STSJ Cataluña 1425/2022, 3 de Marzo de 2022

JurisdicciónEspaña
Número de resolución1425/2022
Fecha03 Marzo 2022

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08096 - 44 - 4 - 2020 - 8041601

MC

Recurso de Suplicación: 7029/2021

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMA. SRA. ENCARNACION LORENZO HERNANDEZ

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 3 de marzo de 2022

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1425/2022

En el recurso de suplicación interpuesto por D. Jose Pedro frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha 28 de septiembre de 2021 dictada en el procedimiento nº 759/2020 y siendo recurrida la MANCOMUNITAT LA PLANA, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Carlos Hugo Preciado Domenech.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de septiembre de 2021 que contenía el siguiente Fallo:

Que desestimando la demanda presentada por Don Jose Pedro contra MANCOMUNITAT INTERMUNICIPAL LA PLANA, en reclamación por despido, debo absolver y absuelvo a la parte demandada de las peticiones formuladas en su contra, declarando la procedencia del despido efectuado por la empresa y teniendo por extinguida la relación laboral con efectos de 22/09/2020.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" 1.- La parte actora Don Jose Pedro, con NIE nº NUM000 ha venido trabajando para la demandada, a través de un contrato de trabajo indef‌inido a tiempo completo, con una antigüedad de 05/08/2009, categoría profesional de peón de recogida de residuos urbanos y percibiendo un salario bruto mensual de 1.727,36 euros con inclusión de prorratas de pagas extraordinarias.- folios 89 a 109.-2.- En fecha 13/06/2018 sufrió un accidente de trabajo iniciando un periodo de incapacidad temporal. Tras reconocimiento médico se le prorrogó el proceso de incapacidad temporal mediante Resolución de 29/07/2019 por 180 días, y por Resolución del INSS de 09/06/2020, declaró la existencia de lesiones permanentes no incapacitantes, derivadas de accidente de trabajo, y el derecho a percibir una indemnización, por una sola vez de 540,00 €, siendo el responsable del pago Mutua Egarsat, sin perjuicio de las responsabilidades legales del INSS y TGSS. Asimismo se extinguió la incapacidad temporal con efectos de la fecha de la Resolución. Se le extendió el alta médica el día 09/06/2020. Impugnada aquella Resolución fue desestimada por Resolución del INSS de 02/09/2020.- folios 110 a 115.-3.- La empresa cursó nuevamente su alta en el sistema de Seguridad Social en fecha 11/06/2020.- folios 116-117.-4.- El actor se reincorporó a su puesto de trabajo el día 12/06/2020.- no controvertido.-5.- El actor no acudió a su puesto de trabajo los días 24/06/2020 al 29-30/06/2020. No justif‌icó su incomparecencia. Se volvió a reincorporar el día 2 de agosto, y los días 5 y 6 de agosto tampoco acudió a su puesto de trabajo.- folio 35; 41 reverso.-6- Previa instrucción de expediente disciplinario, la demandada dictó Resolución de la Presidencia se acordó el despido disciplinario del actor con efectos de 22/09/2020. La mencionada Resolución tiene el siguiente tenor literal:

"Resultant que per Resolució de Presidència de data 20 de juliol de 2020, degudament notif‌icada, es va ordenar la incoació d'expedient disciplinari per presumpta infracció comesa pel treballador Jose Pedro, referent a les reiterades faltes d'assistència injustif‌icades al lloc de treball per part del Sr. Jose Pedro, personal laboral d'aquesta entitat, amb categoría de peó.

Resultant que en la mateixa Resolució es va procedir al nomenament d'Instructor i secretari.

Considerant que l'art. 93 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 de octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic-TREBEP-, estableix que el personal laboral queda subjecte al règim disciplinari establert al seu Títol VII (arts. 93 a 98); i a les Lleis i normes de Funció Pública que es dictin en desenvolupament de l'Estatut; i que en allò no previst al mateix es regirà per la legislació laboral.

Considerant que el Decret Legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública-TRLFPC-, regula les faltes disciplinàries als seus articles 114 a 117.

Considerant que l'article 94 del Text Refòs de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic

-TREBEP- preveu que les Administracions Públiques a més de corregir disciplinàriament les infraccions del personal al seu Servei comeses en l'exercici de les seves funcions i càrrecs, podrá exigir-li la responsabilitat patrimonial o penal que pogués derivar-se de tals infraccons; d'aquesta forma quan de la instrucció d'un procediment disciplinari resulti l'existència d'indicis fonamentals, de criminalitat, se suspendrà la seva tramitació posant-ho en coneixement del Ministeri Fiscal.

Considerant que la potestat disciplinària s'exervirà d'acord amb els principis de legalitat, tipicitat, proporcionalitat, irretroactivitat, culpabilitat i presumpció d'innocència previstos a l'article 94.2, i respecte a allè regulat al seu Títol VII (arts.93 a 98); tot això en concordança amb l'article 118 del Decret Legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública -TRLFPCConsiderant que l'article 24 del Decret 243/1995, de 27 de juny, pel qual s'aprova el reglament de Règim disciplinari de la Funció Pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya -RRDFG, exigeix que en els supòsits clasif‌icables en els tipus de faltes greus o molt greus, s'apliqui, necessàriament, el procediment disciplinari ordinari previst al mateix (arts. 37 i ss).

Considerant que s'ha tramitat l'expedient disciplinari complint totes les formalitats i garanties legalment previstes.

Considerant que per la Instructora s'han practicat les diligències i proves que consten a l'expedient concloent que considera provats els fets descrits, i que els mateixos són constitutius de la falta molt greu prevista a l'article

115 del Decret Legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública -TRLFPC- i tipif‌icada a l'article

44.A apartat b) i a l'article 44.B, apartats o) i s) del Conveni col.lectiu de la Mancomunitat Intermunicipal La Plana.

Considerant que els fets descrits poden ser sancionats amb la sanció de ACOMIADAMENT DISCIPLINARI prevista a l'article 45 del Conveni Col.lectiu, atenet a la reiteració dels incompliments i a la gravetat dels mateixos, així com en el grau d'intencionalitat en la comissió dels mateixos i pertorbació dels serveis que presat aquesta Mancomunitat.

Resultant que el plec de càrrecs va ser notif‌icat a l'inculpat en data 22 de juliol de 2020 no havent oresentat, en temps i forma, les corresponents al.legacions.

Considerant que s'ha complert el tràmit d'audiència amb vista de l'expedient a l'inculpat i que, així mateix, se li ha facilitat còpia íntegra de l'expedient administratiu.

Considerant que en data 1 de setembre de 2020 la instructora va formular proposta de resolución, en la qual entre altres qüestions desestimava les al.legacions de l'inculpat, pels següents motius:

  1. Aquesta Mancomunitat va rebre informe de la revisió mèdica de l'empresa de prevenció de riscos SP Activa. Aquest informe està dirigit exclusivament a l'empresa. L'interessat ha d'instar a l'empresa de prevenció de riscos perquè li faci arribar l'informe de la revisió, que en aquest cas, es d'us exclusiu per l'interessat.

  2. Els fets imputats queden perfectament identif‌icats en el Plec de Càrrecs que va ser degudament notif‌icat a l'interessat en data 22 de juliol de 2020.

  3. Tal i com exposa la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, en el seu artícle 2 "El català, com a llegua propia, és a)la llengua de totes les institucions de Catalunya, i en especial de l'Administració de la Generalitat, de l'Administració local, de les corporacions publiques, de les empresas i els serveis públics, dels mitjans de comunicación institucionals, de l'ensenyament i de la toponímia. b) La llengua preferentment emprada per l'Administració de l'Estat a Catalunya en la forma que aquesta mateixa determini, per les altres institucions i, en general, per les empreses i les entitats que ofereixen serveis al públic".

d)L'últim document relatiu a la incapacitat permanent que té constancia aquesta administarció és la Resolució que la emetre l'Institut Nacional de la Seguretat Social en data 9 de juny de 2020 el qual resolia extinguir la situación d'incapacitat temporal amb efectes des del dia següent d'aquesta resolución. Així docns cosnta que existeis capacitat per treballar.

Atès que la proposta de la Instructora assenyala en la seva propsta, així mateix el següent: 4.-Practicades les oportunes diligències i proves per la instructora que subscriu, es consideren provats els fets descrits, podent considerar els mateixos constitutius de la falta reu prevista als artícles 44.B del conveni col.lectiu d'aplicació, i en conconància mab el previst en l'article 115 del Decret Legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública.

Els fets descrits poden ser sancionats amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR