STSJ Cataluña 3516/2015, 29 de Mayo de 2015

JurisdicciónEspaña
Número de resolución3516/2015
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha29 Mayo 2015

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2015 - 0000084

RM

Recurso de Suplicación: 7627/2014

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 29 de mayo de 2015

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3516/2015

En el recurso de suplicación interpuesto por Universitat Pompeu Fabra frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 28 de marzo de 2014 dictada en el procedimiento Demandas nº 724/2012 y siendo recurrido Edmundo . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. SARA MARIA POSE VIDAL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de marzo de 2014 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per Edmundo, contra UNIVERSITAT POMPEU FABRA, sobre acomiadament, i declaro la NUL·LITAT de l'acomiadament del demandant realitzat amb efectes del dia

28.07.12, i en conseqüència condemno a la part demandada que readmeti a l'actor en el seu lloc de treball, amb pagament dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins la data de la reincorporació al seu lloc de treball a raó del salari diari de 26,10 euros.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" Primer .- El Sr. Edmundo, DNI NUM000, va ser contractat com a Professor Associat "tipus 2", del Departament d'Economia i Empresa i Àrea de Coneixement Organització d'Empreses, a temps parcial el dia

30.09.08 fins el 29.09.09. La jornada anual fixada era de 240 hores -16 % de la jornada ordinària-, distribuïdes en un màxim de 90 hores de docència presencial, 60 hora d'atenció als estudiants i la resta a altres activitats relacionades amb la docència (folis 22 i 66). S'establia en el contracte el següent:

"7.- En els contractes de professor associat d'un trimestre acadèmic, la persona contractada haurà de realitzar totes les convocatòries del exàmens i les corresponents correccions i consultes d'avalució de les matèries impartides"

El dia 08.07.09 es va acordar una pròrroga fins el 21.09.10 (foli 23).

Abans de finalitzar aquest contracte, en data 30.08.10 (foli 68), va subscriure una pròrroga del contracte fins el 21.09.11, i novament, en data 01.09.11 subscriu una altra pròrroga fins el 28.07.12, a temps parcial de 6 hores setmanals (folis 26 y 70).

Segon

Als efectes de la normativa d'incompatibilitats (Ley 21/87 y Decret 98/1985) l'actor va signar una declaració en data 02.10.08 fent constar que treballava a l'empresa "Marcus Evans", si bé consta en el mateix document que hi cessava (foli 67). No consta que hagi subscrit cap altra declaració posterior ni que mai se li hagi preguntat sobre aquest extrem, si be l'actor havia posat en coneixement dels seus superiors que el treball en la universitat era la seva activitat principal (interrogatori actor, testifical Sr. Marcos i foli 60).

Tercer

Durant la vigència de la relació laboral s'han incrementat les hores de treball, passant el

29.01.11 a una dedicació de temps parcial de 5 hores (folis 25 y 69), i a partir del 01.09.11 de 6 hores setmanals (folis 26 y 70).

Quart

El salari computable als efectes d'aquesta reclamació és de 793,76 euros mensuals, incloses les prorrates de les pagues extres (fet no controvertit).

Cinquè

Durant tot el període de prestació de serveis ha estat realitzant l'activitat de professor en assignatures incloses dins de les titulacions acadèmiques impartides per la Universitat demandada: Creació d'empreses, Organització i Administració d'Empreses I i II; en diferents horaris de matí i tarda, així com en diferents modalitats de pràctica, seminari i teoria (folis 49 i 76-80).

Sisè

El dia 29.06.12 se li notifica mitjançant un correu electrònic que el dia 28.07.12 cessaria en la prestació de serveis, la qual cosa va succeir en aquesta data (foli 27),

Setè

El demandant presentà el mateix dia una petició de renovació del contracte (foli 36) que és contestada per resolució del rector de la UNIVERSITAT POMPEU FABRA de data 12.07.12 (foli 37), comunicant-li que el dia 29.07.12 finalitzaria la seva relació laboral per extinció del contracte de treball temporal a l'empara d'allò que preveu l'article 53 de la Llei Orgànica 6/2001 i article 20 del RD 898/1985, i per tant que no es considera que existeixi cap irregularitat ni en la contractació ni en l'extinció (foli 37). Interposada reclamació prèvia es desestima per resolució de data 26.09.12 (folis 31-32).

Vuitè

El Sr. Edmundo era membre del Comitè d'empresa, integrat en la candidatura del sindicat Comissions Obreres, elegit en les eleccions sindicals celebrades el 20.06.12, on van resultar elegits 9 persones (folis 38-40). D'aquests representants elegits, a 2 professors se'ls hi ha extingit el contracte de treball, l'actor i al Sr. Jose Pedro .

Novè

La situació dels denominats "falsos associats" ha estat debatuda en nombroses ocasions amb els representants dels treballadors, degut, segons aquests representants, a la gran quantitat de professors associats que es troben en la mateixa situació d'haver estat contractats sense complir els requisits que la normativa estableix (testifical del Sr. Marcos ). En data 16.07.12 el demandant, juntament amb un altre membre del Comitè d'empresa va mantenir una reunió amb la vicerectora en la qual li van plantejar que havia de mantenir el compromís de 2006 en el sentit de regularitzar el que s'anomena com a "fals associat", que són els professors contractats laboralment a temps parcial que no tenen cap altra actitivitat professional fora de l'UPF (testifical Sr. Jose Pedro )."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurre en suplicación la representación de la UNIVERSITAT POMPEU FABRA, frente al desfavorable pronunciamiento de la sentencia de instancia, que califica como despido nulo la extinción del contrato de Don Edmundo, al apreciar la existencia de "contratación abusiva" derivada de la circunstancia de que el demandante acreditó en el momento de su contratación el requisito de desarrollo de otra actividad profesional, pero no así en las renovaciones posteriores, añadiendo que en la práctica desarrollaba necesidades permanentes y duraderas de la entidad ahora recurrente; por la vía del apartado b.) del artículo 193 de la LRJS, interesa la Universitat Pompeu Fabra la supresión del ordinal fáctico quinto de la sentencia de instancia, así como la modificación del contenido del ordinal octavo, todo ello por considerar que, por una parte, los datos consignados en el hecho probado quinto no fueron objeto de debate en juicio y, por otra, que la exposición fáctica del octavo es incompleta a la vista de la testifical prestada por Don. Jose Pedro .

Ambas pretensiones han de ser rechazadas, en la medida en que no se ajustan a las previsiones del artículo 193 b) de la LRJS ; la circunstancia de que los datos consignados en el ordinal fáctico quinto, relativos a las asignaturas impartidas por el demandante, no fueran objeto de debate en juicio, en modo alguno suponen error en la valoración de la prueba susceptible de revisión, especialmente cuando la propia recurrente reconoce que el fundamento del hecho probado deriva, al menos en parte, de la propia documental por ella aportada.

La modificación interesada para el ordinal octavo es inviable por fundarse en prueba testifical que, como sin duda le consta a quien recurre, no es un medio de prueba apto a efectos revisorios,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 553/2017, 22 de Junio de 2017
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 22 Junio 2017
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, de fecha 29 de mayo de 2015, recaída en el recurso de suplicación núm. 7627/2014 , que resolvió el formulado contra la sentencia del Juzgado de lo Social núm. 3 de Barcelona, dictada el 28 de marzo de 2014 , en los autos d......
3 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR