DECRET 257/2003, de 21 d'octubre, sobre l'acreditació dels Laboratoris d'Assaigs de la Construcció.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET 257/2003, de 21 d'octubre, sobre l'acreditaciÛ dels Laboratoris d'Assaigs de la ConstrucciÛ.

Els laboratoris d'assaigs sÛn els instruments necessaris en el procÈs edificatori per garantir la qualitat constructiva, atËs que permeten verificar si les caracterÌstiques i el comportament dels materials i els components de l'obra compleixen amb les determinacions d'idoneÔtat que fixen les normes tËcniques d'obligat compliment.

L'establiment per la Generalitat de Catalunya de l'acreditaciÛ dels laboratoris d'assaigs destinats a l'edificaciÛ va tenir lloc mitjanÁant el Decret 281/1986, de 9 de setembre. Disposicions posteriors varen desenvolupar l'esmentat Decret, principalment, mitjanÁant dos tipus de normes; unes destinades a fixar el compliment de les condicions generals que han de complir els laboratoris per poder obtenir l'acreditaciÛ, les altres relatives a cadascun dels ‡mbits materials sobre el que es concedeix l'acreditaciÛ. Al mateix temps, determinades normes sobre control de qualitat de l'edificaciÛ introduÔen la realitzaciÛ d'assaigs com a instrument imprescindible destinat a la consecuciÛ dels objectius de qualitat en elles establerts. TambÈ en aquest sentit, s'ha de remarcar que la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenaciÛ de l'edificaciÛ ha consagrat els laboratoris d'assaigs com a agents de l'edificaciÛ amb la finalitat de prestar assistËncia tËcnica mitjanÁant la realitzaciÛ d'assaigs per al control de qualitat en l'edificaciÛ.

L'experiËncia recollida en l'aplicaciÛ d'aquest sistema d'acreditaciÛ, juntament amb les revisions que s'han produÔt en la normativa de l'edificaciÛ, com sÛn la nova InstrucciÛ del formigÛ i el nou Plec de recepciÛ del ciment, entre d'altres, els quals afecten els assaigs i les normes dels diferents ‡mbits d'acreditaciÛ, aixÌ com tambÈ els canvis deguts a l'entrada en vigor de l'esmentada Llei 38/1999, de 5 de novembre, reclamen, per una banda, l'actualitzaciÛ de la normativa d'assaigs dels diferents ‡mbits d'acreditaciÛ i, per altra, la revisiÛ de determinats procediments especÌfics de l'acreditaciÛ i l'adaptaciÛ dels requisits relatius a la competËncia dels laboratoris d'assaigs als criteris de la norma europea EN ISO/IEC 17025 que substitueix, entre d'altres, la Guia ISO/CEI 25 en quË es basen les disposicions reguladores de l'acreditaciÛ vigents fins ara.

Per totes aquestes raons, es considera oport˙ modificar la normativa d'aplicaciÛ que fins ara regia l'atorgament de la acreditaciÛ dels laboratoris i no tan sols mitjanÁant l'establiment dels nous assaigs i les noves exigËncies de car‡cter tËcnic que els diferents ‡mbits d'acreditaciÛ requereixen a causa de les noves exigËncies normatives, sinÛ tambÈ amb la unificaciÛ de les diferents normes que fins a ara regien el procediment d'acreditaciÛ amb una simplificaciÛ i unificaciÛ d'aquestes.

Per tot aixÚ, d'acord amb el dictamen de la ComissiÛ JurÌdica Assessora, a proposta del conseller de PolÌtica Territorial i Obres Publiques i d'acord amb el Govern,

Decreto:

CapÌtol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret tÈ per objecte establir l'acreditaciÛ per la Generalitat de Catalunya dels Laboratoris d'Assaigs de la ConstrucciÛ ubicats en el seu ‡mbit territorial i les condicions que aquests han de complir per al seu atorgament.

Article 2

Efectes de l'acreditaciÛ

L'atorgament de l'acreditaciÛ suposa el reconeixement de l'aptitud del laboratori per realitzar els assaigs i les an‡lisis que amb car‡cter especÌfic corresponen a l'‡mbit o ‡mbits en els quals est‡ acreditat i faculta el laboratori a emetre els documents que reflecteixin els resultats obtinguts.

Article 3

Abast de l'acreditaciÛ

Per a cada ‡mbit s'ha d'obtenir la corresponent acreditaciÛ, sense que l'atorgament de l'acreditaciÛ en un ‡mbit es pugui entendre que Ès extensiva amb car‡cter general als altres ‡mbits.

Article 4

Disposicions reguladores i estructura dels ‡mbits d'acreditaciÛ

4.1††Els ‡mbits d'acreditaciÛ que comprËn aquest Decret i les disposicions reguladores dels diferents ‡mbits d'acreditaciÛ s'estableixen en l'annex d'aquesta disposiciÛ.

4.2††Els assaigs que realitzin els laboratoris poden ser b‡sics o complementaris, segons el nivell d'exigËncia i d'acord amb el que s'estableix en cada cas en l'annex d'aquesta disposiciÛ.

4.3††Els laboratoris, per poder ser acreditats en qualsevol dels ‡mbits, han de demostrar necess‡riament la seva capacitat per realitzar els assaigs b‡sics, conforme a les disposicions reguladores dels ‡mbits d'acreditaciÛ i les normes d'assaigs d'aplicaciÛ.

4.4††El laboratori acreditat en un ‡mbit d'acreditaciÛ pot sol∑licitar el reconeixement de la seva capacitat per realitzar algun dels assaigs complementaris inclosos en aquest ‡mbit d'acreditaciÛ. Un cop concedit, aquest reconeixement significa una ampliaciÛ de l'acreditaciÛ del laboratori a aquest assaig. La direcciÛ general competent en matËria d'habitatge pot establir les condicions especials per a l'esmentada ampliaciÛ, i pot exigir que aquesta ampliaciÛ sigui sol∑licitada per a la totalitat dels assaigs complementaris de l'‡mbit d'acreditaciÛ o per a la totalitat dels assaigs complementaris de cada material de l'‡mbit d'acreditaciÛ o per a cadascun dels assaigs complementaris de l'‡mbit d'acreditaciÛ.

CapÌtol 2

Condicions dels laboratoris acreditats

Article 5

Local

5.1††Els recintes del local on el laboratori desenvolupi les seves activitats han de tenir unes dimensions que permetin la correcta realitzaciÛ dels assaigs.

5.2††Els recintes on es realitzin assaigs que requereixin determinades condicions ambientals han d'estar equipats amb dispositius de control i registre automatitzat, i han d'estar protegits en la mesura necess‡ria contra les condicions ambientals excessives com sÛn, entre d'altres, els excessos de temperatura, la pols, la humitat o les vibracions pertorbadores, i s'han de mantenir d'una manera adequada.

5.3††El local ha de disposar de l'espai suficient que permeti la utilitzaciÛ simult‡nia de la maquin‡ria amb la resta dels equips.

5.4††El laboratori ha de disposar de pl‡nols actualitzats de situaciÛ i accessos al laboratori i del local amb indicaciÛ dels recintes i la ubicaciÛ de la maquin‡ria.

Article 6

Maquin‡ria

6.1††El laboratori ha de tenir, en tot moment, la maquin‡ria i l'instrumental necessaris per a la correcta realitzaciÛ de tots els assaigs i les an‡lisis de l'‡mbit d'acreditaciÛ d'acord amb la normativa d'assaigs corresponent.

6.2††El laboratori ha de disposar d'un registre de la maquin‡ria i de l'instrumental que ha de comprendre, com a mÌnim, les dades seg¸ents:

a)†DenominaciÛ.

b)†Nom o marca del fabricant, identificaciÛ del tipus o model i n˙mero de sËrie.

c)†Data de recepciÛ i data de posada en servei.

d)†EmplaÁament habitual.

e)†Programa i anotacions de les operacions de manteniment, verificaciÛ i calibraciÛ.

6.3††Les premses utilitzades pels assaigs de determinaciÛ de la resistËncia dels materials han de disposar d'un sistema automatitzat de registre en memÚria dels resultats obtinguts, admËs per la DirecciÛ general competent en matËria d'habitatge, en el qual hi han de quedar enregistrats per a cada assaig que es faci, com a mÌnim, la data de l'assaig, la referËncia de la mostra assajada i el resultat de l'assaig.

Article 7

CalibraciÛ, verificaciÛ i manteniment

7.1††La maquin‡ria i l'instrumental han d'estar calibrats per a l'˙s a quË es destinen d'acord amb la normativa d'aplicaciÛ i amb el programa de calibraciÛ establert pel laboratori, el qual s'ha de desenvolupar de forma que es pugui assegurar el traÁat de les mesures referides a patrons espanyols o, si s'escau, comunitaris europeus o internacionals.

7.2††Per poder obtenir l'acreditaciÛ el laboratori ha de tenir calibrada tota la maquin‡ria i l'instrumental de les magnituds forÁa, massa, dimensiÛ i temperatura.

7.3††La calibraciÛ pot ser interna, quan el laboratori disposi dels procediments de calibraciÛ interna aprovats per la DirecciÛ general competent en matËria d'habitatge i dels patrons de referËncia adequats amb la traÁabilitat necess‡ria, o externa si s'efectua per entitats de calibraciÛ acceptades per la DirecciÛ general competent en matËria d'habitatge.

7.4††La maquin‡ria i l'instrumental del laboratori han de ser verificats abans de la seva posada en servei i posteriorment se'ls ha d'efectuar les operacions de manteniment i de verificaciÛ que assenyali el programa de manteniment i verificaciÛ del laboratori.

7.5††Amb car‡cter general la calibraciÛ ha de tornar-se a efectuar quan ho indiqui la normativa i com a mÌnim un cop a l'any.

Article 8

Personal

8.1††El personal ha de tenir la titulaciÛ, la formaciÛ i els coneixement necessaris per portar a terme correctament les funcions que se li assignin al laboratori.

8.2††El personal tËcnic ha de disposar de titulaciÛ universit‡ria, amb la formaciÛ especÌfica necess‡ria per a l'‡mbit en el qual el laboratori estigui acreditat.

8.3††El laboratori d'assaigs acreditat en un o mÈs ‡mbits ha de disposar del personal amb dedicaciÛ laboral adient en funciÛ dels ‡mbits en quË estigui acreditat en la quantia mÌnima seg¸ent:

a)†En un o mÈs ‡mbits d'acreditaciÛ que pertanyin a un mateix grup: dos tËcnics o tËcniques titulats un dels quals ha d'assumir la funciÛ de direcciÛ del laboratori, dos operaris o oper‡ries qualificats i el personal auxiliar necessari per a la realitzaciÛ de les tasques previstes en l'‡mbit o ‡mbits d'acreditaciÛ.

b)†En dos o mÈs ‡mbits d'acreditaciÛ que pertanyin a dos o mÈs grups d'‡mbits: un tËcnic o tËcnica titulat que ha de portar a terme la funciÛ de direcciÛ del laboratori i un tËcnic o tËcnica titulat per a cada grup distint en quË tinguÈs acreditaciÛ d'algun ‡mbit. Dos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR