SAP Barcelona 213/2020, 11 de Junio de 2020

PonenteMARIA FERNANDA TEJERO SEGUI
ECLIES:APB:2020:5681
Número de Recurso99/2019
ProcedimientoRecurso de apelación
Número de Resolución213/2020
Fecha de Resolución11 de Junio de 2020
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 9ª

AUDIENCIA PROVINCIAL

SECCIÓN NOVENA

BARCELONA

Rollo nº 99/19

Procedimiento Abreviado nº 203/17

Juzgado de lo Penal nº 2 de Terrassa

SENTENCIA Nº.

Ilmas. Srías:

Dª Mª Fernanda Tejero Seguí

D.ª Carmen Sucías Rodríguez

D.ª Maria Pilar Pérez de Rueda

En la ciudad de Barcelona, a 11 de Junio de 2020.

VISTO ante esta Sección, el rollo de apelación nº 99/19, formado para sustanciar el recurso de apelación interpuesto contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Penal nº 2 de Terrassa, en el Procedimiento Abreviado nº 203/17 de los de dicho órgano Jurisdiccional, seguido por un delito CONTRA LA SEGURIDAD VIAL, previsto y penado en el artículo 379.2 del código penal en concurso ideal del artículo 77 del código penal con UN DELITO CONTRA LA SEGURIDAD VIAL EN SU MODALIDAD DE CONDUCCIÓN SIN PERMISO, previsto en el artículo 384 del código penal, UN DELITO DE NEGATIVA A SOMETERSE A LAS PRUEBAS DE ALCOHOLEMIA, previsto y penado en el artículo 383 del código penal; UN DELITO DE RESISTENCIA A LOS AGENTES DE LA AUTORIDAD previsto y penado en el artículo 556 del código penal así como por UN DELITO LEVE DE LESIONES previsto en el artículo 147.2 del mismo cuerpo legal, siendo parte apelante el acusado, Balbino, de nacionalidad ecuatoriana, con NIE NUM000, mayor de edad, y parte apelada/ante el Ministerio Fiscal, actuando como Magistrado Ponente la Ilma. Sra. Dª. Mª Fernanda Tejero Seguí, quien expresa el parecer del Tribunal, previa deliberación y votación.

ANTECEDENTES DE HECHO

.

PRIMERO

Por el Juzgado de lo Penal indicado en el encabezamiento y con fecha 21 de Septiembre de 2018, se dictó Sentencia en cuya parte dispositiva textualmente se dice:" FALLO: Condemno l'encausat Balbino com a autor penalment responsable d'un delicte contra la seguretat vial (conducció etílica), previst i penat en l' article 379.2 CP, en concurs ideal de l' article 77 CP amb delicte contra la seguretat vial (conducció sense permís), previst i penat en l' article 384 CP, concorrent la circumstància agreujant de la responsabilitat criminal de reincidència de l' article 22.8 CP en els dos delictes i concorrent la circumstància atenuant de la responsabilitat criminal analògica d'embriaguesa de l' article 21.7 CP en relació amb els articles 21.1 i 20.2 CP en el segon

delicte, a les penes de cinc (5) mesos de presó, inhabilitació especial per a l'exercici del sufragi passiu durant

el temps de la condemna, i privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors per temps de tres (3) anys.

Condemno l'encausat Balbino com a autor penalment responsable d'un delicte contra la seguretat vial (negativa a sotmetre's a proves), previst i penat en l' article 383 CP, concorrent la circumstància agreujant de la responsabilitat criminal de reincidència de l' article 22.8 CP i concorrent la circumstància atenuant de la responsabilitat criminal analògica d'embriaguesa de l' article 21.7 CP en relació amb els articles 21.1 i 20.2 CP, a les penes de cinc (5) mesos de presó, inhabilitació especial per a l'exercici del sufragi passiu durant el temps de la condemna, i privació del dret a conduir vehicles a motor i ciclomotors per temps de tres (3) anys.

Condemno l'encausat Balbino com a autor penalment responsable d'un delicte de resistència, previst i penat en l' article 556.1 CP, concorrent la circumstància atenuant de la responsabilitat criminal analògica d'embriaguesa de l' article 21.7 CP en relació amb els articles 21.1 i 20.2 CP, a les penes de quatre (4) mesos i quinze (15) dies de presó i inhabilitació especial per a l'exercici del sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Condemno l'encausat Balbino com a autor penalment responsable d'un delicte lleu de lesions, previst i penat en l' article 147.2 CP, concorrent la circumstància atenuant de la responsabilitat criminal analògica d'embriaguesa de l' article 21.7 CP en relació amb els articles 21.1 i 20.2 CP, a la pena d'un (1) mes i quinze

(15) dies de multa amb una quota diària de sis (6) euros.

En el cas que el condemnat no satisfés, voluntàriament o per via de constrenyiment, la multa imposada, restarà subjecte a una responsabilitat personal subsidiària d'un (1) dia de privació de llibertat per cada dues (2) quotes diàries no satisfetes ( article 53 CP ).

Declaro la pèrdua de vigència del permís o llicència que habilita Balbino per a la conducció.

Així mateix, imposo a Balbino el pagament de les costes processals causades".

SEGUNDO

Notificada que fue, en debida y legal forma, dicha resolución a todas las partes interesadas, contra la misma se interpuso, en tiempo y forma, recurso de apelación por la representación procesal del referido acusado, en cuyo escrito, tras expresar los fundamentos del recurso que tuvo por pertinentes, interesó la revocación de la sentencia recurrida en los términos que dejó explicitados. En fecha 31 de Enero de 2019, el Ministerio Fiscal venía a impugnar el citado recurso planteado de adverso, solicitando se confirmase la Sentencia.

TERCERO

Asimismo, en fecha 22 de Noviembre de 2018, el Ministerio Fiscal interponía recurso de apelación, con base a la existencia de un fundamento cualificado de agravación, entendiendo que la pena impuesta no se correspondía con la horquilla penológica aplicable, e interesaba la revocación de la citada Sentencia en los términos expuestos, (Infracción de Normas del Ordenamiento Jurídico). En fecha 27 de Septiembre de 2019, la defensa letrada del condenado impugnaba el citado recurso.

Admitidos a trámite dichos recursos y formuladas las alegaciones que tuvieron por conveniente a sus respectivos derechos, las diversas partes, se evacuo el citado trámite y se remitieron las actuaciones, una vez repartidas, a esta Sección Novena de la Audiencia Provincial de Barcelona para su posterior sustanciación y resolución.

CUARTO

Recibidos los autos y registrados en esta Sección y sin celebrarse vista pública al no solicitarse ni estimarse necesaria, quedaron los mismos para Sentencia.

HECHOS PROBADOS

ÚNICO.- Se aceptan los de la sentencia de instancia y que literalmente reproducidos responden al siguiente tenor textual: "HECHOS PROBADOS: Ha estat provat, i així es declara, Balbino, major d'edat, de nacionalitat equatoriana, amb NIE núm. NUM000 té antecedents penals computables a l'efecte de reincidència puix que va ser condemnat, en primer lloc, mitjançant sentència de conformitat dictada el 6 de juny de 2015 pel Jutjat d'Instrucció núm. 15 de Barcelona en el procediment de judici ràpid núm. 43/2015, ferma el mateix dia, com a autor d'un delicte contra la seguretat vial en la seva modalitat de conducció sota els efectes de l'alcohol de l' article 379.2 CP, a la pena de sis (6) mesos de multa i un (1) any i vuit (8) mesos de privació del permís de conduir vehicles a motor o ciclomotors, havent-li estat notificada en la mateixa data de la seva fermesa i requerit per al seu compliment, estenent-se la privació del permís fins al 30 de gener de 2017; en segon lloc, va ser condemnat en data 17 de novembre de 2015 pel Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Rubí mitjançant sentència de conformitat en el procediment de judici ràpid núm. 32/2015, com a autor d'un delicte de conducció sense permís de l' article 384 CP, a la pena de seixanta (60) dies de treballs en benefici de la comunitat; en tercer lloc, va ser condemnat per sentència dictada per la Secció 10 de l'Audiència Provincial de Barcelona, en el rotllo d'apel·lació de judici ràpid núm. 29/2016, de 8 de març de 2016, com a autor d'un delicte contra la seguretat vial en la seva modalitat de

conducció sota els efectes de l'alcohol de l' article 379.2 CP, a la pena de sis (6) mesos de presó i quatre (4) anys de privació del permís de conduir, com a autor d'un delicte de negativa a sotmetre's a les proves de detecció d'alcohol de l' article 383 CP a la pena de deu (10) mesos de presó i tres (3) anys de privació del permís de conduir, i com a autor d'un delicte de conducció sense permís de l' article 384 CP a la pena de sis (6) mesos de presó.

Que el 23 d'octubre de 2016, sobre les 03:15 hores, l'encausat conduïa el vehicle marca Opel, model Zafira, amb matrícula ....-LDN, per la carretera BP-1503, fent-ho amb les seves facultats psicofísiques minvades per una prèvia ingestió de begudes alcohòliques. A l'alçada del punt quilomètric 18, pertanyent al municipi de Sant Cugat del Vallès, agents de la Policia de Mossos d'esquadra, que es trobaven realitzant un control correctament uniformats, li van requerir perquè s'aturés de manera inequívoca, si bé l'encausat va continuar la marxa fins a frenar uns trenta (30) metres més endavant. Els agents van percebre que l'encausat presentava clars símptomes de trobar-se sota els efectes de l'alcohol, tals com a forta halitosi, parla pastosa o canvis bruscs de l'estat d'ànim passant d'estar agressiu a estar calmat. Els agents actuants van requerir a l'encausat perquè tragués les claus del contacte i, davant la seva impossibilitat de coordinar els moviments a causa de la ingesta d'alcohol, i per una raó de seguretat, l'agent de la Policia Mossos d'esquadra amb TIP núm. NUM001 va procedir ell mateix a treureles, provocant que l'encausat baixés del vehicle i li increpés dient: "Què fas cabró? Això no! Eh? A mi no em treguis les claus, fill de puta!". Els agents actuants el van aturar i van procedir a escorcollar-lo, sent que en tot moment dificultava l'acció policial, quan no la impedia, tot agitant els braços i forcejant amb ells. El sergent de la Policia Mossos d'esquadra amb TIP núm. NUM002, que subjectava un dels braços a l'encausat, com a conseqüència de la força que exercia aquest, va patir lesions en el colze dret consistents en epicondilàlgia, que van precisar d'una primera assistència facultativa i de vuit (8) dies no impeditus de curació, renunciant a reclamar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR