STSJ Cataluña 8305/2012, 10 de Diciembre de 2012

PonenteCARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH
ECLIES:TSJCAT:2012:12996
Número de Recurso2254/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución8305/2012
Fecha de Resolución10 de Diciembre de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08279 - 44 - 4 - 2011 - 8040955

EL

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 10 de diciembre de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 8305/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Consorci Sanitari de Terrassa frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Terrassa de fecha 3 de enero de 2012, dictada en el procedimiento Demandas nº 723/2011 y siendo recurrido/a Natalia, Violeta y Angelica . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 12 de septiembre de 2011, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 3 de enero de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

Que ESTIMANDO en parte la demanda interpuesta por doña Natalia, doña Violeta y doña Angelica sobre modificación de condiciones de trabajo debo DECLARAR que la decisión de la empresa de fecha 25/7/2011 es injustificada y RECONOCER el derecho de las trabajadoras a que la empresa ponga a su disposición un servicio de transporte gratuito cuando deban prestar servicios entre las 22 y las 6 horas.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" PRIMERO.- Doña. Natalia, con DNI NUM000 ha venido prestando sus servicios para la empresa demandada, con antigüedad de 1 de septiembre de 1.964, categoría profesional de Limpiadora y un salario bruto mensual, con prorrateo de pagas extras, de 1.664,24 euros. Doña. Violeta antigüedad de 10 de octubre de 1.969, categoría profesional de Limpiadora y un salario bruto mensual, con prorrateo de pagas extras, de 1.664,24 euros.

la Sra. Angelica, antigüedad de 17 de septiembre de 1.977, categoría profesional de Limpiadora y un salario bruto mensual, con prorrateo de pagas extras, de 1.664,24 euros.

(hechos no controvertidos)

SEGUNDO

Las actoras venían prestando servicios en el Hospital de Sant Llazer, siendo que en 1989 la empresa se trasladó a unas instalaciones en Torrebonica donde no había transporte público en la franja horaria desde las 22 hasta las 6 horas (hechos no controvertidos).

TERCERO

En fecha 2 de octubre de 1989 y con motivo de la convocatoria de una huelga indefinida, la empresa suscribió un acuerdo con el Comité de Empresa por el que se obligaba a facilitar transporte gratuito o una compensación económica a los trabajadores de una serie de categorías -entre las cuales se relacionaba la de Limpiadora- por el traslado del hospital a las nuevas instalaciones (folios 40 y 41).

CUARTO

En fecha 15 de diciembre de 2010 empresa demandada remitió un comunicado a los trabajadores con el siguiente contenido:

Servei de transport amb taxi

Arrel de la creació del Consorci Sanitari de Terrassa i el trasllat del personal de l'Hospital de Sant Llàtzer a les noves instal.lacions de Torrebonica, es va establir que degut a l'absènsia de transport públic en horaris nocturns (entre les 22:00 i les 6:00 h) s'habilitaria un servei de transport gratuït en taxi pel personal amb horari d'incorporació laboral dins d'aquesta franja horària.

Dins d'aquest pacte s'inclouen tots els treballadors amb incorporació al CST anterior a l'any 1989 I amb horari d'incorporació o finalització de la jornada laboral dins d'aquesta franja, ja que van ser els afectats pel trasllat de les instal.lacions.

Per tant, a partir del proper dia 22 de novembre el servei de transport gratuït de treballadors en taxi quedarà TOTALMENT RESTRINGIT al personal que compleixi amb les característiques anteriormente exposades.

Gràcies

CAL INCLOURE SIGNATURA

QUINTO

En fecha 15 de diciembre de 2010 la empresa remitió la siguiente comunicación:

Personal que pot utilitzar el transport concertat per l'empresa d'acord amb el pacte que es va fer amb el personal provinent de l'Hospital St. Llàtzer a causa del canvi d'ubicació a l'Hospital de Terrassa:

- Violeta

- Otilia

- Vicenta

- Angelica

- Natalia

- Angelina

- Elisa

Direcció d'Hostalatge

SEXTO

En fecha 27 de julio de 2011 la empresa demandada entregó a las actoras una carta con el siguiente contenido (folios ):

"Benvolguda,

Per mitjà del present escrit li comuniquem que una vegada finalitzat sense acord en aquesta matèria, en data 25 de juliol de 2011, el període de consultes celebrat amb la representación legal dels treballadors, en relació a la intenció d'aquesta empresa de modificar determinades condicions substancials de treball de carácter col.lectiu dels treballadors del CST, procedim a notificar-li de forma individual la modificación que ens veiem en la necessitat d'implantar en el contingut del seu contracte de treball: A partir del proper 1 de setembre de 2011 aquesta empresa no podrà continuar posant a la seva disposición el servei de taxi que fins ara posava a la seva disposición per poder desplaçar-se des de el seu domicili o punt de trobada proper, fins el seu centre de treball a l'Hospital de Terrassa. Com vostè sap, aquest servei es va posar a la disposición de determinats treballadors del servei de neteja que es van traslladar de l'antic Hospital de Sant Llàtzer a l'Hospital de Terrassa, per la manca d'un transport públic en la franja d'horari d'inici de la seva jornada de treball. Com sigui, que en aquest sentit, la dirección d'aquesta empresa li ha ofert arribar a un acord per tal de modificar aquest horari, de forma que pugui coincidir i perpetre l'arribada al centre amb transport públic, pacte que a dis d'avui ha estat rebutjada per part seva, es per lo que li comuniquem que, amb efectes de la data esmentada, procedirem a donar per suspès l'esmentat servei de taxi.

Les causes que motiven aquesta modificación són les que a continuación passem a detallar-li:

En primer lloc es tracta de modificacions que justifiquen la seva implantación en raons de naturalesa o carácter econòmic, ja que aquesta empresa es veu en la necessitat imperativa de reduir les seves despeses, com a entitat proveïdora de serveis pública de salut, per haver vist ostensiblemente retallat el seu finançament public provinent dels contractes de serveis que té subscrits amb el Servei Català de minva de recursos ecomòmics disponibles per l'any 2011. Aquesta retallada cal acumular-la a la ja experimentada per l'exercici pressupostari de l'any 2010 en virtut del que disposa el Decret-Llei 3/2010, de 29 de maig, de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducción del dèficit públic.

Així mateix, aquests Institució s'ha vist en la necessitat de donar compliment a les mesures de contenció de la despesa, d'acord amb el Decret 109/2011, de 11 de gener, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de Catalunya per al 2010 mentre no siguin vigents els del 2011, i la Instrucció1/2011 del Departament de Governació i del Departament d'Economia per l'aplicació de les mesures específiques en matèria de personal previstes en el Decret 109/2011.

Amb aquesta situación de l'entorn econòmic i financer del sector sanitari, la despesa real del 2009 acaba amb una desviación de despesa de 850 milions d'euros, el que significa endarreriments dels pagaments de concerts, farmàcia i proveïdors de béns i serveis.

En aquest sentit, des del Departament de Salut, s'acorda l'ajustament de la despesa del 2011 als recursos pressupostaris i financers disponibles amb una reducción dels pressupostos del centre sanitaris, amb l'obligació de la elaboración d'un Pla d'Ajustament per l'any 2011 i actuacions durant el període 2011-2014 per garantir la sostenibilitat del sistema adaptant l'estructura asistencial al nivell de recursos de futur. Això implica la reducción d'activitat amb la revisió de programes sanitaris i prestacions (supressió de 8 programes integrantlos en l'activitat ordinària, reducción d'un 15 % de la resta de programes); suprimir la compra adicional per a llistes d'espera; i reducción d'activitat amb un promig d'un 3%. A tot això s'ha de sumar les mesures de farmàcia per la millora de l'eficiència de la prestación farmacèutica.

Concretant l'efecte econòmic que aquesta situación produeix en aquesta empresa, cal dir que durant l'any 2010 l'assignació del contratcte del CATSALUT fou de 139,5 milions d'euros (inclou COS Rubí) i l'assignació pel contracte d'activitat pel 2011 és de 126,6 milions d'euros.

Aquesta situación i el propi mandant de l'Administració Pública Sanitària de Catalunya obliga al CST, com a consorcio públic participat majoritàriament per la Generalitat de Cartalunya i tal i com ja s'ha indicat, a establir un seguit de mesures d'estalvi que tendiesen a adecuar a la nova realitat el pressupost de despeses que genera la gestió del conjunt de dispositius assistencials que té adscrits. Una gran p'àrt d'aquesta despesa (al voltant d'un 70%) està assignada als costas de personal,partida sobre la que inevitablemente cal actuar, per tal de fer front a aquesta situación.

Es per aquests motius que el passat 7de juny de 2011 el Consell de Governdel Cst va aprovar u Pla D'Ajustament Pressupostari . En aquest sentit, la eliminación de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR