STSJ Islas Baleares 426/2018, 3 de Septiembre de 2018

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2018:772
Número de Recurso464/2017
ProcedimientoRecurso de apelación. Contencioso
Número de Resolución426/2018
Fecha de Resolución 3 de Septiembre de 2018
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J. ILLES BALEARS SALA CON/AD PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00426/2018

APEL LACIÓ

Rotlle Sala núm. 464 de 2017 Actuacions Jutjat núm. 3 PO 11/2016

SENTÈNCIA núm. 426

Il lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 3 de setembre de 2018

------------------------- VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes

Balears el Rotlle d'apel lació número 464 de 2017, dimanant de les actuacions número 11/2016 del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma, tramitades pel procediment ordinari, seguit entre parts, d'una, com a apel lant, la Sra. Dolores representada per la procuradora Sra. Truyols Álvarez Novoa i assistida del lletrat Sr. Arrom Oliver i com a apel lada, l'Administració demandada, l'Ajuntament d'Eivissa, representada per la procuradora Sra. Ferrer Mercadal i dirigida pel seu lletrat Sr. Alcaide Juan

L'objecte del recurs és la desestimació presumpta, per la f‌icció legal del silenci administratiu, per part de l'Ajuntament d'Eivissa de la reclamació de responsabilitat patrimonial efectuada per la Sra. Dolores, el dia 14 de maig de 2014, per tal de ser indemnitzada en la quantitat de 69.921,54 € com a conseqüència de la impossibilitat d'obtenir una llicència d'obres per a la construcció d'un habitatge unifamiliar aïllat i un magatzem a la parcel la situada en el carrer DIRECCION000 NUM000, Puig des Molins i que correspon a la f‌inca núm. NUM001, inscrita al tom NUM002, llibre NUM003, foli NUM004 del Registre de la Propietat núm. 2 d'Eivissa.

La quantia es f‌ixà en 69.921,54 €.

El procediment seguit ha estat el previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il lm. Sr. Gabriel Fiol Gomila, en qualitat de Magistrat ponent expressà el parer de la Sala.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r. - El Jutjat número 3 de l'Ordre Contenciós Administratiu de Palma, el dia 18 de juliol de 2017, dictà la sentència núm. 237 on va desestimar el contenciós i no va imposar les costes processals a la recurrent per un principi d'equitat segons raonava en el 5è fonament de dret.

2n. - Interposat el recurs d'apel lació per part de la representació de la part actora, en el termini pref‌ixat en la Llei Jurisdiccional de 1998, se li donà el tràmit processal adequat, oposant-se al mateix la direcció lletrada de la part demandada.

3r .- Per provisió s'assenyalà, per a la votació i decisió, el dia 14 de juny de 2018.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

S'accepten els raonaments jurídics que empra la sentència d'instància i la decisió a la qual arriba.

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de la desestimació presumpta, per la f‌icció legal del silenci administratiu, per part de l'Ajuntament d'Eivissa de la reclamació de responsabilitat patrimonial efectuada per la Sra. Dolores, el dia 14 de maig de 2014, per tal de ser indemnitzada en la quantitat de 69.921,54 € com a conseqüència de la impossibilitat d'obtenir una llicència d'obres per a la construcció d'un habitatge unifamiliar aïllat i un magatzem a la parcel la situada en el carrer DIRECCION000 NUM000, Puig des Molins i que correspon a la f‌inca núm. NUM001, inscrita al tom NUM002, llibre NUM003, foli NUM004 del Registre de la Propietat núm. 2 d'Eivissa.

Reclamació de responsabilitat que derivava, ho avancem, d'una prèvia denegació de la llicència d'obres sol licitada. Cal, no obstant, que parem esment en la narració fàctica que ja va prendre en compte la sentència apel lada, la núm. 237 de 18 de juliol de 2017, dictada pel Jutjat Contenciós núm. 3 dels de Palma, i que va desestimar el recurs contenciós administratiu. Narració no qüestionada a aquesta alçada jurisdiccional per les parts litigants. Veiem:

1r.- La recurrent va adquirir l'al ludida parcel la mitjançant un contracte de compra i venda de caràcter privat, atorgat el dia 10 de febrer de 2000, amb els antics propietaris Srs. Samuel i Segismundo, els quals, el 7 de novembre de 1997, havien interessat una llicència d'obres a l'Ajuntament i la qual va quedar en no res en la mesura que es va condicionar, segons els informes tècnics que en principi eren favorables, l'atorgament d'ella a què es presentés un projecte d'urbanització vinculat amb la parcel la que no gaudia de la condició de solar.

Compra i venda que es va plasmar posteriorment en escriptura pública notarial el dia 28 de febrer de 2004, una vegada satisfeta la totalitat del preu acordat.

2n.- El relat fàctic, acceptat per les parts, i desenvolupat en el 1r. fonament de dret de la sentència apel lada, que fem nostre, digué:

Tras adquirir la propiedad de la parcela, la demandante solicitó el día 27 de septiembre de 2004 una certif‌icación relativa a la calif‌icación y condiciones urbanísticas del inmueble, indicándose que estaba clasif‌icada por el Plan General de Ordenación Urbana de Ibiza de 1972 como suelo urbano, zona 3, HistóricoArtística Puig des Molins, formando parte del suelo urbano pero no incluido en ninguna unidad de actuación. Con posterioridad, mediante escrito de 28 de septiembre de 2004, la actora solicitó que se diera continuidad al expediente de obras NUM005, promovido en su día por los antiguos propietarios. La licencia no fue otorgada al indicarse, entre otros extremos, que la parcela no había adquirido la condición de solar, debiendo también suspenderse la concesión de licencias de obras de edif‌icación y urbanización como consecuencia de la previsión contenida en el artículo 5º del Plan Territorial Insular de Ibiza (aprobado inicialmente el día 30 de julio de 2004), según acordó el Pleno del Ayuntamiento de Ibiza, en su sesión de 24 de mayo de 2005, en la medida que la zona sur-este del Puig des Molins precisaba de un Plan Especial de Protección y Conservación. Ante esta situación, la recurrente y el Ayuntamiento de Ibiza f‌irmaron un convenio que fue suscrito el día 2 de mayo de 2006 (folios 80 al 82 del expediente administrativo).

La situación de la parcela propiedad de la actora dentro de la zona 3, Histórico-Artística de Puig des Molins exigía también contar con un informe favorable de la CIOTUPHA. Aunque este organismo emitió un informe favorable al proyecto presentado por la actora, el día 9 de abril de 2008, sin embargo, con posterioridad se adoptó un Acuerdo por subrogación, el día 4 de agosto de 2009, en el que se denegó la licencia de obras solicitada por la recurrente. Esta decisión sería impugnada judicialmente por la demandante, dando origen a la sentencia número 435/2012, dictada por este Juzgado en el procedimiento ordinario 284/2009 (folios 84 al 94 del expediente administrativo), en la que se desestimaron sus pretensiones. Esta decisión judicial fue luego conf‌irmada por el Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares en su Sentencia número 398/2013, de 14 de mayo de 2013 (folio 95 al 109 del expediente administrativo). El Acuerdo de la CIOTUPHA de 4 de agosto de 2009 denegó la concesión de la licencia solicitada por la necesidad de contar con un Plan Especial

de Protección que mientras tanto impedía la autorización de obras de edif‌icación (atendiendo a que la parcela de la actora se encuentra comprendida dentro de la zona de respeto del Conjunto Histórico- Artístico declarado por el Decreto de 13 de febrero de 1969); así como por el incumplimiento del artículo 40.2 del Reglamento de Gestión Urbanística por cuanto no existe la posibilidad de conexión con las redes generales de servicios y viales en funcionamiento. La Sentencia número 398/2013, de 14 de mayo de 2013, del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, llegó a af‌irmar que el derecho a edif‌icar por parte de la actora no había nacido en el caso enjuiciado.

Ante la situación expuesta y, aunque la demandante af‌irma que se concedieron licencias como la solicitada y que le fue denegada en la zona del Puig des Molins, consideró que la actuación municipal en todo momento generó una apariencia favorable a la concesión de la licencia de obras solicitada, vulnerando el principio de conf‌ianza legítima de la interesada, por lo que, ante la imposibilidad de poder ejecutar las obras proyectadas, la actora instó una reclamación de responsabilidad patrimonial el día 14 de mayo de 2014. La desestimación de la misma por silencio administrativo negativo ha dado origen al presente proceso.

El Consell Insular de Ibiza y Formentera, a través del Acuerdo adoptado por la CIOTUPHA, el día 4 de agosto de 2009, se subrogó en las competencias municipales en materia de licencia de obras, denegando la solicitada en su momento por la ahora demandante, argumentando, por una parte, que no se podía dar cumplimiento al artículo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR