STSJ Cataluña 51/2020, 28 de Octubre de 2020

PonenteJOAN AGUSTI MARAGALL
ECLIES:TSJCAT:2020:7915
Número de Recurso47/2019
ProcedimientoDerechos Fundamentales
Número de Resolución51/2020
Fecha de Resolución28 de Octubre de 2020
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MC

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LM. SR. JOAN AGUSTI MARAGALL

Barcelona, vint-i-vuit d'octubre de dos mil vint

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, integrada pels il·lms.. Magistrats citats al marge, en exercici de la potestat jurisdiccional que emana del poble, ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 51/2020

En el procediment de tutela de drets fonamentals, amb número d'actuacions 47/19, a instància del COMITÈ DEL GRUP DE CCOO DE CATALUNYA, contra CONFEDERACIÓ SINDICAL DE LA COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE CATALUNYA (CS de la CONC) (CCOO DE CATALUNYA), FUNDACIÓ PACO PUERTO, FUNDACIÓN CIPRIANO GARCÍA, ASSOCIACIÓ PER L'ORIENTACIÓ, FORMACIÓ I INSERCIÓ DELS TREBALLADORS ESTRANGERS, FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT, procediment en el que també ha estat emplaçat el MINISTERI FISCAL, en el que ha actuat com a ponent el magistrat JOAN AGUSTÍ MARAGALL.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El dia 27.12.19 tingué entrada a la Secretaría d'aquesta Sala la demanda que origina aquestes actuacions. A la demanda, havent al·legat els fets i raonaments jurídics oportuns, es demanava sentència per la que es declarés l'existència de la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical en la vessant de negociació col·lectiva i la nul.litat de la denúncia de l'Acord Laboral de 1.1.90 (conegut com a PAL), efectuada per la CS de la CONC, com a fet vulnerador dels drets fonamentals i, per tant, el manteniment de la seva vigència i de tots els acords vigents que pugin veure afectats per aquella denuncia, i es condemnés als demandats a estar i passar per aquesta declaración i a fer efectiva al Comité del Grup CCOO la indemnització de 3.000 € en concepte de compensació pels danys i perjudicis soferts.

Segon

Admesa a tramitació la demanda, i prèvia suspensió del judici assenyalat inicialment pel dia 4.3.20 a fi que s'ampliés la demanda, es suspengué novament en data 8.7.20 en raó del confinament obligat d'alguns representants de la part actora per causa del Covid, i, finalment, és va celebrar l'acte del judici en data

6.10.20, en què va tenir lloc a presència judicial, amb presència de totes les parts i del Ministeri Fiscal. Els lletrat Sr. Iván Armenterós assistí al COMITÈ DEL GRUP DE CCOO DE CATALUNYA, el lletrat Sr. Albert Rodríguez Arnaíz ho feu respecte de CONFEDERACIÓ SINDICAL DE LA COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE

CATALUNYA (CS de la CONC) (CCOO DE CATALUNYA), i el lletrat Sr. Albert Toledo respecte de FUNDACIÓ PACO PUERTO, FUNDACIÓN CIPRIANO GARCÍA, ASSOCIACIÓ PER L'ORIENTACIÓ, FORMACIÓ I INSERCIÓ DELS TREBALLADORS ESTRANGERS i FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT.

Tercer

A l'acte del judici, la part demandant va ratificar la demanda i la seva ampliació, i ambdues demandades s'hi van oposar en els termes que són veure a l'enregistrament de l'acte del judici. Les demandades plantejaren dues qüestions processals prèvies i les excepcions processals de pèrdua sobrevinguda de l'objecte del plet, manca de legitimació activa de la part actora, manca de litis consorci passiu necessari i la d'inadequació de procediment. Respecte dels fons de la qüestió, la lesió de la llibertat sindical denunciada, s'hi oposaren i invocaren que es limitaren a exercir el dret de denúncia de la vigència de l'Acord Laboral de 1.1.90. Es van practicar les proves, documentals i testimonial proposades i admeses i finalment les parts van insistir en les seves peticions. El Ministeri Fiscal interessà la desestimació de la demanda, en considerar que l'objecte del plet era un conflicte d'interessos en el marc d'un procés de negociació col.lectiva.

Quart

En la tramitació d'aquest procediment s'han observat les normes processals de caràcter essencial aplicables al cas.

FETS PROVATS

  1. - Segons estableixen els seus Estatuts, la CS de la CONC (Comissions Obreres de Catalunya) és una confederació sindical nacional que agrupa seccions sindicals, sindicats de ram, federacions de ram i unions territorials. La CONC té com a objectiu la defensa dels interessos professionals, econòmics, polítics, socials i nacionals i els del conjunt de treballadors i treballadores, en la perspectiva de la supressió de tot tipus d'opressió, discriminació i explotació d'unes persones per altres. La CS de la CONC adopta la forma jurídica de sindicat a l'empara de la Llei orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de llibertat sindical.

    L'art. 6 dels Estatuts disposa que " l'afiliació a Comissions Obreres de Catalunya és un acte voluntari dels treballadors i treballadores " i l'art. 9.d), com a " deure de les persones afiliades ", que no poden afiliar-se a un altre sindicat (doc. 81 aportat per CCOO, que es dona per íntegrament reproduït).

  2. - El Comitè de Grup de CCOO de Catalunya, part demandant en el present procediment, es constituí a rel d'un acord assolit en data 25.4.02 entre la direcció del sindicat demandat i un "grup promotor" en representació dels seus empleats/des per tal que, un cop finalitzat el procés electoral de comités d'empresa i delegats/es de personal, els mateixos quedèssin representats en forma proporcional en un òrgan unitari que fos l'interlocutor de la direcció en la negociació del conveni col.lectiu o acord laboral aplicable al conjunt del grup sindical demandat (doc. 6 prova CCOO, que es dona per íntegrament reproduït).

    Els seus integrants, a data 23.12.19, eren 14 titulars i 2 suplents, segons la següents distribució: set titulars i dos suplents pel Comitè d'empresa de Via Laietana, tres titulars pel Comitè d'empresa de Comarques de Barcelona, i un titular per cada un dels Comitès d'empresa de la Fundació Paco Puerto, de Girona, de Tarragona i de Lleida. Tots ells/es sons membres del Comitè d'empresa que representen (doc. 44 CCOO, foli 1103)..

  3. - El seu funcionament es regeix pel "Reglament del Comitè de Grup d'empreses de la CS CONC", aprovat per reuió del Ple de Comitès d'empresa en data 14.9.07, al que s'especifica -apartat 1- que " és l'òrgan unitari de representació dels treballadors i treballadores que presten als seus Serveis per a les empreses de la CS CONC", que té un mandat indefinit -apartat 2- " donat el seu carácter dinàmic a partir de la seva constitució...un cop elegits almenys el 75% dels membres de comités d'empresa i delegats de personal..." i que les seves competències -per cessió dels comités d'empresa i delegats de personal, apartat 4- són la negociació del conveni col.lectiu o la modificació de l'Acord Laboral que afecta al personal assalariat del Grup, representar al personal que ha realitzat eleccions sindicals, emetre informes i propostes sobre afers d'interés dels seus representats/des i establir mecanismes de participación, información i consulta. (doc. 7 de CCOO, que es dona per íntegrament reproduït).

  4. - En la reunió de l'esmentat Comitè de data 20.12.19, els nou integrants que hi assistiren (d'un total de catorze titulars), acordaren per unanimitat la presentació de la mateixa (foli 25). Altres integrants del Comitè s'han manifestat amb posterioritat en desacord amb l'interposició de la mateixa i en favor del seu desistiment (testifical de Gregorio ).

  5. - Les relacions laborals de la CS de la CONC i del seu grup d' empreses amb els seus treballadors i treballadores assalariats es regeixen per l'Acord Laboral (en endavant, PAL), de carácter extra-estatutari (segons han convingut ambdues parts), signat l'1 de gener de 1990 entre la direcció del grup i una anomenada "comisión de personal", i que ha estat modificat per successius acords posteriors (document 2 de CCOO, versió compilada a 2007, que es dona per íntegrament reproduït, i document 3, versió original). Al capítol Ier d'aquest acord, a l'apartat "àmbit temporal", s'establí que entraría en vigor a partir del 1.1.1990 i que la seva durada sería

    anual a partir de l'entrada en vigor, prorrogant-se automàticament per igual període, tret denúncia de l'acord per alguna de les dues parts signants.

  6. - L'any 2015 la dirección de de la CS de la CONC i el Comitè de Grup demandant endagaren un procés de negociació col.lectiva per tal de reformar el PAL en determinats aspectes, entre ells, el sistema de classificació professional (fet conforme).

  7. - En data 4.5.18, no havent-se assolit cap acord, la Direcció del sindicat emplaçà al Comitè per reempendre la negociació, que consideraba paralitzada (foli 1276, que es dona per reproduït).

  8. - El dia 11.5.2018 la Direcció de la CS de la CONC i el Comitè del grup es reuniren i acordaren les bases del "procés de negociació per posar en marxa un nou sistema de classificació professional en base a Grups Professionals" (doc. 9 adjunt a la demanda, que es dona per íntegrament reproduït).

  9. - Endegat el nou procés de negociació del sistema de classificació profesional, es celebraren reunions els dies 15.06.2018, 6.07.2018, 11.07.2018, 15.02.2019, 5.04.2019, 2.05.2019, 11.10.2019, 16.10.2019,

    31.10.2019 i 15.11.2019, sense arribar a acordar ni tan sols el mètode de negociació, amb retrets recíprocs de bloqueig, fins el punt de que no fou possible consensuar el redactat de les darreres actes d'aquestes reunions (docs. 14-29 demandada i docs.

    10 .- El 5.11.2019 la CS de la CONC feu un comunicat a tot el personal pel que responsabilitza al Comitè demandant del bloqueig en la negociació en no aceptar la seva proposta metodológica (creació d'una comissió técnica i nomenament d'un mediadora/a (doc. 22 demandada, que es dona per íntegrament reproduït). El Comitè, en resposta, remeté un correu manifestant que la Comissió Negociadora estava negociant i que, d'existir un bloqueig, en responsabilitza a la Direcció en voler imposar les seves condicions de negociació (doc. 23 demandada, que es dona per reproduït).

  10. - El dia 20.11.2019, la Direcció de la CS de la CONC va convocar a una nova reunió pel dia 22.11.19, amb el següent ordre del dia (foli 1053).

    - Propuesta de la Dirección en relación al procedimiento para acometer las valoraciones de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR