SAP Tarragona 265/2014, 1 de Julio de 2014

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2014:1243
Número de Recurso491/2013
ProcedimientoRECURSO DE APELACIóN
Número de Resolución265/2014
Fecha de Resolución 1 de Julio de 2014
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL·LACIÓ Nº 491/2013

JUDICI ORDINARI Nº 645/2012

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA NÚM. 3 - AMPOSTA

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 1 de juliol de 2.014.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per D. Borja representat pel Procurador dels Tribunals Sr. Recuero Madrid i defensat pel Lletrat Sr. Ventulá Gargallo, contra la Sentència de 19 de juny de 2.013 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 3 d'Amposta, procediment ordinari núm. 645/2012, al qual figura com a part demandant l'ara apel·lant, i com a parts demandades D. Fernando representat per la Procuradora dels Tribunals Sra. Amela Rafales i assistit pel Lletrat Sr. Canicio i Querol; DÑA. Brigida, D. Manuel, DÑA. Gregoria i D. Severiano representats per la Procuradora dels Tribunals Sra. Amela Rafales i assistits pel Lletrat Sr. Canicio i Querol; i DÑA. Salvadora i DÑA. Angustia representades pel Procurador dels Tribunals Sr. Fabregat Ornaque i assistides per la Lletrada Sra. H. Gil Sancho.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

QUE DESTIMANDO LA DEMANDA INTERPUESTA POR DON Borja CONTRA DOÑA Brigida, DON Manuel, DOÑA Gregoria, DON Severiano DON Fernando, DOÑA Angustia y DOÑA Salvadora

DEBO DE ABSOLVER Y ABSUELVO A DOÑA Brigida, DON Manuel, DOÑA Gregoria, DON Severiano DON Fernando, DOÑA Angustia y DOÑA Salvadora DE TODAS LAS PRETENSIONES EN SU CONTRA.

LAS COSTAS CADA PARTE ABONARA LA PARTE ACTORA.

En data 02-09-2013 es va dictar Interlocutòria essent la seva part dispositiva del tenor següent:

"Estimo la aclaración solicitada por procedo a rectificar el la sentencia dictada el 19 de junio de 2013 en el juicio ordinario 645/12: Respecto del fundamento de derecho cuarto quedará así:

"CUARTO.- En materia de costas y según el artículo 394.1 de la Ley de Enjuiciamiento Civil de la Ley 1/2000 de 7 de Enero, desestimadas las pretensiones del actor, corresponde la condena en costas al mismo."

Respecto del fallo:

QUE DESTIMANDO LA DEMANDA INTERPUESTA POR DON Borja CONTRA DOÑA Brigida, DON Manuel, DOÑA Gregoria, DON Severiano DON Fernando, DOÑA Angustia y DOÑA Salvadora

DEBO DE ABSOLVER Y ABSUELVO A DOÑA Brigida, DON Manuel, DOÑA Gregoria, DON Severiano DON Fernando, DOÑA Angustia y DOÑA Salvadora DE TODAS LAS PRETENSIONES EN SU CONTRA.

PROCEDE LA CONDENA EN COSTAS A LA PARTE ACTORA" .

SEGON

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal de D. Borja d'acord a les al·legacions contingudes al seu escrit.

TERCER

Per la representació processal de les parts contraries es van presentar escrits d'oposició al recurs.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

PREVI.

Aquest Tribunal no pot deixar de destacar el confusionisme en que incorre la part actora respecte a les accions exercitades amb la seva demanda. Així, a l'encapçalament es diu que s'interposa "acción de recuperación del derecho de paso de personas y carruajes por camino agrícola ..., y subsidiariamente se solicita establecimiento de una servidumbre de paso previa indemnización en la forma menos gravosa de menor a mayor, para los codemandados que se consideran obligados a su otorgamiento" (foli 2 de les actuacions); i als fonaments de dret, a part de citar com a dret material l'article 544-8 del CCC relatiu al tancament de finques i que poc te a veure amb el que realment es discuteix al present procediment, i el general article 545-1 del CCC ( "Las restricciones al derecho de propiedad son las establecidas por las leyes, en interés público o privado, o las establecidas por la autonomía de la voluntad en interés privado" ), també citava els articles 566-7 ( "1. Los propietarios de una finca sin salida o con una salida insuficiente a una vía pública pueden exigir a los vecinos que se establezca una servidumbre de paso para acceder a la misma de una anchura suficiente y unas características adecuadas para que la finca dominante pueda explotarse normalmente" ), i 566-10 ( Indemnizaciones por el establecimiento de servidumbres forzosas ).

Va ser durant l'acte de l'audiència prèvia quan la part demandant va assenyalar que exercitava amb caràcter principal una acció confessòria i, al seu defecte, una reivindicatòria (DVD aud. pr. 13:25" i ss.).

Per tant, si manifesta exercitar una acció confessòria, això significa que exercita una acció que té per objecte la declaració de l'existència d'un dret se servitud i la condemna del demandat a que la reconegui i respecte ( SAP de Barcelona, secció 17, de 29-febrer-2012, ROJ: SAP B 5984/2012 ); o com diu l'article 566-13 del CCC, relatiu a l'acció confessòria: " 1. Los titulares de la servidumbre tienen acción real para mantener y restituir el ejercicio de la servidumbre contra cualquier persona que se oponga al mismo, que lo perturbe o que amenace con hacerlo. 2. La acción confesoria prescribe a los diez años del acto obstativo" . Això que sembla clar, és enterbolit posteriorment per l'actor apel·lant quan diu al seu escrit d'interposició del present recurs que "En la acción principal, no se alega la existencia de un camino de servidumbre, (como dice la Juez "a quo"), lo que se alega es la existencia de un derecho a pasar y transitar con maquinaria agrícola por un camino "denominado" Camino de Servidumbre de Alcanar" (foli 570), i afegeix posteriorment que "nunca se ha pedido en la acción principal el reconocimiento de una servidumbre, sino el derecho de paso de personas y vehículo de transporte rodado agrícola a favor de la finca del Actor" (foli 570), i "Nunca se ha solicitado como acción principal un derecho de servidumbre de paso, sí que por el contrario, con carácter subsidiario, y de no ser aceptada la acción principal" (foli 571).

En qualsevol cas, les coses són el que són, amb independència del nom que les parts li donen, i així els tractarem arribats a aquest punt.

SEGON

PRONUNCIAMENTS IMPUGNATS.

La part apel·lant Sr. Borja interposa el present recurs contra els pronunciaments de la resolució d'instància pels quals es desestima la demanda i es rebutgen tant l'acció principal (sota l'argument de la Jutgessa a quo de que "no ha quedado acreditado que sea una servidumbre, pues no consta en el registro ni en el catastro . ....... no ha quedado acreditado la existencia de un derecho de paso de carruajes y perosnas

entendido como servidumbre, si un camino que da acceso a los propietarios de las parcelas NUM000, NUM001 y NUM002, y la del actor. Pero no puede entenderse servidumbre de personas o de carruajes" -foli 541-), com l'acció subsidiària (ja que segons la sentència objecte de recurs, "La existencia de las piedras no le impiden el acceso a la vía de la servidumbre de Alcanar, y por ello entiendo que no ha quedado acreditado que la finca del actor está sin salida" -foli 542-).

Com a motius d'impugnació s'al·leguen error de fet i de dret, i incongruència processal d'acord amb l' article 218 de la LEC (foli 566).

TERCER

INCONGRUENCIA: ARTICLE 218 DE LA LEC .

Aquesta al·legació que la part recurrent realitza, no es troba desenvolupada al recurs, al menys de forma expressa i intel·ligible per a aquest Tribunal. Si el que la part està dient és que la sentència es troba manca de motivació, i entesa aquesta com la resposta judicial argumentada en Dret sobre els extrems sotmesos a debat, s'ha de rebutjar ja que la resolució està suficientment motivada, essent cosa diferent que la prova hagi estat valorada correctament. I si el que diu la part és que la resolució és incongruent, també s'ha de desestimar, sense que la part expliqui on es troba aquest vici que denuncia de forma genèrica.

QUART

IMPUGNACIO DE LA DESESTIMACIO DE L'ACCIO PRINCIPAL EXERCITADA.

Com ja s'ha dit, durant l'acte de l'audiència prèvia la part demandant va assenyalar que exercitava amb caràcter principal una acció confessòria i, al seu defecte, una reivindicatòria -DVD aud. pr. 13:25" i ss.- (si bé ignorem a qué es refereix quan cita aquesta darrera acció que, a més, la pròpia part sembla oblidar ja que no intenta justificar els requisits del que seria una acció reivindicatòria comuna).

D'altra banda, analitzant les proves practicades, hem de realitzar les consideracions següents:

Primera

s'equivoca la Jutgessa d'instància quan entén que el camí pel qual es sol·licita el dret de pas es tracta del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Tarragona 128/2017, 25 de Abril de 2017
    • España
    • 25 Abril 2017
    ...los actores han estado pasando" (foli 68). En qualsevol cas, com vam dir a la nostra sentència de 01-07-2014 (Roj: SAP T 1243/2014 - ECLI:ES:APT:2014:1243), "la STS de 17-octubre-2006 (ROJ: STS 6511/2006 ) assenyala que "podría sustentarse en el contenido del artículo 13 de la Ley Hipotecar......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR