STSJ Cataluña 6049/2014, 18 de Septiembre de 2014

PonenteCARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH
ECLIES:TSJCAT:2014:8905
Número de Recurso3260/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6049/2014
Fecha de Resolución18 de Septiembre de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

Recurs de Suplicació: 3260/2014

IL·LM. SR. FELIPE SOLER FERRER

IL·LM. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

IL·LM. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

Barcelona, 18 de setembre de 2014

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6049/2014

En el recurs de suplicació interposat per Tomasa a la sentència del Jutjat Social 26 Barcelona de data 15 de novembre de 2013, dictada en el procediment núm. 536/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Instituto Nacional de la Seguridad Social, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 5 de juny de 2012, va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 15 de novembre de 2013, que contenia la decisió següent:

Desestimando las pretensiones de la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por Dª. Tomasa contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), sobre Incapacidad Permanente, debo absolver y absuelvo a la entidad demandada, con confirmación de la resolución impugnada.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" 1.- La demandante, Dª. Tomasa, nacida el día NUM000 de 1975, ostenta el DNI nº NUM001, se encontraba afiliada a la Seguridad Social con el nº NUM002, en situación de alta, o asimilada al alta en el Régimen General de la Seguridad Social (RGSS), y su profesión habitual era la de auxiliar administrativa (hecho no controvertido).

  1. - La demandante fue declarada en situación de incapacidad permanente absoluta, derivada de enfermedad común, por resolución del INSS de fecha 26 de noviembre de 2010 (folio nº 20 vuelto), en atención a las siguientes patologías: " trastorno de ansiedad con agorafobia, pendiente de estabilización; fibromialgia sin disfunción articular " (folio nº 37).

  2. - Incoado expediente de revisión de grado, la demandante fue reconocida médicamente, emitiéndose dictamen por el Institut Català d'Avaluaciones Mèdiques (ICAM) en fecha de 20 de enero de 2012 con el siguiente resultado: " trastorno de pánico sin agorafobia actual; fibromialgia " (folio nº 41). La Dirección Provincial del INSS, con fecha 31 de enero de 2012, dictó resolución por la que se revisaba por mejoría el grado de incapacidad de la demandante, declarando que no se encontraba en ningún grado de incapacidad permanente (folio nº 80).

  3. - Contra dicha resolución fue interpuesta la oportuna reclamación en vía previa, que fue desestimada el día 30 de abril de 2012 (folio nº 47 vuelto).

    Durante la tramitación de la reclamación previa fue nuevamente visitada por el ICAM, en fecha 2 de abril de 2012, con el siguiente resultado: " trastorno de angustia sin agorafobia sin limitación funcional en la actualidad; fibromialgia; secuelas de parálisis obstrética derecha global, con limitación funcional de la extremidad superior derecha " (folio nº 46).

  4. - La demandante acredita el período mínimo de cotización para causar derecho a la prestación. La base reguladora no controvertida de la prestación, de ser estimada la demanda, asciende a la cantidad de 943,21 euros mensuales y efectos desde el día 1 de febrero de 2012.

  5. - La demandante padece las patologías recogidas en el dictamen del ICAM al que hace referencia el hecho probado 4"

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La demandant, Doña Tomasa, interposa recurs de suplicació enfront de la sentència núm 427/2013, dictada pel Jutjat del Social núm 26 de Barcelona el 15/11/13 en les actuacions núm 536/2012; que desestima la demanda interposada per la mateixa davant l'INSS, derivada de procés de revisió de grau per millora, i confirma la resolució de l'INSS de 31/01/12, en la qual declara que la treballadora no es troba en l'actualitat afecta de cap grau d'incapacitat permanent, havent de deixar de percebre la pensió que per Incapacitat permanent absoluta percebia

El recurs no ha estat impugnat

SEGON

En un primer motiu de recurs la recurrent sol licita l'addició d'un nou fet provat sisè, emparantse en el art.193b) LRJS, i proposant la següent redacció alternativa, sobre la base dels documents que consten en els folis 43,85 94

"Trastorn de pànic amb agorafòbia, en tractament. Fibromiàlgia, seqüeles de paràlisi obstètrica dreta global, amb limitació funcional de l'extremitat superior dreta, tenidnopatia de rotadors crònica per sobrecàrrega per utilització d'ESI en lloc de la dreta, cervicàlgia crònica per discopatia C6-C7 amb empremta sobre l'espai subaracnoïdal premedular ". . "

Perquè prosperi la revisió del fet provat han de concórrer els següents requisits:

- No es poden plantejar vàlidament en el recurs qüestions que no s'hagin plantejat en la instància, de manera que aquestes qüestions noves s'han de rebutjar en el recurs, en virtut del principi dispositiu ( STS 4 octubre 2007 ) .

-Fixar quin fet o fets han d'afegir, rectificar o suprimir-se, sense que en cap cas sota aquesta delimitació conceptual fàctica puguin incloure normes de dret o la seva exegesi

-Citar concretament la prova documental o pericial que, per si sola, demostri l'equivocació del jutjador, d'una manera manifesta, evident i clara. L'error de fet ha de ser evident i fluir, derivar i patentizar-se per prova pericial o documental eficaç i eficient, sense necessitat d'acudir a deduccions més o menys lògiques o raonables, ja que donat el caràcter extraordinari del recurs de suplicació i que no es tracta d'una segona instància, no es pot dur a terme una anàlisi de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR