DECRET 5/2006, de 17 de gener, pel qual es regula l'acreditació de centres d'atenció hospitalària aguda i el procediment d'autorització d'entitats avaluadores.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

5/2006, de 17 de gener, pel qual es regula l'acreditació de centres d'atenció hospitalària aguda i el procediment d'autorització d'entitats avaluadores.

La salvaguarda de l'assistència prestada a ciutadans i ciutadanes, mitjançant la millora progressiva dels serveis i prestacions sanitàries, és un dels objectius principals de l'Administració sanitària catalana.

Les peculiaritats del sistema sanitari de cobertura pública de Catalunya, consolidat amb la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, que cerca l'aprofitament dels recursos existents amb independència de la seva titularitat, i la naturalesa limitada de les dotacions que es destinen al finançament de les prestacions sanitàries, fan necessari promoure l'eficiència en l'ús dels recursos sanitaris i garantir un nivell homogeni de la qualitat de l'assistència als ciutadans i ciutadanes, amb independència del centre en què es presti el servei.

En el marc d'aquests objectius, l'acreditació de centres sanitaris, entesa com el procés pel qual una organització s'incorpora a una verificació externa que avaluarà el nivell en què l'esmentada organització se situa amb relació a un conjunt d'estàndards prèviament establerts i consensuats, és una eina eficaç per incentivar els centres en la millora progressiva de la qualitat.

D'acord amb el que preveu l'article 10.k) de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, la competència en matèria d'acreditació correspon al Departament de Salut. En desplegament d'aquesta previsió legal, el Decret 219/2005, d'11 d'octubre, de reestructuració del Departament de Salut (DOGC núm. 4489, de 14.10.2005), atribueix a la Direcció General de Recursos Sanitaris, entre d'altres, la missió de desenvolupar el sistema d'acreditació del sector sanitari de Catalunya.

El Departament de Salut va aprovar les ordres d'acreditació de centres hospitalaris de 21 de novembre de 1981 (DOGC núm. 187, de 21.12.1981) i de 25 d'abril de 1983 (DOGC núm. 325, de 4.5.1983), per tal de proporcionar als ciutadans uns nivells homogenis de qualitat en els serveis sanitaris oferts. Posteriorment, l'Ordre d'acreditació de centres hospitalaris de 10 de juliol de 1991 (DOGC núm. 1477, de 7.8.1991) va suposar un pas endavant en la millora de la qualitat dels centres hospitalaris.

Per l'Ordre del conseller de Salut de 19 de desembre de 2000 (DOGC núm. 3293, de 28.12.2000), es va crear el Consell Assessor de Qualitat com a òrgan adscrit a la Direcció General de Recursos Sanitaris, amb funcions d'assessorament i elaboració d'estudis i propostes en matèria d'acreditació i qualitat dels centres sanitaris.

L'experiència assolida des d'aleshores i la voluntat d'avançar en el procés d'avaluació de la qualitat assistencial han fet necessari establir un nou model d'acreditació hospitalària que tingui en compte els avenços que s'han produït en els darrers anys en l'avaluació de la qualitat i que doti el sistema sanitari d'instruments idonis per promoure la millora de l'assistència en les organitzacions sanitàries.

Aquest nou model d'acreditació ha estat desenvolupat en col·laboració amb el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), atesa l'experiència d'aquesta entitat en el desenvolupament de programes d'innovació, qualitat i competitivitat.

És voluntat del Departament de Salut que el model d'acreditació estableixi un nivell de la competència de les organitzacions sanitàries tant de caire públic com privat, per tal de generar confiança a la ciutadania i al col·lectiu de professionals del sector, alhora que impulsi la millora de la qualitat que s'hi presta.

Aquest model d'acreditació es basa, com a eixos claus, en la clara orientació a la satisfacció dels ciutadans i les ciutadanes, en la valoració del grau de contentació dels professionals de les organitzacions sanitàries i en una avaluació centrada en el procés i orientada als resultats de l'assistència. Així mateix, es consideren aspectes rellevants la incidència directa en la millora de la qualitat de l'assistència i la generació d'un impacte positiu en la societat.

La capacitat del model obre la possibilitat de la seva aplicació a totes les línies de serveis, dins d'un marc realista amb la situació sanitària de Catalunya, i econòmicament sostenible.

L'aplicació d'aquest model d'acreditació, que comporta la intervenció d'entitats especialitzades competents per verificar el compliment dels criteris tècnics d'avaluació per part dels centres sanitaris, fa necessari revisar el procediment d'obtenció de l'acreditació. Alhora, es fa necessari regular el procediment d'autorització d'aquestes entitats com a sistema de reconeixement de la seva capacitat per a la realització de les tasques encomanades i de la competència tècnica del seu personal.

Amb aquest finalitat, a l'empara del que preveu l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1.1 Aquest Decret té per objecte regular el sistema d'acreditació dels centres d'atenció hospitalària aguda de Catalunya, independentment de la seva titularitat pública o privada, així com el procediment d'autorització d'entitats avaluadores.

1.2 Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret els serveis d'atenció sociosanitària prestats en un centre hospitalari d'atenció aguda, així com els centres hospitalaris en què es presta, amb caràcter monogràfic, atenció psiquiàtrica.

Article 2

Naturalesa de l'acreditació

2.1 L'acreditació determina el reconeixement d'un determinat nivell de qualitat superior als estàndards exigibles per a l'autorització administrativa d'un centre hospitalari, alhora que estableix un nivell de competència per a l'organització que s'acredita.

2.2 L'obtenció de l'acreditació de centres hospitalaris que regula aquest Decret és un pressupòsit per a la integració d'aquests centres en la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública i per a l'establiment de convenis o contractes de gestió amb el Servei Català de la Salut a l'empara del Decret 345/2001, de 24 de desembre, pel qual es regula l'establiment dels convenis i contractes de gestió de serveis sanitaris en l'àmbit del Servei Català de la Salut (DOGC núm. 3542, de 28.12.2001).

2.3 Els centres hospitalaris no previstos en l'apartat anterior podran sol·licitar el certificat d'acreditació corresponent com a forma de determinar el nivell de qualitat assolit i el reconeixement de la seva competència per part del Departament de Salut.

Article 3

Definicions

Als efectes del que preveu aquest Decret, s'entén per:

  1. Acreditació: resolució per la qual es declara que un centre hospitalari disposa d'un determinat nivell de qualitat i de competència, en relació amb els estàndards tècnics vigents.

  2. Entitat avaluadora de centres sanitaris: establiment tècnic especialitzat subjecte a autorització per part del Departament de Salut, que exerceix funcions de verificació dels criteris tècnics que són d'aplicació en els centres hospitalaris per obtenir l'acreditació.

  3. Sistema d'acreditació de centres d'atenció hospitalària aguda: conjunt de procediments per dur a terme l'acreditació dels centres hospitalaris d'atenció aguda inclosos en l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret.

  4. Autoavaluació: procés pel qual una organització duu a terme una avaluació interna d'acord amb els estàndards vigents i formalitza el document d'autoavaluació corresponent.

Article 4

Estàndards d'acreditació

4.1 Els estàndards són els criteris tècnics que configuren els requisits de què han de disposar els centres d'atenció hospitalària aguda per tal d'obtenir l'acreditació.

4.2 El manual d'estàndards és aprovat per acord del Govern de la Generalitat, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i pot ser revisat per als supòsits d'afavorir la millora de la qualitat per resolució del conseller o consellera de Salut, que també es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb l'experiència assolida en el sector i atenent als criteris establerts pel Govern.

Amb aquest fi, en la concreció dels estàndards es tindrà en especial consideració les diferències per raó de sexe i gènere i l'objectiu de garantir una atenció de qualitat a les dones que pateixen o han patit violència.

4.3 Els estàndards d'acreditació vigents es poden consultar en el lloc web del Departament de Salut (www.gencat.net) i estaran a disposició de les persones interessades a la seu de la Direcció General de Recursos Sanitaris del Departament de Salut i dels serveis territorials d'aquest Departament.

Capítol II

Òrgans d'Acreditació

Article 5

Comitè d'Acreditació

5.1...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR