DECRET 170/2009, de 3 de novembre, pel qual es regula la Junta d'Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu i dels contractes d'integració de Catalunya.

Fecha de Entrada en Vigor 6 de Noviembre de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyDecret

DECRET

170/2009, de 3 de novembre, pel qual es regula la Junta d'Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu i dels contractes d'integració de Catalunya.

La Llei 1/2008, de 20 de febrer, de contractes de conreu, a l'article 42 crea la Junta d'Arbitratge i Mediació per als contractes de conreu, com a òrgan administratiu competent per resoldre les qüestions litigioses relacionades amb l'aplicació d'aquesta Llei.

D'altra banda, la Llei 2/2005, de 4 d'abril, de contractes d'integració, crea la Junta Arbitral de Contractes d'Integració com a òrgan administratiu de naturalesa arbitral competent per resoldre les qüestions litigioses relacionades amb l'aplicació d'aquesta Llei, que va desenvolupar el Decret 32/2006, de 28 de febrer, el qual regula aquesta Junta, i que fou modificat pel Decret 660/2008, de 27 de desembre.

A la disposició addicional cinquena de la Llei 1/2008, de 20 de febrer, de contractes de conreu, s'autoritza el Govern a unificar la Junta Arbitral de contractes d'integració amb la Junta d'Arbitratge i Mediació per als contractes de conreu, i s'amplien les funcions de la primera en l'àmbit de la mediació.

L'objecte d'aquest Decret és, per tant, regular la composició, el funcionament i els procediments d'arbitratge i mediació de la nova i unificada Junta d'Arbitratge i Mediació de contractes de conreu i de contractes d'integració de Catalunya.

L'estructura de la Junta es basa en un òrgan plenari, un president o presidenta, i dues seccions dedicades una d'elles als contractes de conreu i l'altra als contractes d'integració, que estan presidides pel president o la presidenta de la Junta i que està formada per persones vocals en representació de diferents entitats, organitzacions professionals i associacions, a més de persones representants de l'Administració de la Generalitat.

El Decret preveu els procediments d'arbitratge i de mediació per a la solució dels litigis que es puguin preveure en els contractes de conreu i d'integració, suposant l'arbitratge una via alternativa a la jurisdiccional i la mediació un procediment no jurisdiccional de caràcter voluntari que s'adreça a facilitar l'acord entre les parts, amb unes característiques de rapidesa i agilitat, i amb una participació més directa de les persones interessades en el procediment.

En aquest sentit el procediment arbitral es configura sota els principis d'igualtat, audiència, i contradicció, al qual hi accedeixen de manera voluntària les persones contractants, d'acord amb el que preveu aquest Decret. L'arbitratge per part de la Junta consisteix en un laude arbitral que conté el seu pronunciament. Aquest laude quan és ferm produeix efectes de cosa jutjada.

La mediació ha de facilitar l'acord entre les parts dels contractes, sempre que aquestes demanin voluntàriament la intervenció d'una persona mediadora per tal que intenti que es posin d'acord sobre algun conflicte sorgit en l'aplicació dels contractes de conreu o d'integració. S'ha previst un procediment àgil que permeti arribar, si escau, a un acord entre les parts.

Finalment el Decret preveu la seva entrada en vigor l'endemà de la seva publicació, atès que per una banda es tracta de donar continuïtat als procediments d'arbitratge en els contractes de l'anterior Junta Arbitral de contractes d'integració, i d'altra banda es tracta de facilitar de manera immediata la solució extrajudicial de les possibles controvèrsies que puguin sorgir en els contractes de conreu que regula la Llei 1/2008, de 20 de febrer.

Vist l'informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Estructura i funcions de la Junta

Article 1

Junta d'Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu i dels contractes d'integració de Catalunya

S'unifica amb el nom de Junta d'Arbitratge i Mediació dels contractes de conreu i dels contractes d'integració de Catalunya (en endavant la Junta), la Junta d'Arbitratge i Mediació de contractes de conreu i la Junta Arbitral de contractes d'integració.

Article 2

Naturalesa i adscripció

2.1 La Junta és l'òrgan de naturalesa arbitral i de mediació competent per entendre de totes les qüestions litigioses relacionades amb l'aplicació de la Llei 1/2008, de 20 de febrer, de contractes de conreu, i la Llei 2/2005, de 4 d'abril, de contractes d'integració.

2.2 La Junta s'adscriu a la Secretaria General del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural.

2.3 La Junta té la seva seu a les dependències del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural a la ciutat de Lleida.

2.4 Les seccions territorials es crearan mitjançant una ordre del conseller o consellera competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural. Aquestes seccions actuaran en les dependències dels serveis territorials del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural, que els donaran suport material i personal.

Article 3

Estructura de la Junta

3.1 La Junta s'estructura en un president o presidenta, el Ple i dues seccions.

3.2 El president o la presidenta de la Junta és a la vegada president o presidenta de cadascuna de les dues seccions.

3.3 El Ple està format pel president o la presidenta de la Junta, totes les persones vocals de les dues seccions, i un secretari o secretària que l'assisteix.

És secretari o secretària del Ple el que ho sigui de la Secció d'Arbitratge i Mediació de Contractes de Conreu.

3.4 Les seccions en què es divideix la Junta són les següents:

  1. Secció d'Arbitratge i Mediació de Contractes de Conreu.

  2. Secció d'Arbitratge i Mediació de Contractes d'Integració.

Article 4

Composició de les seccions

4.1 La Secció d'Arbitratge i Mediació de Contractes de Conreu està integrada per:

La presidència.

Les vocalies següents:

Un/una vocal en representació de cadascuna de les organitzacions professionals agràries més representatives.

Un/una representant de les cambres agràries territorials.

Un/una representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Un/una vocal en representació del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya.

Un/una vocal de la direcció general competent en matèria de desenvolupament rural.

Un/una vocal corresponent a un advocat o advocada del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya adscrit a la unitat departamental del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural.

Un/una secretari/ària, llicenciat/da en dret, amb veu i sense vot.

4.2 La Secció d'Arbitrage i Mediació de Contractes d'Integració està integrada per:

La presidència.

Les vocalies, integrades pels membres següents:

Un/una vocal en representació de cadascuna de les organitzacions més representatives dels integrats o les integrades.

Un/una vocal en representació de cadascuna de les organitzacions més representatives dels integradors o les integradores.

Un/una vocal en representació del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya.

Un/una vocal de la direcció general competent en matèria d'agricultura i ramaderia.

Un/una vocal corresponent a un/a advocat/da de la Generalitat de Catalunya adscrit o adscrita a la unitat departamental del Gabinet Jurídic al departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural.

Un/una secretari/ària, llicenciat/da en dret, amb veu i sense vot.

4.3 El president o la presidenta i les persones vocals representants de les organitzacions professionals agràries més representatives, entitats i col·legis professionals, que han d'estar en ple exercici dels seus drets civils, es renoven cada quatre anys i poden ser reelegits per un sol període.

Article 5

Nomenament dels membres de la Junta

5.1 El president o la presidenta el nomena la persona titular del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i desenvolupament rural, i actua en representació d'aquest departament.

5.2 Els/les vocals de les seccions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR