Escriptura de compravenda d'accions i penyora en garantia del preu ajornat

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNOTARIO
Actualizado aDiciembre 2023



Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Model d'escriptura
  • 3 Comentari
    • 3.1 Penyora en garantia del preu ajornat
    • 3.2 Tema fiscal
    • 3.3 Regles sobre el càlcul de la base imposable
    • 3.4 Posició de la Jurisprudència
    • 3.5 Altres temes
  • 4 Jurisprudencia y Doctrina Administrativa citadas
  • 5 Legislación citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Model d'escriptura

NÚMERO

(Lloc i data)

DAVANT MEU, * Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIXEN:

D'una part:

(Exemple) El senyor *, major d'edat, * (estat civil, professió o activitat i si està casat: règim matrimonial), veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI/NIF vigent, número *.

Intervé en nom propi (o en nom i ...)

I de l'altra:

(Exemple) Els consorts, casats en règim supletori legal de separació de béns vigent a Catalunya, senyors * i *, majors d'edat, * (professió o activitat), veïns de *, amb domicili a *. Exhibeixen DNI/NIF vigents, números * i *.

Intervenen en nom propi.

Són tots residents a Espanya i de veïnatge civil català. (si escau, s'expressarà la documentació aportada: DNI, certificat d'empadronament, declaració davant el Registre Civil, etc.).

Els identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pels seus expressats Documents Nacionals d'Identitat, els números de la qual coincideixen amb el de la seva Identificació fiscal.

(Judici notarial: opcions)

  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió d'atorgar aquesta Escriptura que qualifico de COMPRAVENDA I CONSTITUCIÓ DE PENYORA i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat per a l'atorgament d'aquesta Escriptura que qualifico de COMPRAVENDA I CONSTITUCIÓ DE PENYORA i EXPOSEN:
  • Al meu judici els senyors compareixents tenen legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a l'atorgament d’aquesta Escriptura que qualifico de COMPRAVENDA I CONSTITUCIÓ DE PENYORA i EXPOSEN:

I.- El Sr. * és titular de * accions (nominatives o al portador) de la companyia mercantil *, constituïda en escriptura autoritzada pel notari de *, Sr. *, el dia *.

TITULO: Li pertanyen per * .

Càrregues: Assevera que estan lliures de tota càrrega, gravamen o afecció.

II.- Que formalitzen el que ja prèviament han convingut entre ells, de conformitat a les següents:

ESTIPULACIONS:

Primera. El senyor * ven al senyor/a * el qual COMPRA i ADQUIREIX les accions abans descrites, lliures de càrregues i de tota afecció.

Segona. Preu d'aquesta compravenda és la quantitat de * euros que es paga de la manera següent:

a).- * Euros que la part venedora reconeix haver rebut de la part compradora, abans d'aquest acte, i de la quantitat del qual li atorga carta de pagament.

b).- La resta, és de dir, * Euros queden ajornats i seran satisfets (sense interessos) de la forma següent:

-. * Euros el *dia .

-. * Euros el *dia .

Tercera. El venedor transmet al comprador el ple domini i possessió lliure de les accions venudes, amb tots els seus drets annexos.

Quarta. Les despeses d'aquesta Escriptura i els impostos que la gravin seran de compte del comprador.

Cinquena.

Opció A.- Si són al portador:

La present transmissió per tractar-se d'accions al portador no té cap limitació a la seva lliure transmissibilitat.

Opció B.- Si són nominatives i hi ha restriccions a la seva lliure transmissió, cal una de les següents opcions:

1) Manifesten que la present transmissió està autoritzada, d'acord amb els estatuts socials, en tractar-se de compravenda a favor de * (soci, descendent, etc.).

2) La present transmissió ha estat autoritzada per la Junta General de la Societat en sessió de *, segons certificació, que deixo unida a aquesta matriu, expedida per l'Administrador únic (o solidari o els mancomunats o el Secretari del Consell d'Administració amb el Vistiplau del President...) la signatura del/s qual/s legitimo.

En cas de ser nominatives: Adverteixo el comprador de l'obligació de comunicar a la Societat la present transmissió a l'efecte de la deguda anotació en el Llibre Registre d'accions nominatives.

B) CONSTITUCIÓ DE PENYORA:

1.- Penyora.- En garantia de la part del preu ajornat en la compravenda formalitzada en l'apartat lletra A) anterior, el Sr. * constitueix penyora sobre les accions adquirides i abans descrites, mitjançant l'atorgament d'aquesta escriptura.

2.- Alienació de la penyora.- Vençuts els terminis estipulats, si el deutor no paga les quantitats convingudes, el creditor podrà alienar la penyora segons l'article 569-20 del Codi Civil de Catalunya, el contingut de l`esmentat article informo amb detall als compareixents, i, a aquests efectes, els deutors assenyalen com domicili per a requeriments i notificacions el que consta a la compareixença d'aquesta escriptura.

3.- (si es tracta d'accions nominatives)

Requeriment per a la notificació.- Els compareixents em requereixen a mi, el Notari, perquè notifiqui a l'administració de la societat, en el domicili social, l'atorgament i contingut d'aquesta escriptura, a l'efecte de la seva inscripció en el llibre Registre d'accions nominatives.

4.- DESPESES.- Totes les despeses derivades de la transmissió i de la constitució de la indicada garantia i els de la carta de pagament, en el seu moment, aniran a càrrec de la part compradora. Els impostos seran pagats per qui correspongui legalment. El que es causin, si fos el cas, per l'alineació de la penyora i que legalment corresponguin a la part venedora, seran pagats per la part deutora a càrrec del preu obtingut en la subhasta.

OBSERVACIONS FISCALS.-

Fa constar la part compradora que la transmissió objecte d'aquesta escriptura no tracta d'eludir el pagament dels tributs que haurien gravat la transmissió de cap immoble en els termes de l'apartat 2 de l'article 338.2 de la Ley 6/2023, de 17 de marzo, de los Mercados de Valores y de los Servicios de Inversión, no trobant-se compresa en cap dels supòsits de presumpció de l'esmentat apartat; a més, jo, el Notari, que tinc a la vista els títols d'adquisició de les accions venudes referits en la part expositiva, comprovo que tampoc no està compresa en el supòsit de la lletra c) del número 2 d'aquesta disposició legal.

En conseqüència, se sol·licita la seva qualificació com exempta de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i de l'impost sobre el valor afegit, a l'empara del disposat en l'esmentat article 338 (Per a tenir dret a l'exempció cal: a) que l'actiu social no estigui constituït almenys en 50% per immobles quan l'adquirent arriba a tenir ara més del 50% del capital social o quan abans ja ho superava i b) que les accions objecte d'adquisició faci més de tres anys que estiguin en poder del transmitent si van ser subscrites en una constitució o ampliació de capital en canvi d'aportar immobles o quan, i sense importar la data de l'aportació, aquesta no va ser una aportació d'immobles).

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS.

Informo expressament els compareixents sobre la incorporació de les seves dades al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si és el cas, les esmentades dades són necessaris per al compliment de les obligacions legals de l'exercici de la funció pública notarial, conforme al que es preveu en la normativa prevista en la legislació notarial, de prevenció del blanqueig de capitals, tributària i, si és el cas, substantiva que resulti aplicable a l'acte o negoci jurídic documentat. La comunicació de les dades personals és un requisit legal, trobant-se l'atorgant obligat a facilitar les dades personals, i estant informat que la conseqüència de no facilitar tals dades és que no seria possible autoritzar o intervenir el present document públic.

La finalitat del tractament de les dades és complir la normativa per a autoritzar/intervenir el present document, la seva facturació, seguiment posterior i les funcions pròpies de l'activitat notarial d'obligat compliment, de les quals poden derivar-se l'existència de decisions automatitzades, autoritzades per la Llei, adoptades per les administracions públiques i entitats cessionàries autoritzades per Llei, inclosa l'elaboració de perfils precisos per a la prevenció i recerca per les autoritats competents del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. El notari realitzarà les cessions d'aquestes dades que siguin d'obligat compliment a les administracions públiques, a les entitats i subjectes que estipuli la Llei i, si és el cas, al Notari que succeeixi o substitueixi a l'actual en aquesta notaria. Les dades proporcionades es conservaran amb caràcter confidencial durant els anys necessaris per a complir amb les obligacions legals del Notari o qui li substitueixi o succeeixi.

Els interessats poden exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oposició al tractament per correu postal davant el Notari autoritzant, amb domicili a *. Així mateix, tenen el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR