Crònica legislativa: Illes Balears

AutorAntoni Nadal
CargoProfessor de llenguatge administratiu
Páginas398-404

Page 398

Ajuts i subvencions

Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports, de 29 de gener de 1997, per la qual es convoquen beques d'investigació. Inclouen, entre d'altres, les àrees d'història, cultura, dret i Administració de les illes Balears, i de suport a la investigació sobre la llengua catalana i la realitat socioeduca-tiva de les Balears. Són, en conjunt, nou beques d'un any de durada amb una dotació d' 1.200.000 pessetes per a cada una (Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears —bocaib— núm. 18, d'l 1 de febrer de 1997).

Page 399

Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports, de 18 de març de 1997, mitjançant la qual es convoquen subvencions per donar suport al programa de normalització lingüística de 1997. Aquesta Ordre estableix un pla singular de subvencions en matèria de normalització lingüística consistent en ajuts a famílies i institucions sense ànim de lucre per a activitats de difusió i promoció de la llengua (bocaib núm. 37, de 27 de març de 1997).

La Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en la sessió del 17 de març de 1997, va aprovar la subvenció per a l'ensenyament de la llengua catalana mitjançant un centre d'autoaprenentatge, amb una dotació de deu milions de pessetes (bocaib núm. 50, de 26 d'abril de 1997).

El Consell Insular de Mallorca convoca el segon Premi Teatre Principal de textos catalans, amb la col·laboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana per a textos originals i inèdits en llengua catalana, amb una dotació de 400.000 pessetes (bocaib núm. 50, de 26 d'abril de 1997).

La Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en la sessió del 14 d'abril de 1997, va aprovar la convocatòria de suport genèric a la producció editorial en llengua catalana, amb una dotació d'l 1.500.000 de pessetes (bocaib núm. 58, de 13 de maig de 1997).

La Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en la sessió del 14 d'abril de 1997, va aprovar la convocatòria de suport genèric a la producció fonogràfica en llengua catalana, amb una dotació de 2.500.000 de pessetes (bocaib núm. 58, de 13 de maig de 1997).

La Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en la sessió del 14 d'abril de 1997, va aprovar la convocatòria de subvencions corresponents a l'any 1977 per a edicions d'iniciativa municipal, edicions promogudes per entitats sense ànim de lucre, edicions de característiques especials promogudes per empreses editorials, edicions de traduccions d'altres llengües al català i a la inversa promogudes per empreses editorials (amb una dotació global de setze milions de pessetes), el foment de les revistes en llengua catalana (amb una dotació de quatre milions de pessetes) i la producció d'obres teatrals i per als estudis teatrals i escènics (amb una dotació d'onze milions de pessetes) {bocaib núm. 58, de 13 de maig de 1997).

Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports, de 28 d'abril de 1997, mitjançant la qual es promou l'elaboració de materials didàctics en llengua catalana per a l'educació infantil i per al primer cicle d'educació primària, amb l'objecte d'estimular l'ensenyament de i en llengua catalana, d'acord amb l'article 26 de la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de normalització lingüística a les illes Balears (bocaib núm. 57, de 10 de maig de 1997, i correcció d'errades en el bocaib núm. 65, de 29 de maig de 1997).

Page 400

Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Esports, de 21 de maig de 1997, mitjançant la qual es promou l'elaboració de materials didàctics en llengua catalana per a l'educació secundària (bocaib núm. 66, de 31 de maig de 1997).

La Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en la sessió del 19 de maig de 1997, va aprovar la convocatòria de suport genèric i la projecció de pel·lícules en llengua catalana que presentin les característiques següents: ser llargmetratges, ser parlades o subtitulades en llengua catalana i haver-se editat en el període 1994-1997, amb una dotació de quatre milions de pessetes (bocaib núm. 15, de 19 de juny de 1997).

La Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, en la sessió del 19 de maig de 1997, va aprovar l'establiment d'un circuit teatral per a la Part Forana de Mallorca i nuclis de població perifèrics de Palma, amb una dotació de set milions de pessetes (bocaib núm. 75, de 19 de juny de 1997).

Mitjans de comunicació

El Ple del Parlament, en la sessió del 6 de maig de 1997, va aprovar, entre d'altres, la Resolució següent derivada d'una proposició no de llei, presentada pel Grup Parlamentari Popular, relativa a l'assumpció de la gestió dels repetidors que fan possible la recepció de les emissions de ràdio i televisió d'altres comunitats a les illes Balears:

1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de la Comunitat Autònoma a garantir la recepció de les emissions de ràdio i televisió d'altres comunitats més properes i/o les de parla catalana, mitjançant l'assumpció de la gestió dels repetidors instal·lats a les diferents illes.

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de la Comunitat Autònoma a establir els acords pertinents amb els organismes responsables de les emissions de ràdio i televisió de les altres comunitats autònomes (Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i Ens Públic de Ràdio i Televisió Valenciana) per garantir la recepció de les emissions.» (Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears núm. 108, de 26 de juny de 1997.)

Decret 62/1997, de 7 de maig, pel qual es modifica el Decret 86/1995, de 7 de setembre, pel qual es regula el règim i el procediment de concessió d'emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de les illes Balears —caib— (bocaib núm. 63, de 24 de maig de 1997).

Page 401

Funció pública

Ordre del conseller de la Funció Pública i Interior, per la qual s'aprova la convocatòria per a la inscripció en el Registre de professorat de l'Institut Balear d'Administració Pública. Les àrees temàtiques objecte d'aquesta convocatòria són, entre d'altres, la d'ensenyament de llengües, que inclou l'oferta de cursos de llengua catalana i llengües estrangeres, i la de coneixements jurídics, que inclou l'elaboració d'informes i dictàmens sobre llenguatge juridicoadministratiu (bocaib núm. 16, de 6 de febrer de 1997).

Resolució del conseller de la Funció Pública i Interior, de 17 de febrer de 1997, per la qual s'aprova el Pla anual de formació per a l'any 1997 del personal al servei de l'Administració de la caib. Com a novetat en la programació dels cursos de català, el Decret 222/1996, que fixa els criteris per determinar els nivells de coneixement de català en relació amb els llocs de feina de l'Administració de la caib corresponents al personal funcionari, obliga la Conselleria a afegir als programes de nivell inicial a (a1-a2 i a3-a4), que són per a no catalanoparlants i es basen fonamentalment en el registre oral, un altre programa, que denominarà a5, pensat per a catalanoparlants que no tinguin coneixements escrits de català i per a no catalanoparlans que hagin superat l´a4 i en vulguin reforçar la base escrita. Fins ara, els programes de formació lingüística de l'Institut Balear d'Administració Pública obligaven els catalanoparlants a fer el nivell elemental B sense passar per cap nivell inicial. El nou programa A5 omplirà aquest buit i possibilitarà que els alumnes que s'hi matriculin n'obtinguin el títol que la normativa ha establert (bocaib núm. 34, de 20 de març de 1997).

Resolució del conseller de la Funció Pública i Interior, de 26 de març de 1997, per la qual s'incopora el curs a5 de llengua catalana al Pla anual de formació per a l'any 1997 del personal al servei de l'Administració de la caib (bocaib núm. 47, de 19 d'abril de 1997).

Resolució del conseller de la Funció Pública i Interior, de 22 de gener de 1997, per la qual es modifica la relació de llocs de feina corresponent al personal funcionari de l'Administració de la caib, en aplicació de les instruccions aprovades pel Decret 222/1996, de 21 de desembre. Amb aquesta Resolució s'inclou en tots els llocs de feina, com a requisit imprescindible per accedir-hi, algun dels nivells de coneixement de català següents: per als llocs de feina adscrits als grups A, B, A o B i B o C, dels inclosos en l'article 28 de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública de la caib,Page 402es fixa com a requisit específic per accedir-hi la possessió, com a mínim, del nivell de coneixement de llengua catalana corresponent al certificat B, coneixements orals i escrits. I per als llocs de feina adscrits als grups C, C o D, D i E, el nivell de coneixement de llengua catalana corresponent al certificat A, coneixements orals (bocaib núm. 16, de 6 de febrer de 1997).

Acord del Consell de Govern de la caib, de 23 de gener de 1997, mitjançant el qual s'aprova la modificació de la relació de llocs de feina per al personal funcionari al servei de l'Administració de la caib, en aplicació de les instruccions aprovades mitjançant el Decret 222/96, de 21 de desembre. Amb aquest Acord, s'inclou en tots els llocs de feina, com a requisit imprescindible per accedir-hi, algun dels nivells de coneixement de català següents: per als llocs de feina adscrits als grups A, B, A o B i B o C, dels inclosos en l'article 28 de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública de la caib, es fixa com a requisit específic per accedir-hi la possessió, com a mínim, del nivell de coneixement de llengua catalana corresponent al certificat B, coneixements orals i escrits. I per als llocs de feina adscrits als grups C, C o D, D i E, el nivell de coneixement de llengua catalana corresponent al certificat A, coneixements orals.

S'entén que el que disposa aquest Acord fa referència a aquells llocs de feina que, per la naturalesa de les seves funcions, s'adscriuen a un sol cos o a una sola escala, la creació o la modificació dels quals correspon al Consell de Govern (bocaib núm. 16, de 6 de febrer de 1997).

Decret 51/1997, d' 11 d'abril, pel qual s'afegeix un nou paràgraf a la disposició transitòria del Decret 222/1996, de 21 de desembre, pel qual es van aprovar les instruccions necessàries per a la determinació dels nivells de coneixement de llengua catalana corresponents a la relació de llocs de treball del personal funcionari al servei de l'Administració de la caib. S'hi afegeix el paràgraf següent: «Així mateix, fins que es convoqui i resolgui la primera provisió general de llocs de treball relativa a la relació aprovada per Acord del Consell de Govern, de data 23 de gener de 1997, i per la Resolució del conseller de la Funció Pública i Interior, de data 22 de gener de 1997, no s'exigirà, per a l'exercici dels llocs de treball en comissió de serveis, el compliment dels requisits establerts en l'article primer d'aquest Decret.» (bocaib núm. 48, de 22 d'abril de 1997.)

Conselleria d'Educació, Cultura i Esports

Ordre del president del Govern de la caib, de 12 de juny de 1997, per la qual s'accepta la dimissió de l'Honorable Sr. Joan Flaquer com a conse-Page 403ller d'Educació, Cultura i Esports, i Ordre del president del Govern de la caib, de 12 de juny de 1997, per la qual es nomena l'Honorable Sr. Manuel Ferrer Massanet conseller d'Educació, Cultura i Esports (bocaib núm. 72 ext., de 12 de juny de 1997).

Educació

Resolució del conseller d'Educació, Cultura i Esports, de 3 d'abril de 1997, per la qual s'aproven els llibres de text i el material didàctic de i en llengua catalana (bocaib núm. 46, de 17 d'abril de 1997).

Junta Avaluadora de Català

Resolució del director general de Cultura i Política Lingüística, de 12 de març de 1997, per la qual convoca les proves per a l'obtenció dels certificats oficials de coneixements de català que expedeix la Junta Avaluadora de Català (bocaib núm. 35, de 22 de març de 1997).

Premi Ramon Llull

Decret 5/1997, de 23 de gener, pel qual es crea el Premi Ramon Llull del Govern de la caib amb la finalitat d'honorar i distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin destacat pels serveis prestats a les illes Balears en diversos àmbits, un dels quals és el lingüístic (bocaib núm. 15, de 4 de febrer de 1997).

Consell Assessor Balear de Cultura

Decret 17/1997, de 30 de gener, de creació del Consell Assessor Balear de Cultura, com a òrgan d'assessorament i consulta en matèria de cultura del Govern Balear, adscrit a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, de la qual dependrà orgànicament (bocaib núm. 21, de 18 de febrer de 1997).

Page 404

Toponímia

Llei 13/1997, de 25 d'abril, per la qual passa a denominarse oficialment Illes Balears la província de «Baleares». Aquesta Llei es promulga per fer coincidir la denominació oficial de la Comunitat Autònoma i la de la província, per respecte a la tradició cultural i històrica, i per establir l'ús oficial del topònim Illes Balears en llengua catalana, pròpia dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers. D'altra banda, aquesta Llei determina el canvi de les sigles pm per ib en els permisos de circulació i en les plaques oficials de matrícula dels vehicles, ja que les primeres representen únicament la capital Palma (de Mallorca) i, en canvi, les segones són representatives de tota la província, que és pluriinsular (Boletín Oficial del Estado núm. 100, de 26 d'abril de 1997).

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR