AAP Barcelona 116/2017, 16 de Marzo de 2017

ECLIES:APB:2017:1897A
Número de Recurso241/2016
ProcedimientoIncidente
Número de Resolución116/2017
Fecha de Resolución16 de Marzo de 2017
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 16ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ 16a

ROTLLE n. 241/2016-C

EXECUCIÓ HIPOTECÀRIA 1361/2014

JUTJAT PRIMERA INSTÀNCIA 4 DE GRANOLLERS

INTERLOCUTÒRIA núm. 116/2017

Magistrats/magistrades Srs./Sres.:

JORDI SEGUÍ PUNTAS

MARTA RALLO AYEZCUREN

JOSÉ LUIS VALDIVIESO POLAINO

Barcelona, 16 de marzo de 2017.

La Secció 16ª d'aquesta Audiència Provincial de Barcelona ha vist en apel lació l'incident d'oposició a l'execució hipotecària número 1361/2014, seguida davant el Jutjat de Primera Instància número 4 de Granollers. La part executant, CAIXABANK, SA, ha estat representada pel procurador Sr. Ivo Ranera Cahís i defensada pel lletrat Sr. Juli Borràs i Marco. Els demandats d'execució han estat el Sr. Jose Manuel, representat per la procuradora Sra. Cintia Leonor Velázquez Carrasco i defensat per la lletrada Sra. Dolores Pilar Pato, i la Sra. Coro, no compareguda en aquesta instància. CAIXABANK, SA, ha apel lat contra la interlocutòria del Jutjat de 18 de novembre de 2015 .

ANTECEDENTS DE FET

1. La part dispositiva de la interlocutòria impugnada diu:

" Se acuerda el sobreseimiento de la presente ejecución hipotecaria por la declaración de nulidad de la cláusula de vencimiento anticipado (pacto sexto bis del contrato de fecha 15 de mayo de 2003). No se imponen las costas a ninguna de las partes. "

2. CAIXABANK, SA, va apel lar contra la interlocutòria. Admès el recurs, les actuacions van remetre's a aquesta Secció, després de citar a termini les parts. Comparegudes aquestes, es van seguir els tràmits legals i es va assenyalar per decidir el dia 7 de febrer de 2017.

3. El magistrat a qui va correspondre la ponència no es va conformar amb el vot de la majoria i ha declinat la redacció de la resolució, la qual ha estat encomanada a la magistrada MARTA RALLO AYEZCUREN

FONAMENTS DE DRET

1. El títol d'execució

El títol objecte d'aquesta execució hipotecària el constitueix l'escriptura de crèdit amb garantia hipotecària autoritzada pel notari Sr. Enrique Pérez Mencio, a Sant Celoni, el 15 de maig de 2003, subscrita entre Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona (antecessora de l'executant Caixabank, SA), que concedia el crèdit, i els consorts Sra. Coro i Sr. Jose Manuel, com a part acreditada.

El límit total inicial del crèdit era de 72.100 euros. Els Srs. Coro i Jose Manuel van rebre, en el mateix acte, en concepte de primera disposició, 34.904,93 euros. El venciment final del crèdit era el 31 de maig de 2033. La part acreditada havia de tornar el crèdit disposat mitjançant el pagament de quotes mensuals.

Es van estipular uns interessos al tipus nominal del 3,75 per cent, per al primer any, i, en endavant, un interès variable integrat per l'índex de referència del tipus mitjà dels préstecs hipotecaris a més de tres anys de caixes d'estalvis, que publica el Banc d'Espanya, més un diferencial que era, per a la primera disposició, de 0 punts i, per a la resta, de 0,75. Si s'aplicava l'índex de referència pactat com a substitutiu (tipus actiu de referència de les caixes d'estalvis, definit a l'annex VIII de la Circular 8/90 del Banc d'Espanya), el diferencial aplicable per a la primera disposició era del 0,25 i d'1 punt per a la resta de disposicions. La TAE de la primera disposició era del 4,199 per cent i la de la resta, del 4,824 per cent.

L'interès de demora era del 20,50 per cent.

El pacte sisè bis, "Causes de resolució anticipada" establia, com a primera causa, el venciment anticipat per falta de pagament d'algun dels terminis: "la Caixa podrà donar per vençut el crèdit, encara que no hagués transcorregut el seu termini total, i reclamar la totalitat del que se li deu per capital i interessos, en cas de falta de pagament d'algun dels terminis pactats d'interessos i/o quotes mixtes."

2. La demanda de Caixabank

Caixabank va donar per vençut el crèdit el 30 de juliol de 2014. Havien estat impagades les quotes des del venciment d'1 d'octubre de 2013.

En la demanda presentada el 3 de setembre de 2014 es va instar l'execució de la hipoteca per amortitzacions impagades de 2.439,94 euros; interessos impagats de 2.415,68 euros; capital pendent de 60.767,44 euros i interessos de demora de 132,63 euros, al tipus del 12 per cent anual. A la suma total de 65.755,69 euros, el banc afegia 19.726,71 euros, que calculava per a interessos de demora i costes.

3. La providència inicial del Jutjat

En rebre la demanda, el Jutjat va donar vista a les parts, per termini de 5 dies, per al legacions sobre el caràcter abusiu o no de les clàusules de venciment anticipat i interessos moratoris.

Caixabank va exposar els raonaments pels quals no considerava abusives les clàusules.

La interlocutòria de 18 de novembre de 2014, va apreciar la nul litat, per abusiva, de la clàusula d'interès moratori, no la de venciment anticipat. Va decidir despatxar l'execució pel principal, més un 30 per cent, per interessos legals i costes.

El 29 de setembre de 2015, dins de termini, el Sr. Jose Manuel va formular oposició a l'execució.

Celebrada la vista, la interlocutòria del Jutjat de 18 de novembre de 2015 va apreciar la nul litat, per abusiva, de la clàusula contractual de venciment anticipat i va decidir el sobreseïment de l'execució.

4. El recurs d'apel lació de Caixabank

Caixabank, en el seu raonat recurs d'apel lació, sosté la validesa de la clàusula de venciment anticipat.

Al lega que l' article 693.2 de la Llei d'enjudiciament civil (LEC) preveu la reclamació de la totalitat del préstec si s'ha deixat de pagar tres quotes mensuals, previsió mantinguda per la Llei 19/2015, de 13 de juliol -posterior a la interlocutòria del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d'11 de juny de 2015, en la qual es fonamenta el Jutjat per apreciar el caràcter abusiu de la clàusula.

Caixabank entén que la modificació de l' article 693.2 LEC s'aplica a les demandes formulades després de l'entrada en vigor de la Llei 1/2013 -com la que examinem-, perquè el creditor ja sap quin és el nou paràmetre legal per resoldre anticipadament el contracte per falta de pagament. Però considera que, en aquests casos, els tribunals han d'examinar l'ús concret que s'ha fet de la clàusula, no analitzar-la en abstracte. Invoca, a favor d'aquesta tesi, les Conclusions d'unes Jornades sobre la matèria que van tenir lloc el mes de maig de 2013; els acords d'unificació de criteris adoptats per algunes Audiències Provincials, inclosa la de Barcelona i decisions de diverses Audiències Provincials. Al lega que ha resolt el contracte després de l'impagament de 10 rebuts vençuts.

L'apel lant remarca que la interlocutòria del TJUE d'11 de juny de 2015 diu, en l'apartat 52, que el sol fet que la clàusula de venciment anticipat resulti contrària a l' article 693.2 LEC no permet concloure que és abusiva. També cita la STJUE de 14 de març de 2013 (cas Aziz) (apartats 73 i 76); la STJUE de 21 de març de 2013 (apartat 28); la STJUE d'11 de juny de 2015 (apartats 43 i 52), en relació amb la facultat del deutor, prevista en l' article 693.3 LEC, d'enervar l'execució en determinats casos.

El recurs diu que la clàusula s'ajusta a la legalitat vigent quan es va formalitzar l'escriptura (es refereix a la redacció de l' article 693.2 prèvia a la Llei 1/2013 ).

5. Subsidiàriament, l'entitat apel lant nega que la nul litat per abusiva de la clàusula de venciment anticipat pugui comportar el sobreseïment de l'execució. Es refereix a les decisions d'alguns tribunals (incloses algunes seccions de l'Audiència Provincial de Barcelona) d'acord amb les quals, el fonament de l'execució hipotecària no el constitueix la clàusula en qüestió, sinó la facultat resolutòria general per incompliment greu i manifest i, fins i tot, la pèrdua del benefici del termini en situacions d'incompliment generalitzat o incapacitat de pagament (insolvència) del deutor.

6. La valoració d'aquest tribunal

D'acord amb les Sentències del Tribunal Suprem ( SSTS) 705/2015, de 23 de desembre, i 79/2016, de 18 de febrer -posteriors al recurs d'apel lació de Caixabank-, una clàusula que no modula la gravetat de l'incompliment en funció de la duració i la quantia del préstec, ni permet al consumidor evitar-ne l'aplicació mitjançant una conducta diligent de reparació, no supera els estàndards establerts pel TJUE. Les SSTS citades declaraven el caràcter abusiu de clàusules semblants a la d'aquest judici, que no es vinculen a paràmetres quantitativament o temporalment greus. Eren clàusules nul les i inaplicables.

Malgrat això, el TS admetia que pogués despatxar-se l'execució si la clàusula, en abstracte abusiva, havia estat exercitada amb fonament suficient. Aquesta seria la tesi de Caixabank, segons la qual, els tribunals han d'examinar l'ús concret de la clàusula, no la clàusula en abstracte.

Ara bé, cal tenir en compte la recent STJUE de 26 de gener de 2017 (assumpte C-421/14, Banc Primus vs. Jesús Gutiérrez).

7. Pel que fa a l'apreciació per un tribunal nacional de l'eventual caràcter abusiu d'una clàusula relativa al venciment anticipat per incompliment de les obligacions del deutor durant un període limitat, la STJUE de 26 de gener de 2017 reitera la doctrina del TJUE i declara que el tribunal nacional ha d'examinar, en particular:

" si la facultad que se concede al profesional de declarar el vencimiento anticipado de la totalidad del préstamo está supeditada al incumplimiento por parte del consumidor de una obligación que revista carácter esencial en el marco de la relación contractual de que se trate, si esa facultad está prevista para los casos en los que tal incumplimiento tiene carácter suficientemente grave en relación con la duración y la cuantía del préstamo, si dicha facultad constituye una excepción con respecto a las normas generales aplicables en la materia en ausencia de estipulaciones contractuales específicas y si el Derecho nacional prevé medios adecuados y eficaces que permitan al consumidor sujeto a la aplicación de esa cláusula poner...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR