SJS nº 3 89/2020, 6 de Marzo de 2020, de Palma

PonenteMARIA DEL PILAR RAMOS MONSERRAT
Fecha de Resolución 6 de Marzo de 2020
ECLIES:JSO:2020:360
Número de Recurso818/2018

JDO. DE LO SOCIAL N. 3

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00089/2020

-TRAVESSA DE'N BALLESTER, Nº 20 1º

Tfno: 971.21.94.16/17

Fax: 971.21.94.18

Correo Electrónico:

Equipo/usuario: T5

NIG: 07040 44 4 2018 0003943

Modelo: N02700

IAA IMPUGNACION DE ACTOS DE LA ADMINISTRACION 0000818 /2018

Procedimiento origen: /

Sobre: ORDINARIO

DEMANDANTE/S D/ña: BANKIA, S.A.

ABOGADO/A: M.CRISTINA SAMARANCH DE LACAMBRA

PROCURADOR:

GRADUADO/A SOCIAL:

DEMANDADO/S D/ña: DIRECCION GENERAL DE TREBALL, ECONOMIA SOCIAL I SALUT LABORAL

ABOGADO/A: LETRADO DE LA COMUNIDAD

PROCURADOR:

GRADUADO/A SOCIAL:

SENTENCIA Nº 89/2020

En Palma a 6 de marzo de 2020.

Vistos por mí, Doña María del Pilar Ramos Monserrat, Juez sustituta del Juzgado de lo Social 3, los autos de juicio iniciados en este Juzgado con el número 818/18 a instancia de la entidad Bankia S.A., representada por el

Abogado Luis Lizán Berga, contra la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria del Govern Balear, representada por la Abogada de la Comunidad Autónoma María de los Ángeles González Amate.

ANTECEDENTES DE HECHO
Primero

En fecha 11 de octubre de 2018 tuvo entrada en el Decanato de los Juzgados de esta ciudad escrito de demanda, cuyo conocimiento correspondió por turno de reparto a este Juzgado, a instancia de Bankia S.A., en el que, tras exponer los hechos y fundamentos tenidos por convenientes, terminaba suplicando el dictado de Sentencia "mediante la que se revoque y se deje sin efecto la resolución de fecha 9 de agosto (BOIB 105/2015) dictada por la Direcció General de Treball, Economia Social i Salut Laboral, sobre el Acta de Infracción número I72017000215701 (expediente número 91/2018TB), y en consecuencia, se revoque la sanción impuesta a la Compañía".

Segundo

Admitida a trámite la demanda, se acordó convocar a las partes al acto de juicio, que tuvo lugar el día señalado, en el que la parte actora se af‌irmó y ratif‌icó en la demanda, y la demandada se opuso a su estimación, practicándose las pruebas propuestas y admitidas; Expuestas por las partes sus conclusiones, quedaron los autos vistos para sentencia.

Tercero

En la tramitación de este procedimiento se han observado todas las prescripciones legales, a excepción de los plazos legales dado el cúmulo de asuntos.

HECHOS PROBADOS

PRIMERO

En fecha 15/03/2018 por la Inspección de Trabajo y Seguridad Social se levantó el Acta de infracción nº I72017000215701 frente a Banco Mare Nostrum S.A. (hoy Bankia S.A.), en relación con el requerimiento de aportación de los registros de jornada de los trabajadores a efectos del cómputo de horas extraordinarias del año 2017, en la que, f‌inalmente, se estimó incumplido lo dispuesto en el artículo 35.5 del ET, y cometida una infracción grave del artículo 7.5 LISOS, proponiéndose la imposición de sanción por importe total de 2.000 euros. Dicha acta, por su extensión, se da aquí por reproducida.

SEGUNDO

La empresa presentó escrito frente al acta de infracción, alegando que acudir una tarde a la of‌icina para posibilitar una migración de sistema, a la vista de la jornada anual del personal de BMN en relación con la jornada anual pactada en convenio de 1680 horas, no podía dar lugar a la superación de la jornada anual pactada, por lo que no era obligatorio el registro de jornada al no realizarse horas extraordinarias.

TERCERO

Recabado informe del inspector de trabajo actuante, tras la propuesta, se dictó resolución en fecha 09/08/2018, por la que se acordó "1.Imposar la sanció de 2.000,00€ proposada a lacta núm. I72017000215701 (expedient núm. 91/2018 TB) estesa per la Inspecció de Treball a lempresa Banco Mare Nostrum S.A."

En dicha resolución se consignan los siguientes fundamentos:

"1.La competencia per conèixer aquest expedient i resodrel pertoca a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dacord amb el que disposen el Reial Decret 98/1996 de 26 de gener (BOE del 29-2) de traspàs de funcions i serveis de lAdministració de lEstat en matèria laboral (execució de la legislació laboral) i el Decret 31/1996 de 7 de març (BOCAIB del 19) dassumpció i distribució de les competències transferides i és atribuïda al conceller de Treball, Comerç i Industria, dacord amb allò que disposa lart. 2.2.e) del Decret 24/2015, de 7 dagost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual sestableixen les competències i lestructura básica de les conselleries de lAdministració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 120 de 8 dagost).

  1. Lacta estesa per la Inspecció de Treball té valor i força probatoria de conformitat amb el que disposa l article

    53.2 de la llei sobre infraccions i sancions a lordre social, Text Refós aprovat pel RD Legislatiu 5/2000 de 4 dagost (BOE del 8).

  2. El fet infractor que motiva lextensió de lacta és la manca de registre de la jornada a lefecte de determinar les hores extraordinàries realitzades pels treballadors, el que suposa labsència de la seva totalització i elaboració del resum mensual entregat als treballadors a temps complet, adjuntat al rebut de salaris mensual i constitueix una infracció de larticle 35.5 del Reial Decret Legislatiu 2/2015, de 23 doctubre, que aprova el text refós de la Llei de lEstatut dels Treballadors (BOE de 24 doctubre).

  3. Les al·legacions de la part demandada es concreten en ref‌lectir que la jornada anual establerta al Conveni Col·lectiu per les caixes i entitats f‌inanceres destalvi és de 1680 hores a lany i que, en realitat, atès lhorari diari de feina dels treballadors aquests només realitzen un total de 1526 hores de treball efectiu a lany. Per aquest motiu, continua al·legant que, el fet que un únic horabaixa a lany els treballadors hagin dacudir a lof‌icina per

    posibilitar la migració del sistema no pot provocar que les hores realitzades aquest únic dia sumades a les hores de treball anual superin el nombre dhores establertes al conveni col·lectiu.

    També esmenta la sentencia del Tribunal Suprem, Sala Social, número 246/2017 de 23 de març (RJ/2017/1174) que estableix que "la manca de registre o el dur el registre de manera incorrecta no està tipif‌icat per la norma com una infracció de manera evident, i aquest fet obliga a una interpretació restrictiva i no extensiva de la norma sancionadora continguda a l article 7.5 del RDL 5/2000, de 4 dagost, sobre Infraccions i Sancions a lOrdre Social, i la naturalesa sancionadora daquesta norma impedeix una interpretació extensiva de larticle 35.5 de lEstatut dels Treballadors".

  4. La societat demandada fa un càlcul aproximat de la presumpta jornada diària dels seus treballadors multiplicant-la pel suposat nombre de dies de treball, de manera que amb la dada resultant pretén af‌irmar que la realització dhores laborals fora de la jornada ordinària i de lhorari establert no es poden considerar hores extraordinàries atès que no superen la jornada anual establerta al Conveni Col·lectiu esmentat. No saporta cap prova de laf‌irmació ni es diferencien les dades per treballador o centre de treball, sinó que només es recull laf‌irmació que tots els treballadors i a tots els centres realitzen una jornada similar i en els mateixos dies.

  5. Ha quedat demostrat al text de lacta (i lescrit dal·legacions no desvirtua sinó que conf‌irma aquest punt) que els treballadors hagueren dacudir al seu centre de treball un dia a treballar en hores fora de lhorari establert i de la jornada ordinària, la qual cosa suposa un perllongament de la jornada laboral, hores extraordinàries, que, com a tals, shaurien dhaver registrat per determinar-ne la seva duració i, si en fos el cas, retornar-les amb descansos o abonar-les econòmicament.

    En aquest sentit, sha de tenir en compte que l article 35.5 de lET, en garantía dambdues parts de la relació laboral, exigeix que la realització dhores extraordinàries es registri dia a dia i es totalitzi setmanalment amb lliurament de còpia del resum mensual al treballador. No obstant, en el present cas, la realització de les hores efectuades no sha registrat per lempresa a efectes de determinar si shan realitzat o no hores extraordinàries, es a dir, hores "en quantia temporal superior a la jornada diària ordinària", i això amb independència que en còmput anual fos posible que no se superàs el nombre dhores ordinàries.

  6. La infracció sha tipif‌icat com a greu dacord amb larticle 7.5 del RD legislatiu 5/2000 esmentat i la proposta de sanció és adient a les circumstàncies i a la gravetat del cas, de conformitat amb els articles 39.1i 2 i

    40.1 b del mateix RD legislatiu en haver-se proposat en grau mitjà i en quanti ade 2.000,00€ en atenció a les circumstàncies concurrents, consistents en el nombre de treballadors afectats (800 treballadors a temps complet i de cap dells sha registrat la jornada a efectes de determinar el còmput dhores extraordinàries) i la xifra de negocis de la societat lany 2013".

CUARTO

En fecha 29/08/2017 la sociedad había emitido un comunicado sobre "instalación tecnológica de medios e integración tecnológica puestos de trabajo of‌icinas", indicándose en el mismo que debían realizarse determinados trabajos de adaptación de medios tecnológicos en todas las of‌icinas de la sociedad, por técnicos que se desplazarían en horario de tarde para interferir lo menos posible en el servicio del cliente, debiendo estar presente la plantilla de la of‌icina.

Al efecto los trabajadores de BMN, con una jornada ordinaria en ese período (de 1 de mayo a 30 de septiembre) de 8:00h a 15:00h de lunes a viernes, acudieron una tarde al centro de trabajo.

QUINTO

El convenio colectivo para las cajas y entidades f‌inancieras de ahorro, resolución de 23 de marzo de 2018, BOE núm. 87 de 10 de abril de 2018, en el artículo 30 prevé el establecimiento de una jornada anual de 1680 horas de trabajo efectivo, de las que quince se destinarán...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR