DECRET 243/1995, de 27 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

La Llei 9/1994, de 29 de juny, de reforma de la legislació relativa a la funció pública de la Generalitat de Catalunya, ha modificat, entre d'altres, aquella part de l'articulat de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, referent al règim disciplinari dels funcionaris públics.

En concret ha donat una nova redacció als articles 91; 93.l) i n); 94; 95.b), c), d), f) i h); 96; 97; 98.d) i 99 de la Llei 17/1985. D'entre aquests cal destacar el contingut del nou article 96 segons el qual el procediment per a determinar la responsabilitat disciplinària i la imposició de sancions, si escau, s'ha d'establir per reglament, el qual ha de garantir els principis de legalitat, contradicció, audiència, presumpció d'innocència i proporcionalitat.

D'altra banda, la disposició final primera de la Llei 9/1994, de 29 de juny, autoritza el Govern perquè dicti les normes de caràcter general i reglamentari necessàries per a desenvolupar i aplicar aquesta Llei.

Per tant, en exercici de l'autorització esmentada, a proposta del Departament de la Presidència, previ informe de la Comissió Tècnica de la Funció Pública, escoltades les organitzacions sindicals, vist el dictamen preceptiu emès per la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern de la Generalitat,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Disposició addicional L'establert en aquest Reglament s'ha d'entendre sens perjudici de les peculiaritats previstes per al cos de bombers de la Generalitat en la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, i el caràcter supletori que li atribueix expressament la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra.

Disposició derogatòria Resta derogat el Decret 336/1986, de 6 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Disposició final Aquest Decret entrarà en vigor als vint dies de la seva completa publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 27 de juny de 1995

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

REGLAMENT de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

TÍTOL 1 Règim disciplinari

Capítol 1 Àmbit d'aplicació

Article 1

Àmbit d'aplicació

-1 El present Reglament és d'aplicació a tot el personal funcionari que presta serveis en els departaments de la Generalitat, en els seus organismes autònoms administratius, en les entitats gestores de la Seguretat Social i en les entitats autònomes de caràcter comercial, industrial i financer.

-2 D'acord amb la seva condició respectiva, aquest Reglament és d'aplicació analògica així mateix al personal interí, eventual i amb contracte administratiu.

-3 Els aspirants a funcionari i/o els que estiguin en període de prova són sotmesos al que disposa el present Reglament, en la mesura en la qual els sigui d'aplicació, sens perjudici de les normes especials que regulen el seu procediment de selecció.

-4 En defecte de normativa específica, el present Reglament serà d'aplicació supletòria a la resta de personal comprès en l'àmbit d'aplicació de la Llei 17/1985, de 23 de juliol, de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, modificada per la Llei 9/1994, de 29 de juny, de reforma de la legislació relativa a la funció pública.

Capítol 2 Faltes disciplinàries

Article 2

Tipus de faltes Les faltes disciplinàries que poden cometre els funcionaris es classifiquen en molt greus, greus i lleus.

Article 3

Faltes molt greus Es consideren faltes molt greus:

  1. L'incompliment del deure de fidelitat a la Constitució o a l'Estatut en l'exercici de la funció pública.

  2. Tota actuació que signifiqui discriminació per raó de raça, sexe, religió, llengua, opinió, lloc de naixement o veïnatge o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

  3. L'abandonament del servei.

  4. L'adopció d'acords manifestament il·legals que causin perjudici greu a l'Administració o als ciutadans.

  5. La publicació o la utilització indeguda de secrets declarats oficials per llei o qualificats com a tals.

  6. La falta notòria de rendiment que comporti inhibició en el compliment de les tasques encomanades.

  7. La violació de la neutralitat o de la independència polítiques servint-se de les facultats atribuïdes per influir en processos electorals de qualsevol naturalesa i àmbit.

  8. L'incompliment de les normes sobre incompatibilitats.

  9. L'obstaculització de l'exercici de les llibertats públiques i dels drets sindicals.

  10. La realització d'actes dirigits a coartar el lliure exercici del dret de vaga.

  11. La participació en vagues als qui la tinguin expressament prohibida per la llei.

  12. L'incompliment de l'obligació d'atendre els serveis mínims que es fixin, en cas de vaga, per tal de garantir la prestació de serveis que es considerin essencials.

  13. La realització d'actes dirigits a limitar la lliure expressió del pensament, de les idees i de les opinions.

  14. El fet de causar, per negligència greu o per mala fe, danys molt greus al patrimoni i béns de la Generalitat.

  15. El fet d'haver estat sancionat per la comissió de tres faltes greus en el període d'un any.

Article 4

Faltes greus Es consideren faltes greus:

  1. L'incompliment de les ordres que provenen dels superiors i autoritats, que pugui afectar a la tasca del lloc de treball dins els límits assenyalats per l'article 86.2.b) de la Llei 17/1985, modificada per la Llei 9/1994, de 29 de juny, de reforma de la legislació relativa a la funció pública de la Generalitat de Catalunya.

  2. L'abús d'autoritat en l'exercici del càrrec.

  3. La manca de consideració envers els administrats o el personal al servei de l'Administració en l'exercici de llurs funcions.

  4. El fet d'originar enfrontaments en els centres de treball o prendre-hi part.

  5. La tolerància dels superiors respecte a la comissió de faltes molt greus o greus dels seus subordinats.

  6. Les conductes constitutives de delicte dolós relacionades amb el servei o que causin un dany a l'Administració o als administrats o als companys.

  7. L'incompliment del deure de reserva professional, pel que fa als assumptes que coneix per raó del seu càrrec, quan causin perjudici a l'Administració o s'utilitzin en benefici propi.

  8. La intervenció en un procediment administratiu quan hi ha motius d'abstenció establerts legalment.

  9. La negativa a complir tasques que li són ordenades pels superiors per satisfer necessitats de compliment urgent, d'acord amb allò que preveu l'article 86.2.b) i 4 de la Llei 17/1985, modificada per la Llei 9/1994, de 29 de juny, de reforma de la legislació relativa a la funció pública de la Generalitat de Catalunya.

  10. L'emissió d'informes, adopció d'acords o actuacions manifestament il·legals quan causin perjudici a l'Administració o als ciutadans i no constitueixin falta molt greu.

  11. El fet de causar danys greus en els locals, materials o documents del servei.

  12. L'atemptat greu a la dignitat dels funcionaris o de l'Administració.

  13. L'exercici d'activitats compatibles amb el desenvolupament de les seves funcions sense haver obtingut l'autorització oportuna.

  14. La manca de rendiment que afecti el normal funcionament dels serveis i no constitueixi falta molt greu.

  15. L'incompliment injustificat de la jornada i l'horari de treball que acumulat suposi un mínim de deu hores per mes natural.

  16. La tercera falta injustificada d'assistència al treball en un període de tres mesos, quan les dues anteriors hagin estat sancionades de falta lleu.

  17. Les accions o omissions dirigides a evadir els sistemes de control d'horaris o a impedir que siguin detectats els incompliments injustificats de la jornada i l'horari de treball.

  18. La greu pertorbació del servei.

  19. En general, l'incompliment greu dels deures i les obligacions derivats de la funció encomanada al funcionari.

  20. Reincidència en faltes lleus.

Article 5

Faltes lleus Es consideren faltes lleus:

  1. El retard, la negligència o el descuit en el compliment de les funcions.

  2. La lleugera incorrecció envers el públic o el personal al servei de l'Administració.

  3. La manca d'assistència al treball injustificada d'un dia.

  4. L'incompliment de la jornada i l'horari sense causa justificada, quan no constitueixi falta greu.

  5. Les faltes repetides de puntualitat dins un mateix mes sense causa justificada.

  6. La negligència en la conservació dels locals, del material i dels documents del servei, si no causa perjudicis greus.

  7. L'incompliment de les normes relatives a incompatibilitats, si no comporta l'execució de tasques incompatibles o que requereixen la compatibilitat prèvia.

  8. L'incompliment dels deures i les obligacions del funcionari, sempre que no constitueixin falta molt greu o greu.

Capítol 3 Persones responsables

Article 6

Situació de les persones responsables

-1 Els funcionaris en actiu poden incórrer en responsabilitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR