Cancel·lació d'una hipoteca per caducitat

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aMarzo 2023



Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model d'escriptura
  • 3 Comentari
    • 3.1 Sistemes
    • 3.2 Caducitat de l'assentament quan consti en el Registre la data en què s'havia de produir el pagament íntegre de l'obligació garantida
    • 3.3 Caducitat de l'asentament quan no consti en el Registre la data en què s'havia de produir el pagament íntegre de l'obligació garantida
    • 3.4 Constància del mitjà de pagament
  • 4 Jurisprudencia citada
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model d'escriptura

NÚMERO *.

En *, a *.

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de *, amb residència en *,

COMPAREIX:

El Sr./Sra, major d'edat, * veí/ïna de *, amb domicili en *. Exhibeix DNI/NIF *, vigent.

Intervé en el seu propi nom i dret.

L'identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pel seu expressat Document Nacional d'Identitat, el número del qual coincideix amb el d'Identificació fiscal.

(Judici de Capacitat: opcions)

  • Al meu judici té interès, legitimació i exerceix la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'instar la present ACTA DE REQUERIMENT i EXPOSA:
  • Al meu judici té interès, legitimació i capacitat per a instar la present ACTA DE REQUERIMENT i EXPOSA:
  • Al meu judici té interès, legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a instar la present ACTA DE REQUERIMENT i EXPOSA:

I.- En escriptura atorgada el dia *, el Sr. compareixent va reconèixer deure al Sr. *, la quantitat de * euros que en concepte de préstec va rebre (o per raons comercials, etc.).

II.- En garantia del capital prestat, de * anys d'interessos remuneratoris, al tipus del * per cent anual (si escau, variable fins a un màxim del * per cent anual), que fa un total de * euros; de * anys d'interessos de demora al tipus del * per cent anual, que fa un total de * euros i de la quantitat de * euros per a costes i despeses, la part deutora va constituir hipoteca a favor de la part creditora, sobre la següent finca:

URBANA: NÚMERO (o rústica)...

Inscrita al tom *, llibre *, foli *, finca *, inscripció *, Registre de la Propietat de *.

REFERÈNCIA CADASTRAL: * segons ja consta en el títol. (expressar en cas contrari la referència cadastral i el seu justificant)

III.- Exposat el que precedeix, ATORGA:

Que han transcorregut * anys (sempre mínim 20 anys) des del dia *, data de durada de la hipoteca.

Que ha transcorregut a més un any següent més i no s'ha presentat en el Registre de la Propietat cap document de renovació, interrupció de prescripció ni reclamació derivada d'això.

En conseqüència i amb base a l'art. 82 de la Llei Hipotecària i a la legislació civil aplicable, sol·licita expressament del Sr. Registrador de la Propietat la cancel·lació de la hipoteca que grava la finca abans descrita, quedant aquesta lliure per aquest concepte.

COMUNICACIÓ AL REGISTRE DE LA PROPIETAT:

Possibilitat 1.- Per expressa indicació de la part atorgant, i d'acord amb l'article 196 del Reglament notarial, procediré a la presentació telemàtica i amb firma electrònica d'aquesta escriptura al Registre de la Propietat corresponent. (Indiqueu si el presentador és el mateix Notari, el mateix interessat o un gestor, etc.)

Possibilitat 2.- Per expressa indicació de la part atorgant, previs els oportuns advertiments, no procediré a la presentació telemàtica d'aquesta escriptura al Registre de la Propietat, ni a la presentació per telefax, d'acord amb el que disposa l'article 249. núm. 3 del Reglament Notarial.

OBSERVACIO FISCAL

Jo, el Notari, de conformitat amb l'art. 64 del Real Decreto Legislativo 2/2004, de 5 de marzo, por el que se aprueba el texto refundido de la ley reguladora de las haciendas locales, he informat de l'afecció del/s l'immoble/s al pagament de la totalitat de la quota tributària en els termes legals.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la Llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS. Adverteixo expressament al/s compareixent/s que les seves dades seran incorporats al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si escau, tals dades poden ser cedits a aquelles administracions públiques que segons una norma amb rang de llei tinguin dret a això. Fetes els advertiments pertinents sobre la confidencialitat d'aquestes dades, la seva necessitat per a redactar aquest instrument públic i per a la seva facturació, la conservació i protecció de les dades, els drets a accés, rectificació, supressió i altres legals.

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.- (Atenció, cal posar en singular si només hi ha un atorgant)

Faig als compareixents les reserves i advertiments legals; en general, i a efectes fiscals, adverteixo de l'obligació de presentar la documentació a liquidació dintre del termini; de les obligacions i responsabilitats tributàries que l'afecten en l'aspecte material, formal i sancionador, i de les conseqüències de tota mena que es derivarien de la inexactitud de les seves declaracions.

He llegit als compareixents, a elecció seva, aquesta Escriptura, un cop advertits del seu dret a llegir-la ells mateixos i, després de fer, a més a més, les necessàries explicacions verbals, manifesta quedar degudament assabentats del seu contingut, l'aproven i firmen.

I jo, el Notari, DONO FE que el consentiment ha estat lliurement prestat, que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada dels atorgants, els quals, al meu judici, tenen discerniment necessari per a prestar lliurement el seu consentiment per l'íntegra comprensió del present instrument públic; manifesten que no han ordenat mesures voluntàries de suport ni estan subjectes a elles, sense que hagin mostrat signes que, al meu judici, indiquin la necessitat o conveniència d'acudir a aquestes mesures per a aquesta finalitat; així mateix, dono fe del compliment de les altres formalitats legals.

Queda estesa en un total de * folis de paper notarial, el primer amb el número * i els restants amb els números següents en ordre correlatiu (o anteriors en ordre correlatiu) l'expressió informàtica de la qual queda incorporada amb la mateixa data i sota el mateix número, en el corresponent protocol electrònic.

I DONO FE del seu contingut.-


(Diligències referides al protocol electrònic)


DILIGÈNCIA D'INCORPORACIÓ I D'ACARAMENT DEL DOCUMENT N* /.

En el mateix dia d'avui, * de *, del *, dono fe d'haver realitzat l'íntegra incorporació d'aquesta matriu al protocol electrònic i de la seva concordança amb el protocol en suport paper, amb la qual cosa dono per conclosa aquesta diligència que redacto el mateix dia de la seva pràctica i del contingut de la qual, així com de quedar estesa en el present i únic foli de paper timbrat notarial, EN DONO FE.


DILIGÈNCIA DE DIPÒSIT DE L'INSTRUMENT Núm. /

En el dia d'avui, * de * de * diposito amb signatura electrònica qualificada aquesta matriu en la seu electrònica del Consell General del Notari, que em retorna el corresponent hash número * corresponent a la matriu (algorisme ), amb la qual cosa dono per conclosa aquesta diligència que redacto el mateix dia de la seva pràctica i del contingut de la qual, així com de quedar estesa en el present i únic foli de paper timbrat notarial, EN DONO FE.


(Si hi ha altres actuacions posteriors que formin part del mateix número de protocol,caldrá practicar la pertinent diligència d'incorporació i acarament al protocol electrònic, amb referència del número i any de protocol a la qual la mateixa es refereix i la diligència de dipòsit i devolució de l'hash.)

Comentari

Podeu veure l'anàlisi i enllaços a treballs d'autors sobre la matèria objecte d'aquest formulari en l'Obra del mateix autor «Práctico Derecho Registral» i, especialment, en el tema Cancelación de hipoteca por caducidad

Sistemes

La cancel·lació d'una hipoteca sempre es podrà realitzar pel sistema normal: el consentiment del creditor: art. 82 de la Ley Hipotecaria.

Hi ha altres possibilitats de cancel·lació, que poden haver estat previstes o no en l'escriptura; en concret es poden indicar com a altres formes de cancel·lació:

1.- Si el deute està representat per lletres de canvi, de forma que la seva exhibició per la part compradora acredita el seu pagament i així pugui cancel·lar-se la hipoteca. (Seria similar al formulari Acta notarial de cancel·lació de condició resolutòria per exhibició de lletres en aquesta mateixa obra).

2.- Pacte que faculta el deutor perquè ell sol pugui demanar la cancel·lació de la càrrega un cop transcorregut un determinat temps des del venciment de l'últim pagament garantit o data de compliment de l'obligació sempre que no consti en el Registre la pertinent reclamació. S'ha d'haver pactat en l'escriptura d'hipoteca o en una altra posterior, però sempre per ambdues parts contractants.

3.- Caducitat.

Caducitat de l'assentament quan consti en el Registre la data en què s'havia de produir el ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR