La Carta de la Ciutadania de Lleida

AutorOriol Berenguer Pinyol
CargoAdvocat
Páginas23-24

Page 23

Probablement, a hores d’ara el Ple de l’Ajuntament de Lleida ja haurà aprovat la Carta de la Ciutadania de Lleida, la carta dels drets i deures dels lleidatans i lleidatanes, a iniciativa de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Immigració. Com a participant en el procés de redacció d’aquest text -d’una naturalesa molt singularm’agradaria comentar alguns dels seus punts essencials així com fer un breu repàs al seu contingut i als seus objectius.

La primera qüestió que se’ns planteja als qui formen part del món del dret és si la declaració de drets, deures i principis de la Carta és de caràcter vinculant, i per tant, susceptible de ser fonament jurídic de peticions d’empara judicial per la vulneració d’alguna de les seves disposicions. La resposta és negativa. La Carta no té caràcter vinculant pels poders públics ni estableix sancions per als ciutadans, ni entenc que, si així hagués estat aquesta la voluntat dels impulsors, fos possible des d’un punt de vista constitucional, atès que és una matèria reservada a lleis fonamentals. Seria incomprensible, afirmen alguns constitucionalistes, que en una mateixa democràcia hi hagués una distribució dispar de drets i deures entre la ciutadania en funció de la ciutat de residència. (De fet, el nou Estatut s’ha trobat amb la mateixa objecció encara que sigui més discutible la seva inconstitucionalitat d’acord amb la seva pròpia naturalesa -donat que forma part del bloc de constitucionalitat, és requisit de validesa de les lleis...-, argument acollit pels qui defensen un constitucionalisme a diferents nivells). I si no és un text jurídic vinculant, què és i què vol ser la Carta? I per què volem una Carta de la Ciutadania?

L’adveniment de l’era global, els nous models d’intercanvi econòmic així com els moviments migratoris que hi estan associats han comportat canvis en la fisonomia de la ciutadania lleidatana. La ciutat, com a espai de trobada i convivència, i espai on els drets fonamentals enunciats els diferents instruments convencionals de caràcter internacional deixen de ser meres declaracions formals, ha estat objecte de canvis profunds en els darrers anys que ens obliguen a una reflexió i a un replantejament de les bases que social. La revisió del contracte moral subscrit per la ciutadania és inajornable i necessària. La participació de la ciutadania és indissociable de la consecució dels objectius de la Carta, que són el repte de tots els lleidatans i lleidatanes.

La Carta és fruit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR