STSJ Cataluña 5953/2010, 20 de Septiembre de 2010

PonenteAMADOR GARCIA ROS
ECLIES:TSJCAT:2010:6555
Número de Recurso6552/2009
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5953/2010
Fecha de Resolución20 de Septiembre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2009 - 0002076

mm

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

ILMA. SRA. VERÓNICA OLLÉ SESÉ

En Barcelona a 20 de septiembre de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5953/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Construccions i Promocions Burriach 2001 SL frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 29 de junio de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 80/2009 y siendo recurrido/a Inspección Provincial de Trabajo y Seguridad Social y Tomás . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. AMADOR GARCIA ROS .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Procedimientos de oficio, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 29 de junio de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda d'ofici formulada per la Direcció provincial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Girona en contra Construccions i Promocions Burriach 2001, SL i Don. Tomás i declarar que el vincle de prestació de serveis que va unir l'empresa demandada i el Sr. Tomás des del 6-09-06 fins el 15-02-07 era de caràcter laboral, i condemnar l'empresa demandada a avenir-se a aquesta declaració."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: "1r.- El dia 15-02-07 el demandat Don. Tomás va patir un accident mentre desenvolupava la seva activitat professional de paleta a l'obra situada en el municipi d'Arbúcies, carrer Vicenç Bosch núm. 4. El sinistre es va produir al precipitar-se l'operari des del teulat al terra, produint-se unes lesions traumàtiques que van requerir el seu trasllat via aèria a l'Hospital Josep Trueta de Girona (expedient administratiu).

2n.- L'empresa demandada Construccions i Promocions Burriach 2001, SL era la contractista principal de l'obra del carrer Vicenç Bosch núm. 4 d'Arbúcies, obra consistent en un edifici plurifamiliar compost de 10 habitatges de la qual n'era l'empresa promotora Promociones Conmabasa, SL (folis 122-125).

3r.- El Sr. Tomás venia prestant serveis com paleta per Construccions i Promocions Burriach 2001, SL des del dia 6 de setembre de 2006. Per la prestació d'aquests serveis professionals el Sr. Tomás percebia una retribució de 12 euros l'hora. Aquesta retribució es documentava mitjançant l'emissió d'una factura mensual del Sr. Tomás a l'empresa Muntatges Burriach, SL, societat vinculada mercantilment amb Construccions i Promocions Burriach 2001, SL. El demandat Sr. Tomás estava donat d'alta a la Seguretat Social i enquadrat en el règim especial de treballadors autònoms. També constava d'alta censal a l'Agència Tributària i efectuava declaracions d'IVA i d'IRPF. Durant el període en què va prestar serveis per a Construccions i Promocions Burriach 2001, SL tan sols va emetre factures per Muntatges Burriach, SL (interrogatori de l'empresa i del Sr. Tomás, testimoni del Sr. Matías i folis 200 a 276 i acta de la Inspecció de Treball).

4t.- El Sr. Tomás prestava serveis per la demandada amb un horari que coincidia amb la resta de treballadors vinculats laboralment amb l'empresa, és a dir, de 8 a 13 hores i de 14 ó 15 hores fins a les 18 hores. El Sr. Tomás aportava a l'activitat laboral les seves eines personals -plomada, nivell, etc- però no tenia cap mena d'infraestructura empresarial ni tan sols vehicle de transport ni tampoc aportava cap material a l'obra. Pel desenvolupament de la seva activitat professional el Sr. Tomás seguia les ordres i indicacions de l'encarregat de l'obra que depenia de la direcció de Construccions i Promocions Burriach 2001, SL. Així mateix, el Sr. Tomás tenia la col·laboració d'un manobre, que depenia jeràrquicament d'ell i que estava vinculat laboralment amb Construccions i Promocions Burriach 2001, SL. El manobre li preparava i apropava els materials i col·laborava amb les feines d'oficial que desenvolupava el Sr. Tomás (interrogatori de l'empresa i del Sr. Tomás, testimonis del Sr. Matías i del Sr. Benedicto, acta de la Inspecció de Treball i foli 204).

5è.- El Sr. Tomás abans de treballar a l'obra d'Arbúcies, va prestar serveis des del mes de setembre de 2006 per a Construccions i Promocions Burriach 2001, SL a sengles obres que tenia aquesta empresa a Tordera i a Llavaneres. A diari el Sr. Tomás es desplaçava des de Mataró a l'obra corresponent amb una colla de treballadors -laborals- de Construccions i Promocions Burriach 2001, SL amb un vehicle que posava a disposició l'empresa. Si en alguna ocasió l'empresa no podia posar a disposició aquest transport, el Sr. Tomás es desplaçava des de Mataró amb els mateixos treballadors de l'empresa amb el vehicle que, de forma rotatòria, posava a disposició algun dels altres empleats de la demandada. En aquests casos l'empresari abonava una indemnització per transport al treballador que havia posat el seu vehicle particular (interrogatori de l'empresa i del Sr. Tomás i testimonis del Sr. Matías i Don. Benedicto ).

6è.- En el moment de produir-se l'accident del Sr. Tomás, l'empresa demandada no tenia col·locada la línia de vida en el teulat on prestaven serveis el treballador sinistrat i altre personal destinat a aquella activitat ordenada per l'empresa. A l'endemà de l'accident, es va instal·lar la línia de vida i es va alçar la bastida (interrogatori del Sr. Tomás testimonis del Sr. Matías i Don. Benedicto ).

7è.- A instància del Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Santa Coloma de Farners, la Inspecció de Treball va iniciar unes actuacions sobre l'accident produït el 15-02-07 i que van culminar amb una acta d'infracció datada el 12-09-08 per manca d'alta del Sr. Tomás en el règim general de la Seguretat Social i amb la corresponent acta de liquidació de quotes. En contra d'aquestes actes l'empresa demandada va formular impugnació, sostenint la inexistència de vincle laboral entre l'esmentada societat i el Sr. Tomás . (expedient administratiu)."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Construccions i Promocions Burriach 2001 S.L., que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Con apoyo en el apartado a) del artículo 191 del TRLPL, la empresa recurrente que ha visto desestimadas sus resistencias, ahora solicita la nulidad de la sentencia por vulneración del artículo 148-2 .a) del texto procesal citado, petición que sustenta en la prohibición legal de suspensión del juicio que este precepto...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR