DECRET 266/2007, de 4 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament del Cos d'Agents Rurals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

266/2007, de 4 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament del Cos d'Agents Rurals.

El Cos d'Agents Rurals va ser creat per la Llei 9/1986, de 10 de novembre, de cossos de funcionaris de la Generalitat de Catalunya, amb les funcions de policia i guarda de béns forestals, cinegètics i piscícoles, de vies pecuàries i d'espais naturals protegits, i les tasques de col·laboració en les funcions específiques d'aquest àmbit, amb la voluntat de configurar una estructura administrativa que permetés assolir d'una manera adequada el repte que planteja als poders públics la necessitat de garantir una adequada protecció de la natura.

L'antecedent més remot d'aquest cos, dins de la nostra pròpia història, és el Servei Forestal creat per la Mancomunitat que va exercir les seves tasques fins a l'any 1923.

Posteriorment, el 25 de gener de 1932, la Generalitat de Catalunya va convertir el Servei Forestal del Patronat de la Muntanya del Montseny en el Servei Forestal de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou servei tenia competència sobre tots els temes relatius .al foment, la conservació i la millora de la riquesa forestal dins el territori de Catalunya, la creació de nous parcs naturals, la conservació dels existents i els serveis de caça i pesca..

Igualment, el Cos d'Agents Rurals enllaça amb la Guarderia Forestal de l'Estat, traspassada pel Reial decret 1950/1980, de 31 de juliol.

Davant la necessitat d'aprofundir en l'experiència assolida, en un marc d'augment de la conscienciació ciutadana nacional i internacional i la dels diversos sectors pel que fa a la protecció del medi ambient, i a fi de dotar el Cos d'Agents Rurals d'una nova regulació que configurés un règim de vigilància i control, de protecció i prevenció integrals del medi ambient fonamentat en els principis de coresponsabilització, sostenibilitat i educació ambiental de tota la ciutadania, es va aprovar la Llei 17/2003, de 4 de juliol, del Cos d'Agents Rurals, que fixa uns principis que comporten el compromís davant la societat perquè l'actuació del Cos d'Agents Rurals es dugui a terme sota el criteri d'assolir el màxim grau de qualitat i eficiència en l'exercici de les funcions que té encomanades.

Aquesta Llei va dotar el Cos d'Agents Rurals d'una estructura administrativa i va garantir la possibilitat de l'existència d'àrees d'especialització i de carrera professional. Aquesta regulació pretenia aplicar al Cos d'Agents Rurals les noves tendències en matèria de funció pública per aconseguir un grau més elevat de professionalització i de satisfacció de les persones que hi pertanyen en l'exercici de llur funció.

La disposició addicional segona de l'esmentada Llei estableix que s'ha de determinar per reglament, en el termini d'un any, l'organització territorial i funcional del Cos d'Agents Rurals.

Així mateix, l'article 11.4 de l'esmentada Llei disposa que cal establir per reglament el contingut, les funcions que té assignades i l'organització interna de cada àrea d'especialització en què s'estructura el Cos d'Agents Rurals, i també els requisits, el procediment de selecció, les condicions d'accés i permanència i la formació dels agents aspirants a accedir a cada àrea d'especialització en què s'estructura el Cos d'Agents Rurals

Així mateix, cal recordar que, d'acord amb l'article 3 del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, i l'article 1.1 del Decret 123/1997, de 13 de maig, pel qual s'aprova el Reglament general de provisió de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, la matèria de funció pública es pot adequar als agents rurals.

Molt més recentment, l'article 144.6 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, estableix que, en matèria de medi ambient i d'espais naturals, .la Generalitat exerceix les seves competències per mitjà del Cos d'Agents Rurals, competents en la vigilància, el control, la protecció, la prevenció integral i la col·laboració en la gestió del medi ambient. Els membres d'aquest cos tenen la condició d'agents de l'autoritat i exerceixen funcions de policia administrativa especial i policia judicial, en els termes que estableix la llei..

Aquest Reglament s'estructura en cinc capítols, quaranta-cinc articles, cinc disposicions addicionals, vuit disposicions transitòries, una disposició derogatòria i dues disposicions finals.

El capítol primer, de disposicions generals, determina l'objecte i la finalitat del Cos d'Agents Rurals, la seva adscripció i els seus òrgans superiors, el seu caràcter i la necessitat de col·laborar amb els diversos serveis del Departament competent en medi ambient i amb altres organismes segons els protocols que es puguin establir, i que s'haurà d'atenir a la direcció i a la supervisió tècniques superiors dels respectius responsables tècnics per raó de la matèria.

El capítol segon s'estructura en quatre seccions. La secció primera determina quines són les funcions generals del cos. La secció segona determina, en relació amb els quatre àmbits materials d'actuació del cos .d'incendis forestals; de fauna, caça i pesca; dels espais naturals i de la biodiversitat; i forestal., les funcions bàsiques i especialitzades concretes que desenvoluparan els agents rurals.

La secció tercera regula la distribució de les tasques en les escales i categories del cos. Així, s'estableixen les funcions bàsiques, que desenvoluparan els i les agents de les escales auxiliar i bàsica, i les funcions especialitzades que desenvoluparan els i les agents de les categories d'agent major i oficial o oficiala, que al seu torn constituiran els i les especialistes del Cos d'Agents Rurals, i també les funcions que, d'acord amb llur grup de classificació, hauran de desenvolupar els i les agents de les escales executiva i superior.

La secció quarta determina l'estructura d'especialització del cos. Així, determina l'organització interna de les quatre àrees d'especialització, d'acord amb els avantdits àmbits materials: de prevenció i investigació d'incendis forestals; de fauna, caça i pesca; dels espais naturals protegits i de la biodiversitat; i de recursos forestals; determina els nivells de coordinació funcional amb la creació de les àrees de coordinació d'especialitat, en l'àmbit nacional, i de les àrees de coordinació d'especialitats, en l'àmbit regional; i especifica els grups funcionals de suport de caràcter transversal, i la possibilitat, quan calgui per a la prestació del servei públic, de crear grups funcionals especials per desenvolupar determinades tasques en tot o en part del territori.

El capítol tercer estableix l'estructura territorial del cos. Així, crea les àrees operatives següents: l'Àrea General, d'àmbit nacional; les àrees regionals, d'àmbit superior a la comarca, en què s'engloben les àrees bàsiques de la seva demarcació, d'acord amb allò que estableixin les lleis d'organització territorial de Catalunya; i les àrees bàsiques, l'àmbit de les quals es determinarà per ordre del conseller titular del departament competent en matèria de medi ambient.

El capítol quart conté disposicions comunes sobre dependència orgànica i funcional i direcció operativa, i sobre coordinació de les àrees operatives i d'especialització.

El capítol cinquè regula les condicions específiques d'accés, provisió i promoció professional del Cos d'Agents Rurals.

Per tot l'exposat, vista la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'informe de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol primer

Disposicions generals

Article 1

Objecte i finalitat del Reglament

Aquest reglament té per objecte establir l'estructura funcional i territorial del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, i regular-ne les àrees d'especialització i les condicions específiques d'accés, provisió i promoció professional.

Article 2

Adscripció del Cos d'Agents Rurals i òrgans superiors

2.1 El Cos d'Agents Rurals és adscrit al departament competent en matèria de medi ambient i correspon al conseller o consellera titular d'aquest departament el comandament i la direcció superior del cos.

2.2 Els òrgans de comandament i de direcció superior del departament competent en matèria de medi ambient, d'acord amb les seves normes d'organització interna, amb relació al Cos d'Agents Rurals, desenvolupen les funcions següents:

  1. L'alta direcció, l'organització, la coordinació i la inspecció dels serveis.

  2. La planificació general i el seguiment i el control de l'execució que se'n fa.

  3. L'aplicació i la supervisió del règim estatutari dels i les agents rurals, dins de llurs competències.

  4. Les altres funcions atorgades per la resta de l'ordenament jurídic.

Article 3

Caràcter del Cos d'Agents Rurals

3.1 El Cos d'Agents Rurals és un cos de vigilància, control i col·laboració en la gestió del medi natural, de protecció i prevenció integrals del medi ambient i de policia administrativa especial, sens perjudici de les funcions investigadores que li puguin correspondre, d'acord amb la legislació vigent.

3.2 Els i les membres del Cos d'Agents Rurals són funcionaris i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR