SAP Barcelona 191/2017, 31 de Marzo de 2017

ECLIES:APB:2017:2775
Número de Recurso526/2015
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución191/2017
Fecha de Resolución31 de Marzo de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIENCIA PROVINCIAL

DE BARCELONA

Secció Catorze

Rotllo núm. 526/2015

SENTÈNCIA N. 191/2017

Il lustres senyors magistrats:

AGUSTÍN VIGO MORANCHO

RAMÓN VIDAL CAROU

ESTEVE HOSTA SOLDEVILA

Barcelona, 31 de març de 2017

VIST per la Secció Catorze d'aquesta Audiència Provincial el rotllo nº 526015 dimanant de les actuacions de procediment ordinari seguides amb el nº 1156/2012 pel Jutjat de Primera Instància nº 11 de Barcelona a instancia de METRO 02, SA, contra BINITERM, SL, i el Sr. Sebastián, en virtut del recurs d'apel lació interposat per la part demandada contra la Sentència dictada el 19 de gener de 2015 per la magistrada de l'expressat Jutjat.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la Sentència apel lada és del tenor literal següent:

Que estimando como estimo la demanda interpuesta por la entidad Metro 02, S.A., representada por el Procurador de los Tribunales Don Ricard Simó Pascual, contra la sociedad Biniterm, S.L. y contra Don Sebastián

, representados ambos por la Procuradora de los Tribunales Doña Anna Blancafort Camprodón, debo condenar y condeno a ambos demandados a satisfacer, solidariamente entre si, a la sociedad actora la cantidad de 146.654,62 euros (dicho importe incluye la cantidad de 74.878,75 euros objeto de allanamiento parcial que ha sido ya satisfecha por los demandados a la parte actora), mal el interés legal en concepto de mora previsto en el art. 1.108 CC que se computará por el total importe objeto de condena (146.654,62 euros) desde el 1 de febrero de 2012 hasta la fecha de 16 de enero de 2013, y a partir de tal fecha y hasta el total pago de la cantidad objeto de condena que le resta por percibir a la entidad actora (71.775,87 euros) hasta su pago, sin perjuicio de lo previsto en el art. 576 LEC . Todo ello con expresa condena en costas a ambos demandados.

SEGON

La part demandada hi va interposar recurs d'apel lació, que fou admès a tràmit. Les actuacions originals es van elevar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que les va repartir a aquesta Secció Catorze, en la qual, seguits els corresponents tràmits processals, va tenir lloc la deliberació el dia 23 de març de 2017.

TERCER

En la tramitació del present procediment s'han observat i complit les prescripcions legals.

VIST, sent ponent el magistrat Sr. ESTEVE HOSTA SOLDEVILA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Antecedents i objecte del recurs.

Metro 02, SA, va presentar demanda de judici ordinari contra Biniterm, SL, i Sebastián en què va sol licitar que se'ls condemnés a pagar-li solidàriament el 50% del preu just ( justiprecio ) de l'expropiació de part de la finca rústica anomenada DIRECCION000 en l'expedient d'expropiació NUM000 per a la construcció de traçat del tren d'alta velocitat de Barcelona a França.

La contestació a la demanda dels dos demandats (Biniterm, SL, i el seu administrador Sr. Sebastián, que es van defensar conjuntament), va sostenir que l'actora només tenia dret al preu just del sòl dels terrenys expropiats per import de 74.878,75 €, al pagament del qual la part demandada va assentir (i va ingressar en el compte del Jutjat), amb exclusió de tot allò incorporat al sòl, i subsidiàriament va al legar enriquiment injust de l'actora per no haver contribuït aquesta en les despeses de conservació i millora de la finca efectuades fins a l'expropiació.

La Sentència d'instància va concloure que en el document subscrit el 8 de gener de 2001 les parts havien acordat el preu just sobre el sòl i allò incorporat a ell i va desestimar per l'existència de causa l'enriquiment injust de l'actora, amb la qual cosa va estimar íntegrament la demanda tot efectuant en la seva part dispositiva els pronunciaments que hem reproduït en els fets.

El recurs d'apel lació de la part demandada ve a reiterar les al legacions de la contestació a la demanda. L'oposició al recurs, les de la demanda.

SEGON

La Sentència de Primera Instància.

S'accepten i assumeixen els fonaments de dret de la Sentència d'instància, als quals s'afegeixen els que indiquem a continuació.

TERCER

Fets rellevants per a centrar l'assumpte, que han quedat provats i/o han estat acceptats per les parts.

  1. - El 5 de gener de 2001 Metro-02, SA, (en endavant, Metro 02) va vendre en escriptura pública a Biniterm, SL, (en endavant, Biniterm), representada per Sebastián (en endavant, Sr. Sebastián ) la finca rústica de 151 Ha i escaig resultant de l'agregació de varies finques del terme municipal de Vilademuls (document 1 de la demanda). El preu de la compravenda fou de 420.708,47 €. A l'antecedent II del document hom va fer constar expressament que a la finca havia dues masies, unes instal lacions destinades a la cria porquina, i una plantació de milers d'unitats de nogueres de dos anys d'edat. A l'estipulació Tercera hom va fer constar que una porció de la finca estava afecta al traçat del futur tren d'alta velocitat de la línia Barcelona-França en una superfície aproximada de 13 Ha (segons plànol unit a l'escriptura).

  2. - El mateix dia 5 de gener de 2001 Biniterm i Metro 02 van subscriure un document privat en què la primera va cedir a la segona l'ús de les instal lacions de bestiar i ambdues contractants van acordar que explotarien conjuntament per meitat de les despeses i els ingressos el planter existent a la finca. El contracte es va pactar per cinc anys prorrogables automàticament (document 1 de la contestació). Tanmateix, l'esmentat contracte d'explotació no es va executar mai, ni cap de les parts no va requerir mai a l'altra perquè s'executés.

  3. - El 8 de gener de 2001 Biniterm i Metro 02 van formalitzar un segon document privat en forma de carta de la primera a la segona amb el conforme d'aquesta, en el qual van acordar com es repartirien el preu just de l'expropiació del traçat del tren d'alta velocitat (document 2 de la demanda i document 2 de la contestació). Per la seva rellevància, reproduïm el text fonamental del document:

    Conforme a su solicitud, y según lo convenido entre las Partes, suscribo la presente al objeto de confirmarle mi firme e irrevocable compromiso de abonarle el 50% del justi-precio que se obtenga, sea cual sea su importe, como consecuencia de la futura expropiación, de la parte de los terrenos afectados por el proyectado trazado para la construcción de la línea del tren de alta velocidad (TGV) en su recorrido de Barcelona a Francia, que actualmente son de mi propiedad que forma parte de la finca rústica denominada " DIRECCION000 "...

  4. - L'1 de juliol de 2003 Biniterm va arrendar a Indita, SL, la totalitat de la finca rústica per un termini de trenta anys i un cànon anual de 30.000 € a actualitzar cada any amb la variació de l'IPC, més l'IVA (document 3 de la contestació). El contracte el va formalitzar el Sr. Sebastián, administrador d'ambdues companyies.

  5. - El 17 de juliol de 2007 es va portar a terme l'acta d'ocupació per Adif del terreny expropiat per a la construcció de la línia d'alta velocitat (document 8 de la contestació).

  6. - El 24 de maig de 2010 Biniterm i Adif van arribar a un acord sobre el preu just de la zona expropiada en la suma total de 293.309,25 €, dels quals 149.75750 € van correspondre al valor del sòl. Finalment, l'àrea expropiada fou de 44.584 m2, amb uns altres 9.893 m2 d'ocupació temporal durant la realització de les obres de la infraestructura ferroviària (documents 6 i 10 bis de la contestació).

QUART

La interpretació dels contractes en la doctrina legal del Tribunal Suprem.

Les regles de la interpretació dels contractes estan contingudes en els articles 1281 a 1289 del Codi civil . Sens perjudici que l'Alt Tribunal porta indicant reiteradament que la interpretació dels contractes constitueix una funció dels tribunals d'instància, que ha de prevaler i no pot ser revisada en cassació llevat que sigui contrària a alguna de les normes legals que regulen la interpretació dels contractes o manifestament il lògica, irracional o arbitrària ( SSTS 252/2014, de 14 de maig ; 398/2012, de 28 de juny ; 243/2012, de 27 d'abril ; 98/2012, de 29 de febrer ; i 420/2009, de 15 de juny ; entre moltes d'altres), el cert és que la jurisprudència ha estudiat el tema també força sovint, com, per exemple, en les Sentències més recents que reproduïm a continuació.

STS 610/2016, de 7 d'octubre :

Con relación a las directrices y criterios de interpretación de los contratos esta Sala, con carácter general, en las SSTS de 29 de enero de 2015, núm. 27/2015 y de 25 de abril de 2016, núm. 274/2016, tiene declarado lo siguiente:

[...] Una síntesis de estas directrices puede quedar expuesta de la siguiente manera:

i) En primer lugar, debe destacarse que en el proceso interpretativo de los contratos la averiguación o búsqueda de la voluntad real o efectivamente querida por las partes se erige como principio rector de la labor interpretativa, de forma que las demás reglas confluyen a su alrededor bien complementándola, bien supliéndola, pero nunca limitándola o alterándola.

» La aplicación de este principio rector comporta una delimitación del proceso interpretativo que también interesa puntualizar. En efecto, en primer término, debe señalarse que la búsqueda o averiguación de la intención común de las partes se proyecta, necesariamente, sobre la totalidad del contrato celebrado, considerado como una unidad lógica y no como una mera suma de cláusulas; de modo que el análisis o la interpretación sistemática constituye un presupuesto lógico-jurídico de todo proceso interpretativo (también denominada canon hermenéutico de la totalidad, artículo 1286 [sic, 1285] del Código Civil ). En segundo término, y en estrecha relación con la anterior, debe señalarse el carácter instrumental que presenta la interpretación literal del contrato que se infiere del criterio gramatical del mismo ( párrafo primero del artículo 1281 del Código Civil ); de forma que no puede ser valorada como un fin en sí misma...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR