SAP Tarragona 270/2015, 6 de Octubre de 2015

PonenteJOAN PERARNAU MOYA
ECLIES:APT:2015:1333
Número de Recurso94/2015
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución270/2015
Fecha de Resolución 6 de Octubre de 2015
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE TARRAGONA

SECC. 3a

Apel lació 94/15

Ordinari 416/13 del Jutjat de 1a Instància 1 de Tarragona

S E N T È N C I A

PRESIDENT

Il lm. Sr. GUILLERMO ARIAS BOO

MAGISTRATS

Il lm. Sr. JOAN PERARNAU i MOYA (Ponent)

Il lm. Sr. MANUEL GALAN SANCHEZ

Tarragona, 6 d'octubre de 2015

Vist en aquesta Secció 3a de l'Audiència Provincial recurs d'apel lació interposat per CATALUNYA BANC S.A., representada en aquesta instància pel Procurador/a Sr. Elías Arcalís i defensada pel Lletrat/da Sr. Fernández de Senespleda, contra Sentència del Jutjat de 1a Instància 1 de Tarragona de data 30-10-2014, en procediment Ordinari 416/13, en el que figura com a demandant Evangelina i com a demandada la recurrent.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

En data 4-12-2014 es va presentar per CATALUNYA BANC S.A. recurs d'apel lació contra la Sentència d'instància que disposa: "Estimo la demanda interposada per Evangelina contra CATALUNYA BANC S.A., declaro la nul litat dels contractes de subscripció d'obligacions subordinades de la 7a emissió signats entre la demandat i el seu difunt marit amb la demandada de data 12-2-2009 i 2-12-2010, condemno l'entitat demandada a pagar a la part actora la quantitat de 36.330,93 euros, més l'interès de l' art. 1108 CC des de la subscripció dels productes, import que s'ha de minorar amb la quantitat rebuda per l'actora en concepte de rendiment dels productes adquirits fins al moment de la seva venda, la quantia del qual es determinarà en execució de sentència. S'imposen les costes a la part demandada".

SEGON

Evangelina en data 26-1-2015 es va oposar al recurs.

TERCER

En la tramitació del present procediment, en aquesta alçada, s'han observat les normes i formalitats legals.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

OBJECTE DEL PLET

Es va interposar demanda exercitant acció d'anul labilitat dels contractes de compra fets els anys 2009 i 2010 d'obligacions de deute subordinat per un total de 166.500 euros; s'al lega que els compradors, l'actora i el seu difunt marit, de 75 anys, eren minoristes i no varen rebre cap informació intel ligible sobre el producte; que el deute subordinat adquirit va ser canviat per accions de la demandada per imperatiu del FROB, venent l'actora posteriorment tals accions al FGD; que dels 166.500 euros invertits va poder recuperar 129.169,07 euros, per la qual cosa ha perdut 36.330,93 euros del capital invertit, quantitat objecte de la present reclamació.

La sentència impugnada estima la demanda.

SEGON

IMPOSSIBILITAT DE L'ACCIÓ I ACTES CONFIRMATORIS

Al lega el recurrent, en primer lloc, que la venda de les accions al FGD feta per l'actora impedeix l'acció de nul litat exercitada, ja que al no tenir l'actora tals drets no els poden restituir, i que tal venda seria un acte de confirmació del contracte inicial.

I) És cert que l' art. 1303 CC estableix, com efecte de la nul litat, que els contractants han de restituirse recíprocament les coses objecte del contracte, amb els seus fruits i el preu amb els interesses, però també excepciona el que disposen els articles següents al citat. I l' art. 1307 CC disposa que, sempre que l'obligat per la declaració de nul litat a retornar la cosa no la pugui retornar per haver-la perdut, haurà de retornar el valor que tenia la cosa quan es va perdre i els seu fruits obtinguts, més els interessos des de la pèrdua. Per tant, el fet que els actors hagin venut les accions, fruit del canvi que es va fer del deute subordinat inicialment adquirit, al FGD, no impedeix l'exercici de l'acció de nul litat, al ser aplicable llavors l' art. 1307 CC .

Així ho assenyala la SAP Palma de Mallorca de 16-7-2014 : "En cuanto a la legitimación activa en el caso de canje de la deuda subordinada en acciones y compra de éstas por el FROB también se ha pronunciado este mismo tribunal en su sentencia de 1 de abril de 2014, en un proceso en el que la demandada era, también, Catalunya Banc, S.A.. En dicha sentencia ya decíamos: "La consecuencia de la nulidad es la restitución de las respectivas prestaciones, de las cosas que hubieren sido materia del contrato con sus frutos y el precio con sus intereses, conforme a lo dispuesto en el artículo 1.303 del Código Civil .

El deber de restitución que impone el mencionado artículo, es aplicable no sólo a los supuestos de anulabilidad sino también a los de nulidad absoluta, tratándose de conseguir a través del mismo que las partes vuelvan a tener la situación personal y patrimonial anterior al efecto invalidante ( sentencia de 26 de julio de 2000 ), restitución para la que no se necesita petición expresa ( sentencias del Tribunal Supremo de 22 de noviembre de 1.983 y 24 de febrero de 1.992 y 8 de enero de 2007 ), dado que la obligación de restitución no nace del contrato, sino de la ley ( sentencias del Tribunal Supremo de 24 de marzo de 2006 y de 22 de mayo de 2006 ), motivo por el que aun cuando no se pida, no se incurre en incongruencia.

Alega la parte demandada hoy apelante que con el canje de participaciones preferentes y deuda subordinada por acciones y posterior venta de estas, se hace imposible que la Sra. Sagrario restituya a la demandada aquellos productos financieros inicialmente adquiridos, olvidando que es de aplicación al caso lo dispuesto en el artículo 1.307 del Código Civil, el cual establece que siempre que el obligado por la declaración de nulidad a la devolución de la cosa, no pudiera devolverla por haberla perdido, deberá restituir los frutos percibidos y el valor que tenía la cosa cuando se perdió, con los intereses desde la fecha, ya que tal y como ha establecido la jurisprudencia sobre la materia, el término "haber perdido" incluido en el texto legal, debe de ser entendido en sentido amplio: pérdida culpable, o por caso fortuito, o por haberse transmitido a tercero adquirente de buena fe, como sería el caso de autos".

II) Respecte a que l'acció de nul litat va quedar extingida per la confirmació del contracte, conforme als arts. 1309 i ss. CC, considerant que tal confirmació es va produir tàcitament per la venda voluntària de les accions al FGD, s'ha de recordar que l' art. 1311 CC exigeix, perquè hi hagi una confirmació tàcita d'un contracte, que la part afectada per la nul litat, amb coneixement de la causa de nul litat i havent aquesta ja cessat, executi un acte que impliqui necessàriament la voluntat de renunciar-la.

En el present cas, el fet que l'inversor intenti recuperar el màxim de la inversió feta, minimitzant doncs les pèrdues, venent les accions en que s'havien convertit el deute subordinat inicialment adquirit, no es pot considerar en absolut com a confirmatori del contracte inicial de compra del deute subordinat, ja que ni queda acreditat que tingués coneixement en el moment de la venda de la possible causa de nul litat que afectava al contracte anterior -el de compra del deute subordinat-, ni menys encara que el fet de pretendre obtenir liquiditat i minimitzar les pèrdues de la seva inversió suposi una renúncia a exercitar l'acció de nul litat del contracte inicial.

Així ho ha considerat també la SAP Barcelona de 29-10-2014 : "el único intento era recuperar parte de los ahorros, no implicaba tener conocimientos financieros ni implicaba renuncia a acciones judiciales ni novación de la situación anterior. Deducir por tanto de todo ello una confirmación del contrato al amparo del art. 1311 del CC aparece como francamente fuera de lugar, puesto que precisamente toda la voluntad es contraria a la renuncia". També la SAP Balears de 1-4-2014, Sentència 119/2014 : "El FROP tomó la decisión de canjear participaciones preferentes y obligaciones subordinadas por acciones de Catalunya Banc. Dicho canje por acciones era forzoso.

Estas acciones de Catalunya Banc no cotizan en ningún mercado, teniendo reconocido el testigo D. Carlos José, empleado de la entidad bancaria demandada, que recomendaron a la demandante que vendiera sus acciones al Fondo de Garantía de Depósitos, como única forma de obtener liquidez.

También le aseguró a la Sra. Begoña, dice el testigo Don. Carlos José, que esta venta -que a diferencia del canje de acciones era voluntaria- no podía perjudicarle en ningún caso y que podría defender sus intereses ante los tribunales, por lo que difícilmente puede entenderse que se está ante una confirmación tácita del contrato por parte de Doña. Begoña, ya que los términos en que dicho canje y venta se produjeron distan mucho de una situación libre y de voluntaria convalidación del contrato viciado, pues dichos negocios se hicieron bajo la circunstancia clara de obtener una solución de liquidez y con la condición de no renunciar a las acciones futuras para lograr la ineficacia del contrato de origen y sus derivados. Por ello no puede afirmarse que exista una sanación o conversión del contrato nulo, ni que el comportamiento de la demandante ahora sea contrario a sus actos anteriores".

TERCER

DOCTRINA SOBRE EL DEUTE SUBORDINAT I VALORACIÓ DE LA PROVA

Al lega el recurrent, en segon lloc, que no hi ha error en el consentiment, ja que els compradors sabien que estaven adquirint un producte de risc i també que en la CNMV estava publicat la naturalesa jurídica dels títols.

A) Com ja hem dit a la nostra Sentència d'11 de març de 2014, en relació a les participacions preferents:

I) Les participacions preferents i el deute subordinat són valors complexes i de risc, segons les defineix la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

II) Per aquest motiu, i per la desproporció en la informació que hi ha entre el client minorista i el banc comercialitzador, correspon a aquest últim informar convenientment al client. Aquesta informació no s'ha de limitar a un asèptica descripció del producte, sinó que ha d'anar més enllà, informant al client, de manera clara, precisa i comprensible, també sobre: i) els riscs del producte, entre els quals la possible pèrdua, total o parcial del capital invertit, i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR