Constitució de parella heterosexual a Catalunya

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aMarzo 2023



Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model d'escriptura
  • 3 Comentari
    • 3.1 Nomativa
    • 3.2 Regles
    • 3.3 Formes de constitució
    • 3.4 Pactes regulant les relacions econòmiques i personals dels convivents
    • 3.5 Extinció
    • 3.6 Drets durant la convivència
    • 3.7 Limitacions mentre dura la situació de parella
    • 3.8 Dret en cas de cessament de la convivència
    • 3.9 Drets en la successió del convivent en parella estable
    • 3.10 Atribució i pactes sobre l'habitatge familiar
    • 3.11 Procediments judicials
    • 3.12 Arrendaments urbans y parelles de fet
    • 3.13 Pensió a favor del convivent supervivent
    • 3.14 Concurrència de pensions
    • 3.15 Doctrina de l'enriquiment injust
    • 3.16 Parelles inexistents
    • 3.17 Pacte d'exclusió de la normativa de parelles
    • 3.18 Matrimoni entre homosexuals
    • 3.19 Altres situacions
  • 4 Jurisprudencia y Doctrina Administrativa citadas
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model d'escriptura

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a * ,

COMPAREIXEN:

EL SENYOR *, major d'edat, solter, (o divorciat, vidu, casat i separat de fet o judicialment, etc.), veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF número *, vigent.

I LA SENYORA *, major d'edat, soltera (o divorciada, vídua, casada i separada de fet o judicialment), amb el mateix veïnatge i domicili i DNI/NIF número *, vigent.

De veïnatge civil català.

Intervenen en nom propi.

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de FORMALITZACIÓ DE PARELLA ESTABLE HETEROSEXUAL i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de FORMALITZACIÓ DE PARELLA ESTABLE HETEROSEXUAL i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d?aquesta Escriptura que qualifico de FORMALITZACIÓ DE PARELLA ESTABLE HETEROSEXUAL i EXPOSEN:

I.- Que a l'empara de la regulació de les parelles d'acord amb el Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya, manifesten la seva voluntat d'acollir-s'hi i, per tant, conjuntament fan constar que constitueixen una parella estable formada pels dos compareixents, els quals són majors d'edat i asseveren sota la seva responsabilitat que no es troben en cap dels casos de l'art. 234-2 del Codi Civil de Catalunya i especialment: a) que estan (es detallarà l'estat civil de cadascun d'ells: solter/a, vidu/a, divorciat/a solter/a, casat/da i separat/a de fet); b) Que no formen parella estable amb cap altra persona; c) Que no són parents en línia recta ni col·lateral dintre del segon grau; d) Que ambdós tenen veïnatge civil català.

Manifesten que la convivència ha estat continuada durant els darrers * anys.

II.- Els informo de la normativa aplicable, especialment sobre:

1).- Pactes:

a.- La possibilitat de pactar les seves relacions personals i patrimonials.

b.- Les normes sobre atribució de l'ús de l'habitatge en cas d'extinció de la seva convivència.

2).- Les causes d'extinció de la parella estable, que són:

a).- Cessament de la convivència amb ruptura de la comunitat de vida.

b).- Mort o declaració de defunció d'un dels convivents.

c).- Matrimoni de qualsevol dels convivents.

d).- Comú acord dels convivents formalitzat en escriptura pública.

e).- Voluntat d'un dels convivents notificada fefaentment a l'altre.

Informo que l'extinció de la parella estable implica la revocació dels consentiments i poders que qualsevol dels convivents hagi atorgat a favor de l'altre.

3).- Els drets durant la convivència, especialment:

-. La possibilitat d'adopció conjunta.

-. En cas d'incapacitat d'un membre de la parella l'altre ocupa el primer lloc en l'ordre de preferència per a ser el seu tutor.

-. Possibilitat d'adquirir béns amb pacte de supervivència.

4).- Les limitacions, especialment:

-. NO poden constituir una relació convivencial d'ajuda mútua.

-. NO poden tenir altra parella simultàniament.

-. Necessitat del consentiment dels membres de la parella per als actes de disposició de l'habitatge comú.

5).- Els beneficis concedits a la parella, especialment:

.- De les disposicions de la Llei 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l'impost sobre successions i donacions que assimila els convivents en parella estable als casats en relació a l'impost de successions i donacions.

-. . Del dret de subrogació de la parella estable en el cas d'un arrendament urbà, segons determina la Llei 29/1994 de 24 de Novembre.

-. De les disposicions del Llibre IV del Codi Civil de Catalunya en el cas que mori sense disposició d'última voluntat un membre de la parella.

6).- De la possibilitat d'instar la inscripció en el Registre de Parelles.

III.- Manifesten els compareixents que queden degudament assabentats i que no consideren necessari regular cap altra relació personal o patrimonial diferent de les que ha previst la Legislació vigent, de la qual els he instruït.

(En el seu cas) Em requereix a mi, el Notari, perquè remeti la pertinent comunicació d'aquesta escriptura al Col·legi Notarial de Catalunya. Accepto i ho faré constar per diligència.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament als compareixents que les seves dades seran incorporats al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si escau, tals dades poden ser cedits a aquelles administracions públiques que segons una norma amb rang de llei tinguin dret a això. Fetes els advertiments pertinents sobre la confidencialitat d'aquestes dades, la seva necessitat per a redactar aquest instrument públic i per a la seva facturació, la conservació i protecció de les dades, els drets a accés, rectificació, supressió i altres legals.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.-

Faig als compareixents les reserves i advertiments legals i fiscals.

He llegit als compareixents, a elecció seva, aquesta Escriptura, un cop advertits del seu dret a llegir-la ells mateixos i, després de fer, a més a més, les necessàries explicacions verbals, manifesten quedar degudament assabentats del seu contingut, l'aproven i firmen.

J jo, el Notari, DONO FE que el consentiment ha estat lliurement prestat, que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada dels atorgants, els quals, al meu judici, tenen discerniment necessari per a prestar lliurement el seu consentiment per l'íntegra comprensió del present instrument públic; manifesten que no han ordenat mesures voluntàries de suport ni estan subjectes a elles, sense que hagin mostrat signes que, al meu judici, indiquin la necessitat o conveniència d'acudir a aquestes mesures per a aquesta finalitat; així mateix, dono fe del compliment de les altres formalitats legals.

Queda estesa en un total de * folis de paper notarial, el primer amb el número * i els restants amb els números següents en ordre correlatiu (o anteriors en ordre correlatiu) l'expressió informàtica de la qual queda incorporada amb la mateixa data i sota el mateix número, en el corresponent protocol electrònic.

I DONO FE del seu contingut.-


(Diligències referides al protocol electrònic)


DILIGÈNCIA D'INCORPORACIÓ I D'ACARAMENT DEL DOCUMENT N* /.

En el mateix dia d'avui, * de *, del *, dono fe d'haver realitzat l'íntegra incorporació d'aquesta matriu al protocol electrònic i de la seva concordança amb el protocol en suport paper, amb la qual cosa dono per conclosa aquesta diligència que redacto el mateix dia de la seva pràctica i del contingut de la qual, així com de quedar estesa en el present i únic foli de paper timbrat notarial, EN DONO FE.


DILIGÈNCIA DE DIPÒSIT DE L'INSTRUMENT Núm. /

En el dia d'avui, * de * de * diposito amb signatura electrònica qualificada aquesta matriu en la seu electrònica del Consell General del Notari, que em retorna el corresponent hash número * corresponent a la matriu (algorisme ), amb la qual cosa dono per conclosa aquesta diligència que redacto el mateix dia de la seva pràctica i del contingut de la qual, així com de quedar estesa en el present i únic foli de paper timbrat notarial, EN DONO FE.


(Si hi ha altres actuacions posteriors que formin part del mateix número de protocol,caldrá practicar la pertinent diligència d'incorporació i acarament al protocol electrònic, amb referència del número i any de protocol a la qual la mateixa es refereix i la diligència de dipòsit i devolució de l'hash.)

Comentari

Podeu veure l'anàlisi i enllaços a treballs d'autors sobre la matèria objecte d'aquest...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR