DECRET 170/1999, de 29 de juny, pel qual s'aprova el Reglament provisional regulador de les entitats ambientals de control.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

170/1999, de 29 de juny, pel qual s’aprova el Reglament provisional regulador de les entitats ambientals de control.

La Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’Administració ambiental estableix que les actuacions de control s’encomanin a entitats col·laboradores de l’Administració fixades legalment i degudament acreditades.

L’objecte d’aquest Decret és regular provisionalment, mentre no estigui regulat per Llei del Parlament, el sistema d’acreditació, funcionament i supervisió d’aquestes entitats col·laboradores, sistema que assumeix el Departament de Medi Ambient a través de la creació del corresponent òrgan d’acreditació.

Les entitats acreditades d’acord amb el present Reglament es denominen entitats ambientals de control (EAC), les quals hauran de demostrar la seva capacitat per a portar a terme les funcions de control integral encomanades per la Llei 3/1998.

Per tal de facilitar aquestes funcions de control integral i assegurar el servei a tot el territori de Catalunya es permet que les entitats de control ambiental puguin acreditar-se per una, o més, de les set tipologies d’activitats que s’estableixen en aquest reglament així com la possibilitat de realitzar la seves funcions en tot el territori de Catalunya, o bé en àmbits comarcals determinats.

Cal assenyalar que els requisits, criteris i procediments que s’exigeixen en aquest Reglament a les entitats ambientals de control es basen en els criteris i normes de la sèrie EN 45000 de la Unió Europea.

Aquest Reglament estableix, també, el sistema de control del Departament de Medi Ambient de les actuacions de les entitats ambientals de control per tal de garantir l’adequació constant de les tasques de les entitats acreditades, a l’evolució del sector i a la normativa vigent.

El Reglament s’estructura en cinc capítols i tres apèndixs. En el capítol primer s’estableixen les disposicions generals que regulen l’objecte, els objectius i les definicions a l’efecte del present reglament, el grau d’integració de les entitats ambientals de control, la classificació en set tipologies d’activitats objecte de control, els nivells d’actuació i àmbit territorial de les entitats i preus.

En el capítol segon es crea la unitat d’acreditació, la qual s’adscriu a la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i actua amb la col·laboració del Laboratori General d’Assaigs i Investigacions. La unitat d’acreditació també té el mandat de realitzar la tasca de control del compliment de les funcions de les entitats acreditades i del grau de compliment de les normes tècniques a aplicar a través de les figures dels interventors.

El capítol tercer regula el procediment que han de seguir els interessats per a procedir a la sol·licitud, així com els efectes i els terminis de l’acreditació.

El capítol quart recull els requisits a complir per part de les entitats ambientals de control, pel que fa a la seva organització i funcionament. Aquest capítol remet als corresponents apèndixs depenent dels requisits generals (apèndix I), els requisits específics de les entitats ambientals de control atenent les tipologies d’activitat a controlar i els nivells d’actuació (apèndix II) i les operacions a realitzar en relació als aspectes ambientals (apèndix III).

Finalment, en el capítol V es regulen la competència i la metodologia aplicades per part de la unitat d’acreditació per portar a terme el control de les entitats acreditades en les seves activitats i actuacions, així com les obligacions que han d’observar.

Per tot això, a proposta del Conseller de Medi Ambient, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular el sistema provisional d’acreditació, funcionament i supervisió de les entitats que han de dur a terme les funcions de control de les activitats amb incidència ambiental que preveu la disposició addicional cinquena de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’Administració ambiental.

Article 2

Finalitats

El sistema d’acreditació regulat en aquest Reglament té per finalitats:

a) Permetre que s’acreditin totes aquelles entitats que compleixin amb els criteris de capacitat, independència, imparcialitat i d’altres que té en compte aquest Reglament.

b) Disposar d’un nombre suficient d’entitats per a dur a terme les funcions que estableix la Llei 3/1998.

Article 3

Definicions

Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

a) Entitat ambiental de control (EAC): entitat col·laboradora del Departament de Medi Ambient, constituïda per una empresa, o agrupació d’aquestes amb caràcter estable, de caràcter públic o privat, que obté l’acreditació per exercir les funcions de control que determina la Llei 3/1998, de la intervenció integral de l’Administració ambiental.

b) Establiment complementari (EC): establiments tècnics, públics o privats, que exerceixen funcions complementàries dins d’una entitat ambiental de control en els àmbits de control específics objecte de la Llei 3/1998.

c) Sistema d’acreditació: sistema que té regles de procediment i de gestió pròpies per a dur a terme l’acreditació.

d) Acreditació: resolució per la qual es declara l’aptitud i la capacitat d’una entitat per dur a terme una determinada funció pública d’acord amb el mètode i procediment que s’estableix en aquest reglament.

e) Funció de control: externalització de la funció pública de comprovació de les activitats reservada a l’Administració a través d’entitats col·laboradores de l’Administració, fixades legalment i degudament acreditades.

f) Norma EN 45001: norma d’àmbit europeu relativa als criteris generals per al funcionament dels laboratoris d’assaig.

g) Norma EN 45003: norma d’àmbit europeu relativa als criteris generals dels organismes d’acreditació de laboratoris.

h) Norma EN 45004: norma d’àmbit europeu relativa als criteris generals per al funcionament de les entitats que realitzen control.

Article 4

Entitats ambientals de control

4.1 L’entitat ambiental de control ha de dur a terme, per sí mateixa, totes les actuacions de control que s’hagin de realitzar.

4.2 També es pot acreditar una entitat ambiental de control que disposi dels mitjans necessaris per a la seva actuació a partir d’acords de col·laboració, acreditats i estables, establerts entre establiments que complementin les seves característiques i que es defineixen com a establiments complementaris als efectes d’aquest Reglament.

4.3 En el cas que per a alguna de les actuacions de control, pel seu caràcter especialitzat, l’entitat ambiental de control hagi de recórrer a persones o entitats alienes, no recollides en la seva acreditació, haurà de demostrar que aquestes tenen capacitat i aptitud per a dur-la a terme i, quan sigui aplicable, compleixi amb els requisits de la norma EN 45000 corresponent.

Article 5

Camps d’actuació

Als efectes d’aquest Reglament, els camps d’actuació de les entitats públiques o privades acreditades són:

a) Les actuacions de control inicial i les actuacions de control periòdic de caràcter ambiental de les activitats de l’annex I i de l’annex II.1 de la Llei 3/1998.

b) Les actuacions de control inicial i les actuacions de control periòdic de caràcter ambiental de les activitats de l’annex II.2 de la Llei 3/1998, en aquells municipis on l’Ajuntament no hagi establert un sistema propi de control.

c) Les verificacions tècniques i periòdiques de caràcter ambiental de les activitats de l’annex III de la Llei 3/1998, en aquells municipis on l’Ajuntament no hagi establert un sistema propi de control.

Article 6

Tipologies d’activitats

Les entitats ambientals de control es poden acreditar per al control de totes, o alguna, de les tipologies d’activitats següents:

a) Industrials.

b) Mineres.

c) Agrícoles i ramaderes.

d) Energètiques.

e) Comercials i de serveis.

f) Recreatives, espectacles i oci.

g) Gestió de residus.

Article 7

Nivells d’actuació i àmbit territorial

Les entitats ambientals s’acrediten d’acord amb els nivells d’actuació següents:

a) Nivell 1: correspon al control d’activitats dels annexos I i II.1 de la Llei 3/1998.

Les entitats ambientals de control de nivell 1 s’han d’acreditar per a actuar en tot l’àmbit territorial de Catalunya.

b) Nivell 2: correspon al control d’activitats dels annexos II.2 i III de la Llei 3/1998.

Les entitats ambientals de control de nivell 2 es poden acreditar per actuar en un àmbit territorial determinat de Catalunya, de límits no inferiors a la comarca.

Capítol II

Gestió del sistema

Article 8

Competència

8.1 La gestió del sistema que s’estableix en aquest Reglament correspon al Departament de Medi Ambient mitjançant la unitat corresponent de la Direcció General de Qualitat Ambiental.

8.2 La unitat d’acreditació actua amb la col·laboració del Laboratori General d’Assaigs i Investigacions de la Generalitat de Catalunya pel que fa al suport tècnic necessari per a l’exercici de les funcions d’auditoria, verificació i seguiment de l’actuació de les entitats ambientals de control acreditades.

8.3 La unitat d’acreditació, en l’exercici de les seves funcions, pot:

a) Designar auditors externs.

b) Constituir les comissions tècniques necessàries com a instrument de suport tècnic i consulta per a actuacions concretes dins el sistema de gestió.

Article 9

Inspecció del sistema

9.1 La unitat d’acreditació té la potestat d’inspecció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR