Llei 2/2013, de 29 de maig, de modificació de la disposició addicional novena de la Llei 7/2012, de 13 de juny, de mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible

SecciónI. Disposicions generals
EmisorPRESIDÈNCIA DE LES ILLES BALEARS
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d’acord amb el que s’estableix a l’article 48.2 de l’Estatut d’Autonomia, promulg la següent:

LLEI

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La revisió del Pla territorial de Menorca, una vegada que arriba a la frontera de la dècada de la seva vigència, és una tasca d'inusual complexitat, especialment pel que fa a l'anàlisi i l'avaluació dels resultats de la seva aplicació i de la situació social i econòmica actual, molt diferent de la de fa deu anys, així com per l'estudi de les propostes que cal plantejar. Precisament, aquestes circumstàncies van fer aconsellable habilitar el Consell Insular, mitjançant la disposició addicional novena de la Llei 7/2012, de 13 de juny, de mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible, per aprovar una norma territorial transitòria que permetés, per una banda, establir mesures per tal de garantir la viabilitat i l'eficàcia de l'ordenació, i per una altra possibilitar una millor adequació d'alguns aspectes del Pla a la nova situació de dificultats socials i econòmiques a l'illa de Menorca.

Inicialment, la norma habilitant fixà un doble termini per a l'aprovació de la norma territorial transitòria. Per una banda, s'establí un termini general d'un any per elaborar-la i aprovar-la. Per altra banda, es fixà un termini de sis mesos per a la tramitació administrativa des de la finalització i del termini per a al·legacions i informes. Si aquest darrer termini té una funció clarament garantista, atès que limita els efectes suspensius que té l'aprovació inicial sobre el planejament vigent, el primer termini no té una funció tan clara i, de fet, s'ha demostrat que pot tenir efectes perversos en no donar el temps suficient per a una anàlisi acurada de la situació i l'estudi de les mesures adients que es vulguin adoptar.

En definitiva, no només no aporta res aquesta limitació d'un any, sinó que pot resultar contraproduent per a la mateixa finalitat de la norma. Per aquesta raó, es considera convenient suprimir aquest termini i mantenir, tan sols, el que realment aporta una garantia de seguretat jurídica sense malbaratar els interessos generals.

D'altra banda, en la redacció de l'apartat c) del punt 2, en referir-se a legitimar actuacions de transformació urbanística "sempre que es trobin ordenades de forma detallada", s'ha d'entendre que l'ordenació de detall és precisament la que contengui la pròpia norma territorial transitòria. Per aquesta raó, per aportar seguretat jurídica, es considera convenient donar també una nova redacció a l'apartat c) del punt número 2.

Article únic

Es modifiquen el punt número 1 i l'apartat c) del punt número 2 de la disposició addicional novena de la Llei 7/2012, de 13 de juny, de mesures urgents per a l'ordenació urbanística sostenible, que queden redactats de la manera següent:

“1. De forma excepcional, es faculta el Consell Insular de Menorca perquè pugui aprovar una norma territorial transitòria que desplaci la regulació del Pla territorial insular i vinculi el planejament urbanístic de l'illa. Aquesta norma s'ha de tramitar d'acord amb el procediment previst en aquesta disposició i romandrà vigent fins que s'aprovi definitivament la modificació del Pla territorial insular de Menorca.”

“2.c) Legitimar l'execució d'actuacions, amb els condicionants que es prevegin, sempre que s'ordenin de forma detallada en la mateixa norma territorial transitòria, sense que esdevengui necessari incorporar-les al planejament urbanístic. En tot cas, aquesta legitimació no eximeix el promotor de l'obligació d'obtenir les autoritzacions administratives pertinents, inclosa la tramitació ambiental que correspongui d'acord amb la legislació vigent.”

Disposició final

Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà del dia que es publiqui al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, a vint-i-nou de maig de dos mil tretze.

El president,

José Ramón Bauzá Díaz

El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori,

Gabriel Company Bauzá

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR