STSJ Cataluña , 11 de Noviembre de 2003

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2003:11180
Número de Recurso253/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución11 de Noviembre de 2003
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL IA ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL En Barcelona a 11 de novembre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 6982/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por David y Otros frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Reus de fecha 15 de noviembre de 2002 dictada en el procedimiento Demandas nº 253/2002 y siendo recurrido/a Intebe,S.A.. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25 de julio de 2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Recurso de suplicación, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 15 de noviembre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimada l'al.legació d'inadecuació de procediment, falta de legitimació del sindicat accionant i falta d'acció, estimo en part la demanda de conflicte col.lectiu interposada pel sindicat Comissions Obreres contra INTEBE SA i reconec el dret dels operaris afectats, pel canvi de centre de treball, a percebre una compensació per la major onerositat de la prestació de servei, tant en temps invertit, com en despeses de desplaçament. Desestimo la demanda quant a la declaració de penositat i perill del lloc de treball".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

L'empresa demandada, la raó social de la qual és a Cambrils, es dedica a la instal.lació i reparacions elèctriques en alta i baixa tensió, sent aplicable el conveni d'empreses siderometalúrgiques de Tarragona. Té una plantilla de 50 treballadors. Realitza treballs a la xarxa de distribució per encàrrec de Fecsa/Endesa. La totalitat del personal operari, uns 26 aproximadament, desenvolupen les seves funcions en centres de treball itinerants, ja que l'activitat de l'empresa consisteix en el muntatge i el manteniment elèctric de la xarxa d'alta tensió, baixa tensió i subestacions de transformació, el muntatge i el manteniment industrial en alta i baixa tensió, estudis i projectes en alta i baixa tensió, enllumenat públic, estudis de projectes i muntatges (de l'informe del Departament de Treball de la Generalitat que figura a les actuacions i de la documental d'ambdues parts, 173 a 176 de la demandada). Com sosté la demanda, els treballadors treballen en línies de baixa i mitja tensió, en execució d'obres i serveis per a treballs de distribució en xarxa aèria, subterrània, estacions transformadores, reparació d'avaries, recorreguts de línies per avaries o revisions periòdiques neteja de SE i ET, manteniment, maniobres, etc. (dels contractes de treball, no controvertit). Treballen per equips i es desplacen en ocasions per realitzar el treball en el camp, per superfícies irregulars, sent la seva activitat fonamental el manteniment de la xarxa elèctrica. Es desplacen amb el vehicle de l'empresa als centres itinerants (confessió de l'empresa).

Segon

L'empresa tenia el centre de treball a la localitat de la Canonja fins al passat 24.9.2001, en què va diversificar el que era un únic centre de treball, que agrupava la totalitat de personal, en dos centres de treball diferenciats: un per a personal obrer, traslladat a la localitat de Montbrió del Camp; i un altre per a personal administratiu i d'administració, traslladat a Cambrils. Fins a mitjans de l'any passat tenia adscrita la zona Tarragona/Salou, amb seu a la Canonja, però en confeccionar-se el nou mapa de manteniment per FECSA/ENDESA i en concedir-se'ls la zona del Baix Camp/Tortosa va canviar els operaris a Montbrió del Camp (al.legacions coincidents d'ambdues parts, doc. 1,2 de la demandada). L'empresa admet que els treballadors no treballen en el centre de Montbrió, al qual han d'acudir cada dia a l'inici de la jornada i des d'allà es desplacen a efectuar les reparacions.

Tercer

Els operaris resideixen a Tarragona ciutat, Reus, Cambrils i la Pineda, tal com es constata i es detalla en la demanda, no negat. Al seu desplaçament cap a centre de treball 4 operaris parteixen de la rotonda de la carretera de Salou; 3 de la rotonda de Riudoms; 7 dels jutjats de Reus; 3 de la rotonda de Misericòrdia; 8 de CN Reus Ploms, 7 de Cambrils; 1 de Grup G. Moragues-Onze de setembre; 5 de Tarragona; 1 de la Pineda. En total, 39 treballadors.

Quart

Els 16 treballadors als quals es refereix la pretensió inicial d'abonament de les pagues extres conforme al salari real procedien de l'empresa ARELEC, SL, desapareguda i van ser contractats per la demandada, sense que existís successió d'empreses, amb la condició que se'ls abonés la mateixa retribució que als treballadors d'INTEBE, S.A. i respectant-los els conceptes salarials que figuraven en les seves nòmines de l'empresa anterior, entre els quals es trobava plus de perill, penositat i toxicitat, realitzant l'actual empresa un ajust dels imports dels plus i gratificacions per equiparar el salari de l'empresa contractant (documental de la demandada, 3 a 29, no controvertit).

Cinquè

Es donen per reproduïts i provats els contractes de treball i les nòmines, la relació del personal que cobra maniobres i entroncaments i els plus de toxicitat, perill i penositat; els informes de treball (de la documental d'ambdues parts, doc. 30 a 17, 18 a 161, 162 a 164 de la demandada).

Sisè

En data 12.3.2001 la Inspecció de Treball va emetre un informe en relació amb la denúncia presentada pel delegat de personal perquè la Inspecció determinés l'existència de les condicions perquè es reconegui l'obligació de l'empresa d'abonar el plus de perill i penositat als treballadors que presten serveis al taller mecanitzat, i treballs exteriors elèctrics i treballs exteriors d'obra (es dóna per reproduït i provat l'informe aportat, doc. 231 de la demandada).

Setè

A l'empresa, durant l'any 2000, s'han produït 6 accidents sense baixa i 13 amb baixa per les següents causes: tres per cops per objectes (martell pneumàtic, porta i planxa metàl.lica), tres per caigudes a diferent nivell (pal, camió i escala), tres per sobreesforç, un per contacte elèctric (equip de posada a terra), un per xoc amb objectes immòbils (angle d'una torre), un per caiguda d'objectes per manipulació (aïllant des de pal de fusta) i un per caiguda de persones al mateix nivell (entrebanc) (de l'informe de la Inspecció de treball).

Durant l'any 2001 s'han produït 10 accidents amb baixa per les següents causes: relliscar d'una escala, dany el genoll en baixar del camió, estrebada a l'esquena en agafar una caixa d'eines, cop d'una torre a la mà en baixar-la del camió, copejament d'un cable als turmells, tall amb un aïllant a la mà, fogonada en pelar un cable, cop en relliscar, cop amb una torre al colze, cop amb el martell en un dit, en intentar esquivar un animal en el trajecte (doc. 7 de l'actora). Durant l'any 2002...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR