DECRET 68/2000, de 8 de febrer, de modificació del Decret 246/1996, de 5 de juliol, que aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

68/2000, de 8 de febrer, de modificació del Decret 246/1996, de 5 de juliol, que aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

Mitjançant el Decret 246/1996, de 5 de juliol, que aprova el Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya, s’establí en desplegament de les previsions de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya, un nou regim jurídic, de caràcter global, dels bombers voluntaris de Catalunya.

Posteriorment, amb l’aprovació del Decret 159/1999, de 15 de juny, s’ha establert una nova regulació del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya que, a més de derogar l’anterior regulació del Decret 285/1995, de 25 d’octubre, de creació d’aquest òrgan col·legiat en el que s’integren, amb els representants de l’Administració, els representants dels bombers voluntaris de la Generalitat en representació de les brigades i de les associacions de bombers voluntaris, s’ha creat el Registre especial d’associacions de bombers voluntaris de la Generalitat adscrit a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil del Departament d’Interior.

L’experiència en l’aplicació de l’esmentada normativa reguladora del cos de bombers voluntaris i la recent regulació del Consell de Bombers Voluntaris, així com la reflexió sobre el disseny de l’actual estructura del cos de bombers voluntaris determinen la necessitat i la conveniència d’incorporar en el règim d’aquest col·lectiu importants mesures de caràcter organitzatiu, estructural i econòmic.

En conseqüència, es modifica el sistema d’ingrés a les Seccions Activa i Especial amb determinades mesures, entre les que destaquen l’eliminació de la fase d’admissibilitat i la possibilitat de cobrir provisionalment les places de nova creació o vacants amb els corresponents nomenaments d’aspirants.

D’altra banda, entre les mesures de tipus organitzatiu i estructural cal destacar l’objectiu de dotar d’entitat jurídica les agrupacions de bombers voluntaris. Així, aquest Decret, mitjançant la addició d’un nou capítol, regula i fomenta la inscripció de les associacions de bombers voluntaris en el Registre especial d’associacions de bombers voluntaris de la Generalitat gestionat per la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil, per tal que aquestes associacions gaudeixin dels beneficis i drets que la normativa estableix.

També és objectiu d’aquest Decret reforçar la naturalesa altruista dels bombers voluntaris. Així, en establir el procediment per a la percepció de les compensacions econòmiques previstes en l’article 17 del Decret 246/1996, de 5 de juliol, es contempla la possibilitat que algunes d’aquestes puguin percebre’s, a opció del bomber voluntari, mitjançant la seva assignació a les associacions que figuren inscrites en el registre d’associacions de la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil.

Finalment, assenyalar que el Decret desenvolupa el sistema d’eleccions dels caps d’agrupació previst a l’article 36 del Decret 246/1996, de 5 de juliol. En aquest sentit es possibilita que l’elecció del cap d’agrupació no depengui d’altres requisits que de la capacitat de lideratge i de la valoració dels membres de l’agrupació.

D’acord amb el que s’ha exposat, vist l’informe del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d’Interior i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Es modifica l’article 5 del Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat, el qual queda redactat de la següent manera:

"Article 5

"Ingrés en la Secció Activa

"5.1 Les places de nova creació o vacants de bomber voluntari de la Secció Activa es poden cobrir provisionalment pel cap d’agrupació o, si s’escau, pel cap de parc. A aquest efecte els interessats poden presentar la sol·licitud al respectiu cap de parc o d’agrupació acompanyada d’un certificat mèdic que acrediti que no es pateix cap deficiència psíquica ni física que impossibiliti per a l’exercici de les funcions pròpies de la Secció Activa.

"El cap d’agrupació o, si s’escau, el cap de parc, prèvia entrevista i sempre que el seu informe sigui favorable, cursarà l’esmentada sol·licitud a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil per tal que es procedeixi al seu nomenament com a aspirant a bomber voluntari de la Secció Activa. Els aspirants han de complir els requisits previstos a l’article 6.2 i han d’adjuntar un document, signat per l’aspirant, de reconeixement de la naturalesa voluntària de les funcions del bomber voluntari, d’acceptació de les normes d’aquest Reglament i de totes les disposicions i actes dictats per la Generalitat sobre activitats i règim dels bombers voluntaris, així com de compromís exprés de retornar, en el moment de la seva baixa, el carnet d’identificació, l’equip personal, l’uniforme, i tot l’altre material que li hagi estat lliurat per necessitats del servei.

"Així mateix, la pèrdua dels requisits esmentats comporta la revocació del nomenament com a aspirant a bomber voluntari, a proposta del cap d’agrupació o, si s’escau, del cap de parc.

"5.2 L’Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya ha de dissenyar els continguts curriculars del curs bàsic de formació de bomber voluntari per als aspirants a bombers. Aquest curs, de caràcter obligatori ha de tenir una part de coneixements teòrics i una altra de pràctics i es pot realitzar en el propi parc, en la zona, a les Brigades o a l’Escola. En finalitzar el curs, es lliurarà el corresponent certificat d’assistència i aprofitament. No obstant, correspon a l’Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya la realització de les proves selectives que acreditin la superació de l’esmentat curs bàsic.

"5.3 La convocatòria pública per accedir a la Secció Activa del cos de bombers voluntaris de la Generalitat s’ha d’efectuar pel conseller d’Interior, ha de ser, amb caràcter general, anual d’acord amb les disponibilitats pressupostàries, i ha d’incloure, a més de les places convocades:

"a) Les proves selectives i el calendari de la seva realització.

"b) El període de reclamacions de l’aspirant en relació amb el resultat de la realització de les proves de selecció.

"c) El requisit d’haver realitzat els aspirants a bomber voluntari el període de formació previst a l’apartat 2 d’aquest article.

"5.4 Correspon a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil gestionar la convocatòria i realitzar i valorar les proves selectives. A aquests efectes pot sol·licitar la col·laboració de l’Escola de Bombers i Seguretat Civil de Catalunya.

"5.5 Des del corresponent nomenament com a aspirant, els aspirants a bomber voluntari tenen dret a gaudir d’una assegurança i de l’equip personal necessari.

"5.6 Així mateix, els aspirants a bomber voluntari de la Generalitat tenen l’obligació de participar en la primera convocatòria per accedir al cos de bombers voluntaris de la Generalitat, i la manca de presentació al procés selectiu com també la no-superació d’aquest procés durant dues convocatòries comporta la revocació del seu nomenament com a aspirant."

Article 2

Es modifica l’article 6 del Reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat, el qual queda redactat de la manera següent:

"Article 6

"Requisits de l’aspirant de la Secció Activa

"6.1 L’aspirant de la Secció Activa ha de presentar, en el lloc indicat a la convocatòria, una sol·licitud adreçada al conseller d’Interior.

"6.2 A la sol·licitud cal expressar el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR