Baingio Tavera i Gianfranco Piras (ed.), «Libre gran»

AutorCaries Duarte
Páginas314

Page 314

Libre gran, edició a cura de Baingio Tavera i Gianfranco Piras, Cáller, am&d, 1999, XVI + 557 pagines, isbn 88-86799-36-5

La publicació d'aquest segon vo-lum dels quatre previstos dins la col-lecció «I Libri del Privilegi della Cita di Alghero», dirigida pel prestigios professor Francesco Manco-ni, constitueix una noticia excel.lent per als nostres historiadors del dret.

El pacient i rígorós treball dut a terme amb una cura exemplar per Baingio Tavera i Gianfranco Piras ens ofereix l'oportunitat de conéi-xer i d'estudiar aquesta preciosa recopilado de normativa jurídica fo-namental, que consta de 195 actes que abracen el període compres entre 1260 i 1541. Hi trobem, per exemple, la pragmática sanció de 1355, la butlla pontificia per la qual Juli il institueix el 1503 la diócesi de l'Alguer o la relació de 1541 sobre la visita a la ciutat de Femperador Carles.

Es tracta d'un cartulari de textos en llatí i en cátala d'una indiscutible importancia i d'una utilitat que va mes enlla del món estrictament jurí-dic, ja que és alhora una font molt valuosa per al coneixement de la historia de l'Alguer i per als estudis de lingüística diacrónica.

Cal celebrar, dones, aquesta publicació, que ens dona la possibilitat d'acostar-nos a uns documents d'un interés científic extraordinarí cor-responents a una zona del nostre ámbit lingüístic sovint massa des-atesa.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR