ORDRE TRE/84/2010, de 22 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores i la convocatòria per a la concessió de subvencions a entitats locals per a la realització de plans extraordinaris d'ocupació locals (Projecte Impuls-Treball).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/84/2010, de 22 de febrer, per la qual s'estableixen les bases reguladores i la convocatòria per a la concessió de subvencions a entitats locals per a la realització de plans extraordinaris d'ocupació locals (Projecte Impuls-Treball).

El context d'intens deteriorament de les condicions financeres i econòmiques ha repercutit directament en l'economia catalana, en relació amb el seu nivell d'activitat i, particularment, en el mercat de treball. En aquest entorn globalitzat, amb un ritme de canvi econòmic intens, s'han accelerat les dinàmiques de destrucció, però també de creació d'ocupació.

El factor més important de creixement i desenvolupament de la prosperitat d'un país és la capacitat de crear oportunitats d'ocupació de qualitat i, si bé, les transformacions econòmiques, tecnològiques, organitzatives i sectorials estan provocant que una part dels sectors productius en els quals s'ha recolzat el nostre creixement econòmic desapareguin, alhora també s'estan presentant oportunitats de nous llocs de treball per reemplaçar-los.

L'Acord impulsat pel Govern i Foment del Treball Nacional, PIMEC, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, Unió General de Treballadors de Catalunya i Comissió Obrera Nacional de Catalunya i signat el 21 de desembre de 2009, sobre els .30 compromisos per a l'ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social de Catalunya., remarca la necessitat de cercar i desenvolupar nous sectors d'activitats i noves maneres de produir, més competitives i més eficients, preparades per a la configuració actual del mercat internacional i d'establir un nou model econòmic sostenible i innovador.

En el marc dels .30 compromisos per a l'ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social de Catalunya. es recullen els plans extraordinaris d'ocupació local vinculats als sectors emergents de la nova economia (tecnologies de la informació i la comunicació, les energies renovables, l'eficiència i l'estalvi energètics) i també a aquelles activitats del sector de la construcció, un dels més castigats per l'increment de l'atur, que impliquin una millora de la qualificació.

El 3 de febrer de 2010, el Govern, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis signen la Declaració del Departament de Treball, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis per a una millor articulació de la xarxa d'ocupació de Catalunya, amb l'objectiu de posar les bases de treball i de futur del que ha de ser la xarxa pública d'ocupació de Catalunya, que també ha de donar impuls als plans locals d'ocupació aquest any 2010.

S'impulsa, així, una acció de Govern coordinada amb els agents i les administracions locals i, fruit d'aquest acord i d'aquest consens, a iniciativa del Departament de Treball, es posen en marxa un seguit d'accions en l'àmbit de les polítiques actives que, sota la denominació de Projecte Impuls, tenen per objectiu impulsar la formació, el treball, l'assessorament a persones en atur i a empreses, i l'emprenedoria i tota actuació en matèria d'ocupació, més adaptada a la realitat de cada persona i prioritzant els sectors amb més perspectives de futur.

En el marc del Projecte Impuls, els plans extraordinaris d'ocupació locals esdevenen una resposta immediata a la situació de crisi econòmica i de destrucció d'ocupació, i alhora contribueixen als fonaments de creixement de valor afegit tant per a les persones aturades beneficiàries com per als territoris on es materialitzin els projectes d'inversió.

Així, els plans extraordinaris d'ocupació local prioritzen per una banda les persones aturades que no rebin prestació d'atur o que estiguin a punt d'esgotar-les, i, combinen, per primera vegada, l'experiència professional amb la formació per tal que millori la seva qualificació i competència professional.

D'altra banda, els projectes que vehiculin els plans d'ocupació prioritzen sectors i activitats de valor afegit i generadors d'ocupació de qualitat.

L'execució dels plans locals es realitzarà en col·laboració amb les entitats locals, tenint en compte l'atur registrat, l'atur dels joves i la baixa qualificació dels aturats en els municipis de Catalunya, factors directament relacionats amb els objectius dels plans d'ocupació locals i seguint les bases d'actuació de la Declaració del Departament de Treball, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis per a una millor articulació de la xarxa d'ocupació de Catalunya.

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

En l'exercici de les competències que atorga l'article 170.1.b) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya;

Vista la Llei 25/2009, del 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010 (DOGC núm. 5537, de 31.12.2009);

Vistos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i per la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista (DOGC núm. 5123, de 2.5.2008) i per la Llei 26/2009, del 23 de desembre, de mesures fiscals, financeres i administratives (DOGC núm. 5537, de 31.12.2009);

Un cop consultats els agents socials i les entitats municipalistes membres del Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores i obrir la convocatòria per a la presentació de sol·licituds de subvencions per tal que les entitats locals de Catalunya duguin a terme plans extraordinaris d'ocupació local per a l'any 2010 dins el marc del Projecte Impuls-Treball.

Article 2

Finalitat

La finalitat dels plans extraordinaris d'ocupació local és fomentar l'ocupabilitat de les persones treballadores en situació d'atur i millorar la seva capacitat d'adaptació al canvi, la seva qualificació i competències professionals en sectors i activitats capaços de generar nous llocs de treball, mitjançant l'adquisició de l'experiència laboral i la formació professionalitzadora o transversal.

Article 3

Pla extraordinari d'ocupació local

  1. S'entén per pla extraordinari d'ocupació local el conjunt de projectes sol·licitats per entitats locals per afavorir l'ocupació de les persones aturades en els sectors i les activitats que estableix l'annex 1 d'aquesta Ordre.

  2. Un pla extraordinari d'ocupació local pot incloure un o més projectes d'interès general i social, en els sectors i activitats indicats al punt anterior, d'una durada mínima de 6 mesos i de naturalesa addicional respecte de les actuacions habituals de l'entitat que promou el pla extraordinari d'ocupació local.

  3. El pla extraordinari d'ocupació local inclou en els seus projectes accions de contractació laboral de persones aturades i accions formatives transversals o professionalitzadores obligatòries per millorar l'ocupabilitat dels aturats/ades participants.

Article 4

Règim jurídic

En tot el que no preveu expressament aquesta Ordre, els plans extraordinaris d'ocupació locals s'han de regir per:

Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol, relatiu al Fons Social Europeu (FSE) (DOUE L210, de 31.7.2006).

Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d'11 de juliol, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, FSE i al Fons de Cohesió (DOUE L210, de 31.7.2006).

Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre, pel qual es fixen normes de desplegament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006).

Ordre TIN/2965/2008, de 14 d'octubre, per la qual es determinen les despeses subvencionables pel Fons Social Europeu durant el període de programació de 2007-2013, modificada per l'Ordre TIN/788/2009, de 25 de març.

Ordre TRE/395/2008, d'1 d'agost, per la qual s'estableix el règim de justificació econòmica de les subvencions previstes en els programes de polítiques actives d'ocupació que gestiona el Servei d'Ocupació de Catalunya, modificada per l'Ordre TRE/260/2009, de 15 de maig.

Article 5

Entitats beneficiàries de la subvenció

  1. Poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta Ordre les entitats locals de Catalunya i les seves entitats dependents o vinculades, amb competències en matèria d'ocupació i/o desenvolupament local, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.

  2. Les entitats locals que sol·licitin plans extraordinaris d'ocupació local han de presentar la documentació exigida i complir els requisits següents:

  1. En el cas d'empreses públiques o privades amb 50 treballadors/ores o més, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb disminució sobre el nombre total de treballadors/ores de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l'article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració dels disminuïts, el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, el Decret 246/2000, de 24 de juliol.

  2. Complir les obligacions tributàries davant de l'Estat i la Generalitat i les obligacions davant de la Seguretat Social.

  3. Complir els requisits que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR