DECRET 225/1993, de 28 de setembre, pel qual s'aproven els Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

Elaborats els Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra pel seu Claustre constituent i un cop establerts tots els tràmits preceptuats a la Llei 11/1983, de 25 d'agost, de reforma universitària; de conformitat amb el que estableix l'article 12.1 de l'esmentada Llei, a proposta del titular del Departament de la Presidència i amb l'acord previ del Govern,

Decreto:

Article 1

S'aproven els Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra, que figuren transcrits a l'annex del present Decret.

Article 2

De conformitat amb l'article 12.3 de la Llei 11/1983, de 25 d'agost, els Estatuts aprovats entraran en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 28 de setembre de 1993

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

ESTATUTS de la Universitat Pompeu Fabra

TÍTOL 1 Naturalesa, fins i competències de la Universitat Pompeu Fabra

Article 1

La Universitat Pompeu Fabra és una institució de dret públic, amb personalitat jurídica i patrimoni propis, i actua en règim d'autonomia en el marc de la Llei orgànica de reforma universitària, de la Llei de Catalunya de coordinació universitària i de creació de consells socials i de la seva pròpia Llei de creació.

Article 2

La seu de la Universitat Pompeu Fabra és la ciutat de Barcelona, sens perjudici de l'extensió de les seves activitats a altres àmbits territorials.

Article 3

La Universitat Pompeu Fabra s'inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia, igualtat, independència i pluralitat. La comunitat universitària, i en especial els seus òrgans de govern, hauran de donar plena efectivitat a aquests principis i impedir qualsevol tipus de discriminació. La Universitat assegurarà a les persones amb discapacitats físiques la plena mobilitat pels seus propis mitjans en totes les instal·lacions del campus.

Article 4

Són fins de la Universitat Pompeu Fabra: 4.1 Cercar l'excel·lència en la docència i en la recerca en tots els camps de la ciència, de la tècnica, de la cultura i de les arts, així com la major qualitat en la prestació dels serveis. 4.2 Participar en el progrés i desenvolupament de la societat mitjançant la difusió i la crítica del saber científic. 4.3 Participar en la millora del sistema educatiu i promoure activitats d'extensió universitària, de formació permanent i culturals. 4.4 Cercar la inserció efectiva del seu personal docent i investigador en la comunitat científica internacional i promoure l'intercanvi de coneixements i informacions amb altres institucions. 4.5 Assistir adequadament els estudiants pel que fa a l'accés i la permanència a la Universitat, mitjançant la promoció d'una política d'ajuts financers i acords amb institucions públiques o privades. 4.6 Fomentar la sensibilització social dels membres de la comunitat universitària i la seva participació activa en moviments associatius.

Article 5

Són competències de la Universitat Pompeu Fabra: 5.1 Elaborar i aprovar plans d'estudis i d'investigació, així com determinar àrees de coneixement del seu àmbit. 5.2 Crear, modificar, fusionar o suprimir departaments i proposar la creació o la supressió d'instituts i centres universitaris en els termes previstos en els presents Estatuts. 5.3 Seleccionar, formar, perfeccionar i promoure el personal docent, investigador i d'administració i serveis, així com determinar les condicions en què han de desenvolupar les seves activitats. 5.4 Establir el règim d'admissió dels estudiants en els termes de la legislació vigent, la verificació dels seus coneixements i el règim de permanència. 5.5 Expedir títols i diplomes acadèmics. 5.6 Elegir, designar i remoure els òrgans de govern i de gestió de la Universitat. 5.7 Elaborar, aprovar i gestionar el seu pressupost i administrar els seus béns. 5.8 Establir i modificar les plantilles de personal. 5.9 Contractar persones, obres, serveis i subministraments. 5.10 Establir convenis i acords amb altres institucions universitàries, amb organismes científics i culturals i amb entitats públiques i privades. 5.11 Elaborar, modificar i desenvolupar els seus Estatuts i les normes que els desenvolupin. 5.12 Qualsevol altra competència que tingui connexió amb els fins establerts a l'article 1 de la Llei orgànica de reforma universitària i l'article 4 d'aquests Estatuts, sempre que li hagi estat atribuïda per la lesgislació vigent.

Article 6

6.1 El català és la llengua pròpia i oficial de la Universitat Pompeu Fabra, sens perjudici del que disposa l'article 3.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya. 6.2 La Universitat Pompeu Fabra potenciarà el ple ús de la llengua catalana en tots els seus àmbits, i establirà els mitjans adients per assegurar-ne la comprensió i la utilització pel personal docent i pels estudiants. 6.3 La Universitat Pompeu Fabra promourà la col·laboració a tots nivells amb les altres universitats del domini lingüístic català. En el marc de la col·laboració i l'intercanvi amb altres universitats i institucions, la Universitat Pompeu Fabra fomentarà el coneixement i la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes.

TÍTOL 2 Organització acadèmica

Capítol 1 Disposicions generals

Article 7

7.1 La Universitat Pompeu Fabra estarà integrada pels òrgans acadèmics següents:

  1. Departaments i instituts universitaris, per al desenvolupament de la investigació i l'ordenació dels continguts dels ensenyaments propis de les seves àrees de coneixement respectives.

  2. Facultats, escoles tècniques superiors i escoles universitàries, per a l'organització dels ensenyaments universitaris que condueixin a l'obtenció de títols acadèmics. En un mateix centre universitari podran desenvolupar-se estudis que condueixin a diferents titulacions acadèmiques.

  3. Aquells altres centres que legalment puguin ser creats en ús de la seva autonomia organitzativa. 7.2 D'acord amb la legislació vigent, poden adscriure's a la Universitat centres docents, d'investigació o de creació artística, de caràcter públic o privat.

Capítol 2 Departaments

Article 8

Els departaments són els òrgans bàsics encarregats d'organitzar, coordinar i desenvolupar la docència i la investigació pròpies de les seves respectives àrees de coneixement en un o en diversos centres o estudis de la Universitat Pompeu Fabra.

Article 9

9.1 Els departaments es constituiran per àrees de coneixement científic, tècnic o artístic o per les seves agrupacions, i aplegaran tot el personal docent i investigador les especialitats del qual es corresponguin amb aquestes àrees. 9.2 Hi haurà un únic departament per a cada àrea o agrupació d'àrees de coneixement per a tota la Universitat, sens perjudici del que estableix l'apartat 5 d'aquest mateix article. 9.3 Igualment, la Universitat Pompeu Fabra pot agrupar el seu personal docent i investigador en àrees de coneixement pròpies definides per la mateixa Universitat, diferents de les catalogades com a tals per la legislació vigent. 9.4 Les àrees de coneixement referides en l'apartat anterior no podran afectar els concursos previstos a la Llei orgànica de reforma universitària, i el seu personal docent i investigador mantindrà la seva adscripció a l'àrea de coneixement que li correspongui. 9.5 Quan una àrea de coneixement agrupi un nombre de professors a temps complet superior a trenta, la Junta de Govern podrà crear dos o, si escau, més departaments atenent a criteris de coherència científica, tècnica i artística.

Article 10

La Junta de Govern, a iniciativa dels departaments, podrà acordar mitjançant conveni amb altres universitats interessades la constitució de departaments interuniversitaris.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR