LLEI 19/1990, de 10 de desembre, de conservació de la flora i la fauna del fons marí de les Illes Medes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

L'arxipèlag de les illes Medes, situat enfront del massís del Montgrí, del qual és part, i format per set illots i algun escull, és un lloc privilegiat des del punt de vista ecològic pel gran interès biogeogràfic que presenta. Si per una banda la fauna terrestre és especialment notable, la marina encara ho és més, ja que és extraordinàriament abundant i variada a causa de la proximitat de la costa i dels corrents marins i els vents que hi conflueixen.

Tots aquests elements naturals tan interessants des de fa molts anys han empès l'home a voler-ne gaudir des del punt de vista científic, cultural, educatiu, recreatiu i sòcio-econòmic, si bé d'una manera progressiva s'han anat malmetent a causa del nombre de visitants, que any darrere any ha anat augmentant, i de l'explotació indiscriminada i en massa que s'hi ha produït.

L'any 1983, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, mitjançant l'Ordre del 25 de novembre, prohibí la pesca i l'extracció dels recursos marins vius del litoral de les illes Medes. L'objectiu d'aquesta disposició era evitar l'acció degradadora de les activitats de l'home i salvaguardar les espècies que es mouen en aquell entorn i l'ecosistema que els és propi. Com a resultat d'aquesta protecció s'ha observat un cert grau d'increment de l'estructura per talles de les poblacions d'algunes espècies vulnerables i també han augmentat lleugerament les espècies que hi tenen l'hàbitat. Així, doncs, aquestes mesures han donat uns bons resultats, que cal ampliar perquè les diferents poblacions puguin atènyer un desenvolupament harmònic.

Dins d'aquesta perspectiva, es dicta aquesta Llei amb la finalitat de conservar i protegir la flora i la fauna de la zona de les illes Medes i el seu àmbit natural.

En conseqüència, aquesta Llei de Conservació de la Flora i la Fauna del Fons Marí de les Illes Medes té per objectiu coadjuvar a conservar un àmbit d'una indubtable riquesa ecològica i s'inclou en la línia que els països socialment avançats segueixen en aquest sentit, la qual es reflecteix en els convenis, els protocols i les decisions dels organismes internacionals, singularment de la Comunitat Europea i del Consell d'Europa.

Capítol I Disposicions generals

Article 1

L'objecte d'aquesta Llei és establir un règim específic per conservar i protegir la flora i la fauna del medi marí de les illes Medes i de llur entorn i per evitar-ne la destrucció, el deteriorament o la desfiguració de l'hàbitat natural.

Capítol II Àmbit territorial

Article 2

-1 L'àrea protegida, als efectes del que disposa aquesta Llei, comprèn els ecosistemes marins inclosos dins el polígon definit pels vèrtexs següents:

  1. La punta de les Salines.

  2. Latitud: 42º 03' 20'' N; longitud: 03º 14' 00'' E.

  3. Latitud: 42º 02' 00'' N; longitud: 03º 14' 18'' E.

  4. Latitud: 42º 02' 00'' N; longitud: 03º 12' 42'' E.

  5. La punta del Molinet, continuant per la línia de la costa fins a la punta de les Salines.

    -2 A l'interior de l'àrea delimitada per l'apartat 1 es declara estrictament protegida la zona inclosa dins el polígon definit pels límits següents:

  6. Dos-cents metres a partir de la línia traçada entre el Medallot i la Pota del Llop.

  7. Dos-cents metres a partir de la línia traçada entre la Pota del Llop i el Carai Bernat.

  8. Dos-cents metres a partir de la línia traçada entre el Carai Bernat i els Tascons Petits.

  9. Dos-cents metres a partir de la línia traçada entre els Tascons Petits i el Frare.

  10. Dos-cents metres a partir de la línia traçada entre el el Frare i la Font.

  11. Dos-cents metres a partir de la línia traçada entre la Font i el Medallot.

    -3 L'àrea protegida i la zona estrictament protegida han de quedar senyalitzades degudament.

    Capítol III Mesures de protecció

Article 3

Dins l'àrea objecte de protecció regeixen les normes següents:

  1. Hi és prohibida la pesca professional, amb excepció de la feta amb tremall i amb palangre. El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha de regular el nombre de peces de tremall, la llum de la malla i el nombre i la mida dels hams dels palangres.

  2. Només hi poden pescar els vaixells professionals inclosos en el cens que amb aquesta finalitat ha d'establir el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

  3. La pesca esportiva només hi és permesa amb una sola canya per llicència.

  4. Hi és prohibida la introducció de qualsevol espècie no autòctona.

  5. Hi és prohibit l'abocament de qualsevol tipus de residus o deixalles.

  6. Hi és prohibida la pesca submarina.

  7. Hi és prohibit l'establiment de l'aqüicultura.

Article 4

A la zona estrictament protegida de les illes Medes regeixen, a més de les establertes per a l'àrea protegida, les prohibicions i limitacions següents:

  1. Hi són prohibides la pesca, qualsevol que en sigui la modalitat, i l'extracció de qualsevol recurs marí. No obstant això, es pot autoritzar amb caràcter excepcional l'extracció de recursos marins vius amb finalitats científiques, si es controlen les espècies a extraure, la biomassa total afectada i els sistemes d'extracció.

  2. Tota immersió que s'hi vulgui efectuar requereix l'obtenció d'una llicència específica. El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha de fixar el nombre màxim d'immersions permeses per dia, especialment a l'àrea de coves i túnels.

  3. Les embarcacions només hi poden fondejar en els llocs preestablerts pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, mitjançant boies d'amarratge.

  4. Hi és prohibida la utilització de torxes o de qualsevol altre sistema contaminant com a mitjà d'il·luminació submarina.

  5. La velocitat màxima de navegació hi és de tres nusos.

Article 5

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha d'aprovar, amb informe previ del Consell Assessor a què fa referència l'article 6, un pla que garanteixi l'equilibri ecològic de les àrees protegides, el qual ha de tenir una durada de quatre anys i ha de determinar:

  1. Pel que fa a l'activitat pesquera professional, l'elaboració del cens de les embarcacions de pesca autoritzades per a pescar a l'àrea protegida i de les característiques dels arts utilitzats.

  2. Pel que fa als usos turístics i als esportius, entre altres qüestions, el nombre màxim d'immersions permeses a la zona estrictament protegida i els llocs adequats per al fondeig de les embarcacions, les actuacions que cal emprendre per a promoure i fomentar el coneixement de l'àrea i els estudis i els treballs que cal fer per a millorar l'educació ambiental dels visitants i facilitar-los-en l'ús i el gaudi.

  3. Les dotacions econòmiques necessàries per al compliment del pla.

  4. La planificació dels treballs i els estudis d'investigació científica.

  5. Les altres mesures de protecció i totes les activitats de gestió necessàries per a aconseguir els objectius de protecció.

Article 6

-1 Es crea el Consell Assessor de l'Àrea Protegida de les Illes Medes, en el qual s'han d'integrar representants de la Generalitat, representants dels municipis afectats per l'àrea protegida, representants del sector de la pesca, representants del sector turístic i experts en ciències marítimes.

-2 Corresponen al Consell Assessor les funcions següents:

  1. Emetre informes sobre els projectes de plans i de normes que afectin les àrees protegides, els quals informes són preceptius.

  2. Elaborar propostes d'actuació per a les àrees protegides.

  3. Assessorar el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre les qüestions que aquest li sotmeti relatives a les àrees protegides.

Capítol IV Infraccions i sancions

Article 7

Les infraccions comeses a la zona estrictament protegida i a l'àrea protegida de les illes Medes es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

Article 8

Són infraccions lleus, sancionades amb multes de 5.000 a 25.000 pessetes, les següents:

  1. No respectar, els vaixells i els cabussadors, l'horari de visita establert.

  2. Tenir estris o qualsevol tipus d'art de pesca a la zona estrictament protegida i tenir estris no autoritzats a l'àrea protegida.

  3. Utilitzar torxes o bengales submarines a la zona estrictament protegida.

  4. Utilitzar més d'una canya per llicència per a la pesca esportiva.

  5. Navegar a més velocitat de la màxima permesa.

  6. Incomplir qualsevol dels preceptes del Pla rector d'usos.

  7. Qualsevol altra que vulneri prohibicions i limitacions establertes en aquesta Llei i que no hi sigui tipificada com a greu o molt greu.

Article 9

Són infraccions greus, sancionades amb multa de 25.001 a 100.000 pessetes, les següents:

  1. Fondejar embarcacions en llocs no autoritzats, excepte en cas de força major.

  2. Abocar al mar qualsevol tipus de residus i de deixalles.

  3. Practicar la pesca professional embarcacions no incloses en el cens a què fa referència l'article 3.b).

  4. Fer immersió sense disposar de la llicència específica a què fa referència l'article 4.b).

  5. Utilitzar, els pescadors esportius, arts i ormeigs professionals.

  6. Practicar la pesca submarina a l'àrea protegida.

Article 10

Són infraccions molt greus, sancionades amb multa de 100.001 a 500.000 pessetes, les següents:

  1. Pescar i extreure recursos marins a la zona estrictament protegida.

  2. Practicar la pesca professional amb arts i ormeigs no autoritzats a l'àrea protegida.

  3. Resistir-se als inspectors, a les autoritats o als agents encarregats de la policia de pesca marítima, desobeir-los o amenaçar-los.

  4. Introduir a l'àrea protegida qualsevol espècie no autòctona.

Article 11

Per a la graduació de les sancions s'han de tenir en compte els criteris següents:

  1. La intencionalitat.

  2. L'entitat econòmica de la infracció.

  3. El dany produït a les espècies o a llur hàbitat.

  4. La reincidència.

Article 12

Hi ha reincidència si en el moment de cometre's la infracció no han transcorregut dos anys des de la imposició, per resolució ferma, d'una altra sanció per infracció d'aquesta mateixa Llei.

Article 13

La competència per a imposar les sancions establertes per aquesta Llei correspon al Director General de Pesca Marítima, fins a 100.000 pessetes, i al Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, a partir de 100.001 pessetes.

Article 14

El procediment que s'ha de seguir per a imposar les sancions fixades per aquesta Llei és el que estableix la Llei de Procediment Administratiu.

Article 15

-1 Els estris i els arts de pesca utilitzats per a la comissió dels fets tipificats com a infracció en aquesta Llei s'han de comissar i s'han de dipositar en un centre habilitat a aquest fi pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i s'ha d'estendre, a canvi, un rebut que deixi constància del fet.

-2 Si els estris intervinguts són il·legals, l'autoritat sancionadora n'ha d'ordenar la destrucció; si són reglamentaris, s'han de retornar, després d'haver pagat l'infractor les despeses de trasllat i custòdia.

-3 La pesca que hagi estat obtinguda infringint aquesta Llei s'ha de comissar. Si en realitzar la intervenció les peces comissades poden sobreviure, l'inspector denunciant les ha de retornar al medi, si és possible davant de testimonis; si les peces són mortes, s'han de lliurar, contra un rebut que cal afegir a la denúncia, a un centre benèfic local o a l'ajuntament, o bé se n'ha de disposar l'abocament al mar.

Article 16

-1 L'autoritat denunciant pot ordenar la retenció de l'embarcació que hagi estat utilitzada per a la comissió d'una infracció, atesa la gravetat d'aquesta, i ha de comunicar l'ordre a l'autoritat competent perquè l'executi. L'embarcació ha d'ésser retornada un cop constituïda la fiança, en efectiu o mitjançant garantia financera, la quantia de la qual ha d'ésser fixada per l'instructor de l'expedient sancionador.

-2 El propietari de l'embarcació que traslladi a la zona estrictament protegida de les illes Medes visitants que portin qualsevol tipus d'estris o arts de pesca n'és responsable subsidiari; l'embarcació, en conseqüència, li pot ésser retinguda.

Disposició addicional El Govern de la Generalitat, a proposta del Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, ha de determinar per reglament la composició del Consell Assessor a què es refereix l'article 6.

Disposicions Finals Primera El Consell Assessor a què es refereix l'article 6 ha d'ésser constituït en un termini màxim de sis mesos des de la promulgació d'aquesta Llei.

Segona El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha d'aprovar el pla a què fa referència l'article 5 en un termini màxim de sis mesos des de la constitució del Consell Assessor de l'Àrea Protegida de les Illes Medes.

Tercera Es faculta el Govern de la Generalitat i els consellers competents per raó de la matèria per dictar les normes necessàries per a l'aplicació i el desenvolupament d'aquesta Llei. Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 10 de desembre de 1990

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Joan Vallvé i Ribera Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR