STSJ Cataluña 5016/2015, 23 de Julio de 2015

JurisdicciónEspaña
Número de resolución5016/2015
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha23 Julio 2015

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2014 - 8046484

EBO

Recurso de Suplicación: 2714/2015

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

En Barcelona a 23 de julio de 2015

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5016/2015

En el recurso de suplicación interpuesto por Donato frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 23 de enero de 2015 dictada en el procedimiento Demandas nº 996/2014 y siendo recurrido Ajuntament de Sant Sadurni d'Anoia y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 22 de octubre de 2014 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Extinción a instància del trabajador, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23 de enero de 2015 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimar les demandes, acumulades, interposades per Donato contra AJUNTAMENT DE SANT SADURNÍ D'ANOIA en demanda en reclamació de EXTINCIÓ CONTRACTUAL i en impugnació de SANCIÓ. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - El demandant començà a treballar en règim de laboralitat per l'ajuntament demandant el 9.6.86, està enquadrat al grup professional C2 i, des del 26.9.14 (per sanció disciplinària), està adscrit al lloc de treball d'oficial de 1ª de neteja viària, amb una retribució actual de1.979,74 # al mes, inclosa la prorrata de pagues extres. 2.- Les funcions que desenvolupa en l'actual lloc de treball son les d'oficial de 1ª de neteja viària, bàsicament la conducció d'una màquina escombradora, acompanyat d'un peó bufador.

  2. - Anteriorment, des de l'inici de la relació laboral, el demandant havia desenvolupat els següents llocs de treball: 6 anys com auxiliar tècnic de medi ambient, 13 anys com encarregat d'obres i serveis i, des del 15.6.06 i fins el canvi de lloc de treball per sanció de data 26.9.14, ocupava el lloc "tècnic responsable del mercat municipal", on percebia una retribució de 2.984,804#. L'any 2010 assolí un diploma d'extensió universitària en "Direcció i Gestió de Mercats Municipals" (programa formatiu de 210 hores, emès per la UB i la Diputació de Barcelona. doc. 30 actor). Les funcions que desenvolupava en aquest lloc de treball són les següents (segons es detallen al plec de càrrecs):

    - Donar suport tècnic administratiu al serveis de mercats setmanals i firaires del municipi.

    - Col.laborar en la gestió de les activitats relatives als mercats setmanals i als Firaires i en la tramitació dels expedients administratius i documentació necessària pel desenvolupament de les mateixes.

    - Confecció, entrada i tramitació de les solicituds per ocupar un espai als mercats municipals dels dijous i dels dissabtes o en altres indrets a la via pública per tal d'instal.lar-hi de manera temporal llocs de venda, atraccions o altres activitat ludicoeconómiques.

    - Col.laborar en totes aquelles accions que impliquen l'ocupació de la via pública amb repercussions al comerç local, d'acord amb les directrius emanades des de la regidoria corresponent.

    - Col.laborar en l'impuls de les activitats destinades al desenvolupament i dinamització dels mercats setmanals i dels firaires al municipi.

    - Informar i atendre al públic en assumptes de la seva competència.

    - Elaborar documents, informes, preparar esborranys, etc, referents als mercats setmanals i els firaires als efectes que siguin adients.

  3. - Mitjançant resolució de l'Alcaldia de 9.10.13 es resolgué incoar expedient disciplinari al demandant per incompliment de la normativa d'incompatibilitats, amb el núm. 433/13, i designà com a instructora una funcionària de la Diputació de Barcelona, tècnica superior en dret, adscrita al Servei d'Assistència en RRHH (foli 237 i ss.)

  4. - Per decret de 30.1.14, a proposta de la instructora, es declarà la caducitat d'aquest primer expedient (per superació del termini de 90 dies hàbils prescrits a l'art. 87.13 del conveni col.lectiu de l'Ajuntament), la incoació de nou expedient disciplinari pels mateixos motius, la incorporació de tota la documentació de l'expedient anterior, nomenar la mateixa instructora i acordar, de forma cautelar, provisional i transitòria, la suspensió de sou i ocupació amb efectes 1.2.14, amb percepció només de retribucions bàsiques (foli 849 i ss.).

  5. - En data 19.2.14 es notificà al demandant el Plec de càrrecs, que es dona aquí per íntegrament reproduït (foli 864 i ss.).

  6. - Formulades les al.legacions del demandant i practicades el conjunt de diligències, proves documentals i testificals que consten a l'expedient (que, per la seva extensió, es dona aquí per íntegrament reproduït), per nou decret de 16.6.14 (notificat al demandant el 19.6.14), a proposta de la instructora, es declarà - novament- la caducitat d'aquest segon expedient núm. 32/14 (per superació del termini de 90 dies hàbils prescrits a l'art. 87.13 del conveni col.lectiu de l'Ajuntament), la incoació de nou expedient disciplinari pels mateixos motius, la incorporació de tota la documentació dels dos expedients anteriors, nomenar la mateixa instructora i acordar, i prorrogar la mesura cautelar, provisional i transitòria, de suspensió de sou i ocupació amb efectes 1.2.14, amb percepció només de retribucions bàsiques (foli 903 i ss.).

  7. - En data 3.7.14 es notificà al demandant nou plec de càrrecs de data 30.6.14 (doc. 11, part actora, que es dona per íntegrament reproduït, i que es concreta en els següents càrrecs:

    1er: - Incompliment de la normativa sobre incompatibilitats (Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques artícles 11 i següents i resta de normativa aplicable) quan a més es dona una situació d'incompatibilitat, donat que el Sr. Donato va crear l'any 2009 l'associació Unió de Venedors Ambulants (UVA) - de la qual ha estat President i membre de la Junta de Govern fins el 25/07/2012, continuant avui dia sent soci fundador -l'objectiu de la qual, entre d'altres, és aconseguir els majors beneficis possibles pels seus socis, alguns del quals tenen a la vegada llicències i autoritzacions d'establiment al mercat de Sant Sadurni d'Anoia que prèviament han estat informades i valorades per ell mateix -Sr. Donato - com a tècnic responsable del'Ajuntament de Sant Sadurni d'Anoia. A més, Don. Donato també va crear l'any 2012 l'associació UVA mercats-catalans de la qual és, en l'actualitat, el President; els estatuts i la finalitat d'aquesta nova entitat són básicament els mateixos que els de UVA amb l'afegit que aquesta associació també es dedica a la gestió de mercats municipals de comerç no sedentari en els quals tenen paradistes, socis de UVA, que també tenen parada al mercat de Sant Sadurni d'Anoia.

    2on:- Fer prevaler la seva condició d'empleat públic i de la presumpció de certesa que li atorga aquesta condició per donar una aparença de veracitat tant a les seves manifestacions, com a les seves actuacions, arrogant-se a més unes potestats que no li corresponien, tot per obtenir un beneficio indegut per a si mateix, per la seva associació Unió de Venedors Ambulant (UVA), o terceres persones.

  8. - Formulades al.legacions pel demandant, en data 26.9.14 rebé resolució definitiva de l'expedient sancionador, decret de 24.9.14, que es dona per íntegrament reproduïda a continuació (folis 1081-1085, per la que s'acorda imposar al demandant les següents sancions per dues infraccions qualificades de molt greus:

    - La sanció de trasllat ....amb totes les conseqüències jurídiques inherents, de l'art. 86.1.c) del conveni col.lectiu..... per la comissió, en concepte d'autor, de la falta continuada molt greu d'incompliment de les normes

    sobre incompatibilitats quan això doni lloc a una situació d'incompatibilitat tipificada a l'art. 95.2.n) de la Llei 7/2007, pels fets especificats en el càrrec primer de la proposta de resolució de la instructora...".

    - La sanció de trasllat ....amb totes les conseqüències jurídiques inherents, de l'art. 86.1.c) del conveni col.lectiu..... per la comissió, en concepte d'autor, de la falta continuada molt greu de prevalença de la condició

    d'empleat públic per obtenir un benefici indegut per a si mateix o per a un altre " tipificada a l'art. 95.2.j) de la Llei 7/2007, en les circumstàncies que s'especifiquen al càrrec segon expressat a l'apartat XXe d'aquesta resolució.

    Respecte d'aquesta segona sanció, en restar condicionada a que no fos efectiu el trasllat forçós en raó de la primera sanció (que sí s'ha dut a la pràctica), el mateix decret determina que s'apliqui -subsidiràriamentla suspensió d'ocupació i sou de 3 mesos, que és la que -finalment- s'ha dut a la pràctica.

    Els fets, recollits en el apartat XXé d'aquesta resolució, que fonamenten aquestes sancions són els recollits en el plec de càrrecs reproduïts en el fet anterior.

  9. - Els fets recollits en el plec de càrrecs, en els que es fonamenta el decret de 24.9.14 que imposa les sancions, han quedat acreditats. Se'n destaquen els següents:

    - El Sr. Donato va ser adscrit, mitjançant resolució num. 608/2006 de 14.6.2006, amb data d'efectes 15 de juny de 2006, al lloc de treball de tècnic auxiliat de control i administració del mercat municipal i de firaires de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia.

    - Dintre de les anteriors funcions que té el Sr. Donato como a tècnic auxiliar de control i administració del mercat municipal i de firaires de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR