preveu l’article 9 del Reial decret 127/2014, de 28 de febrer, els títols de formació professional bàsica inclouen mòduls associats als blocs comuns establerts en l’article 42.4 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació: Comunicació i societat I i Comunicació i societat II, que inclouen continguts curriculars de les matèries de llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera i ciències socials.

BOIB núm. 101, de 26 de juliol de 2014

Resolució del director general d’Educació, Personal Docent, Universitat i Recerca, de 6 d’octubre de 2014, per la qual fa pública la convocatòria de concurs de trasllats d’àmbit estatal, per als funcionaris dels cossos docents establert en la Llei orgànica d’educació. Aquest concurs de trasllats es regeix, entre d’altres, pel Decret 115/2001, de 14 de setembre, pel qual es regula l’exigència del coneixement de les llengües oicials al personal docent (BOIB núm. 114, de 22 de setembre); l’Ordre del conseller d’Educació, Cultura i Universitats, de 21 de febrer de 2013, per la qual es determinen els títols, diplomes i certiicats equivalents als certiicats de coneixements de llengua catalana de la Direcció General de Cultura i Joventut (BOIB núm. 34, de 12 de març), i l’Ordre de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, de 14 d’abril de 2014, per la qual es ixen les titulacions que cal tenir per fer classes de llengua catalana i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, a l’ensenyament reglat no universitari i s’estableix el Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC) (BOIB núm. 53, de 19 d’abril).

BOIB núm. 146, de 23 d’octubre de 2014

Institut d’Estudis Baleàrics

Ordre de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, de 28 de juliol de 2014, per la qual es regulen l’homologació dels estudis de llengua catalana de l’educació secundària obligatòria i del batxillerat amb els certiicats de coneixements de llengua catalana de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i l’exempció de l’avaluació de la llengua i la literatura catalanes en l’ensenyament reglat no universitari, i els procediments per obtenir-les.

BOIB núm. 115, de 26 d’agost de 2014

Page 222

Resolució de la presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 14 d’agost de 2014, per la qual es fa pública la llista de persones que han resultat aptes en la convocatòria de proves de maig de 2014 per obtenir els certiicats de català dels nivells A2, B1, B2, C1, C2 i llenguatge administratiu que expedeix la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats.

BOIB núm. 119, de 4 de setembre de 2014

Resolució de la presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 18 de setembre de 2014, per la qual aprova la llista deinitiva d’aptes de la convocatòria de 22 d’abril de 2014 dels cursos i les proves lliures per obtenir els certiicats de les assignatures i els seminaris inclosos en el Pla de Formació Lingüística i Cultural de 2014.

BOIB núm. 133, de 2 d’octubre de 2014

Correcció d’errades de la Resolució del director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 12 de maig de 2014, per la qual publica els convenis de col·laboració que ha subscrit aquesta entitat el primer quadrimestre de l’any 2014.

BOIB núm. 145, de 21 d’octubre de 2014

Resolució del director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 8 d’octubre de 2014, per la qual publica els convenis de col·laboració que ha subscrit aquesta entitat en el segon quadrimestre de l’any 2014.

BOIB núm. 145, de 21 d’octubre de 2014

Resolució de la presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 21 d’octubre de 2014, per la qual convoca les proves de 2015 per obtenir els certiicats de català dels nivells A2, B1, B2, C1, C2 i llenguatge administratiu que expedeix la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats.

BOIB núm. 149, de 30 d’octubre de 2014

Resolució de la presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 23 d’octubre de 2014, per la qual convoca els cursos i les proves lliures per obtenir els certiicats de les assignatures i els seminaris inclosos en el Pla de Formació Lingüística i Cultural de 2015.

BOIB núm. 157, de 15 de novembre de 2014

Resolució de la presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics, de 12 de novembre de 2014, per la qual modiica la composició dels tribunals avaluadors de coneixements generals de llengua catalana per a les convocatòries de 2015.

BOIB núm. 158, de 18 de novembre de 2014

Consells insulars

Acord del Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa de canvi de denominació del municipi de «Santa Eulalia del Río» que passarà a ser «Santa Eulària des Riu».

BOIB núm. 140, de 11 d’octubre de 2014

Acord de col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i l’Hospital de Formentera per a la realització de dos cursos de català per al personal de l’hospital per als anys 2014 i 2015.

BOIB núm. 172, de 16 de desembre de 2014

Escola Balear d’Administració Pública

Page 223

Resolució del president de l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP), de 26 de novembre de 2014, per la qual aprova el pla anual, la convocatòria i les proves dels cursos de llengua catalana organitzats per l’EBAP per a l’any 2015.

BOIB núm. 163, de 29 de novembre de 2014

Administració local

Reglament del procediment de selecció del personal funcionari interí al servei de l’Ajuntament de Calvià.

BOIB núm. 110, de 16 d’agost de 2014

Aprovació inicial de la modiicació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament d’Andratx per a l’any 2013.

BOIB núm. 116, de 28 d’agost de 2014

Modiicacions puntuals de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament d’Alaró.

BOIB núm. 165, de 4 de desembre de 2014

Modiicació de la plantilla de personal funcionari de l’Ajuntament d’Inca.

BOIB núm. 178, de 30 de desembre de 2014

Reestructuració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats

Decret 10/2014, de 3 d’octubre, del president de les Illes Balears, pel qual es modiica el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Distribueix l’exercici de les competències en l’àmbit lingüístic entre la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Formació Professional i la Direcció General de Cultura i Patrimoni Històric.

BOIB núm. 134, de 3 d’octubre de 2014

Decret 11/2014, de 10 d’octubre, del president de les Illes Balears, pel qual es rectiica un error advertit en el Decret 10/2014, de 3 d’octubre, del president de les Illes Balears, i es modiica el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Distribueix l’exercici de les competències en l’àmbit lingüístic entre la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Formació Professional i l’Institut d’Estudis Baleàrics, ens públic adscrit a la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni Històric.

BOIB núm. 139, de 10 d’octubre de 2014

Decret 15/2014, de 12 de desembre, del president de les Illes Balears, pel qual es modiica el Decret 6/2013, de 2 de maig, del president de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Distribueix l’exercici de les competències en l’àmbit lingüístic entre la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Formació Professional i l’Institut d’Estudis Baleàrics, ens públic adscrit a la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats a través de la Direcció General d’Educació i Cultura.

BOIB núm. 170, de 12 de desembre de 2014

Page 224

El Ple del Parlament de les Illes Balears, en sessions tingudes els dies 16 i 17 de desembre de 2014, va aprovar la Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de les Illes Balears per a l’any 2015. A tenor de l’article 40.1, «es crea l’ens del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears Institut d’Estudis Baleàrics com a entitat pública empresarial de les que preveu l’article 2.1.b) de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que té com a ins generals els relacionats amb l’ensenyament i la normalització lingüística de la llengua catalana, la promoció de la cultura de les Illes Balears i la seva projecció exterior, d’acord amb els seus estatuts». L’Institut d’Estudis Baleàrics queda adscrit inicialment a la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats.

BOPIB, núm. 182, de 30 de desembre de 2014

Protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears

El Ple del Parlament de les Illes Balears, en sessió tinguda el dia 8 de juliol de 2014, va aprovar la Llei 7/2014, de 23 de juliol, de protecció de les persones consumidores i usuàries de les Illes Balears.

Segons l’exposició de motius, després de més de quinze anys de vigència de la Llei 1/1998, de 10 de març, de l’Estatut dels consumidors i usuaris de les Illes Balears, els canvis produïts en l’oferta, la venda i la prestació de béns i serveis en el mercat i llur contractació, com també la nova regulació en l’àmbit estatal i de la Unió Europea, han fet necessari un canvi normatiu que protegeixi adequadament els consumidors i usuaris en un mercat que els situa en desavantatge i indefensió.

L’article 30 regula la llengua utilitzada en la informació:

1. Tota la informació facilitada al consumidor a què es refereix aquest capítol ha de igurar almenys en una de les dues llengües oicials de la comunitat autònoma.

2. Quan es tracti de productes les dades d’etiquetatge dels quals tenguin rellevància per a la salut o la seguretat de les persones, la informació facilitada ha de igurar almenys en la llengua oicial de l’Estat.

A més, l’article 72 estableix que l’òrgan de l’administració competent en matèria de consum pot acordar, motivadament, a instància pròpia, a proposta de la inspecció, de l’instructor del procediment sancionador, del mateix responsable si voluntàriament ho sol·licita així o a instància d’altres administracions, les mesures cautelars que es considerin oportunes quan es comercialitzin béns o productes mancats d’etiquetatge obligatori o iguri en una llengua no oicial a les Illes Balears.

BOPIB, núm. 160, de 18 de juliol de 2014

Política general en matèria educativa

El Ple del Parlament de les Illes Balears, en sessió tinguda el dia 9 de setembre de 2014, va aprovar la Resolució següent derivada d’una proposició no de llei presentada pel Grup Parlamentari Socialista, relativa a política general en matèria educativa:

1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a reconèixer que la UIB és la institució consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana, tal com preveu l’article 35 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que els requeriments per urgència d’informes preceptius del Consell Escolar de les Illes Balears i del Consell Consultiu en relació amb la normativa elaborada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, siguin una excepció i no la regla.

BOPIB, núm. 165, de 19 de setembre de 2014

Page 225

Orientació política general del Govern de les Illes Balears

El Ple del Parlament de les Illes Balears, en sessió tinguda el dia 28 d’octubre de 2014, va aprovar diverses resolucions derivades del Debat sobre l’orientació política general del Govern. Entre aquestes resolucions cal destacar-hi, pel que fa a les llengües, les següents:

9. El Parlament de les Illes Balears constata l’esforç del Govern de les Illes Balears per adequar la formació permanent del professorat a les necessitats actuals, dividint aquesta formació amb un pla de formació amb 4 eixos principals, un dels quals és cercar i potenciar l’accés del professorat a l’aprenentatge de l’anglès; dins aquest context, a més, el Parlament de les Illes Balears constata la voluntat i la convicció d’aquest govern de la necessitat de millorar el coneixement de la llengua anglesa dels nostres estudiants deinitivament invertint 1,7 milions d’euros de pressupost per als auxiliars de conversa, duplicant pràcticament el nombre d’aquests auxiliars.

[...] 28. El Parlament de les Illes Balears manifesta la seva satisfacció per la gestió duta a terme a l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears amb la qual, amb la meitat de pressupost, ha estat possible augmentar la seva audiència de forma considerable. Així mateix el Parlament de les Illes Balears es congratula per l’aprovació recent del Mandat Marc de l’Ens Públic, que garanteix la imparcialitat, la pluralitat i la veracitat informativa del mitjà de comunicació i per altra banda potencia les diferents modalitats lingüístiques insulars de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tal i com estableix l’Estatut d’Autonomia.

BOPIB, núm. 174, de 14 de novembre de 2014

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR