STSJ Cataluña 3297/2010, 5 de Mayo de 2010

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2010:5251
Número de Recurso844/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3297/2010
Fecha de Resolución 5 de Mayo de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0019340

F.S.

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

En Barcelona a 5 de mayo de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3297/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Federació Farmaceutica, S. COOP. frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 13 de octubre de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 717/2009 y siendo recurrido/a Ministerio Fiscal, Eloisa, Juan Carlos, Baltasar, Estanislao y Paula . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 10-7-09 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13 de octubre de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo l'excepció de caducitat plantejada per l'empresa, i estimo la demanda formulada per Eloisa, Juan Carlos, Baltasar, Estanislao y Paula, contra FEDERACIÓ FARMACÉUTICA S. COOP. C.L., sobre conflicte col.lectiu, i declaro la nul.litat del canvi de centre de treball que afecta a la plantilla del centre de treball de Barcelona, condemnant a la part demandada a reposar als treballadors afectats al seu centre de treball en les mateixes condicions que tenien abans del trasllat." SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Els demandants actuen en qualitat de membres del Comitè d'Empresa del centre de treball de l'empresa del carrer Ausias March, núm. 101-103, de Barcelona, on hi havia aproximadament 80 treballadors, dels quals un 50 % feien jornada continuada de 7 a 15 i l'altra 50 % tenien diferents horaris de treball, sempre partit, fixat d'acord amb les seves particulars circumstàncies personals ¡ professionals.

Segon

El dia 21.07.07 es va celebrar una reunió conjunta entre l'empresa i els comitès d'empresa dels centres de treball de I'Hospitalet i de Barcelona per parlar del procés de trasllat a un nou centre de treball a Gavà. Després en van seguir d'altres els mesos de juliol de 2008, novembre de 2008 i gener de 2009.

Tercer

Els dos comitès d'empresa va plantejar acte de conciiiació davant el Tribunal Laboral de Catalunya, que es va celebrar el dia 03.04.09, el qual va acabar

amb el resultat de sense acord.

Quart

En data 19.05.09 l'empresa va comunicar al Comitè d'Empresa de Barcelona la decisió de traslladar el centre de treball de Barcelona a un nou centre de treball a Gavà, sent la data prevista l'estiu del mateix any, demanant que emetés informe respecte d'aquest trasllat del centre. El Comitè va respondre per comunicació de data 02.06.09, oposant-se al trasllat del centre en base a les dificultats de transport que hi havia, i valorant la decisió de l'empresa com una modificació de condicions de treball de l' art. 41 ET, reclamant I 'obertura d'un període de consultes. En la mateixa data va comunicar als treballadors individualment que serien traslladats a partir del mes de juliol de 2009.

Cinquè

Posteriorment, en data 28.07.09 (sic) va comunicar als treballadors que a partir del dia

30.07.09 serien traslladats al nou centre de treball de Gavà, amb una carta individualitzada, amb la qual acompanyaven un plànol i localització del centre de treball i les diferents alternatives de transport públic des de Barcelona, oferint la negociació de compensacions com la flexibilitat horària o pagar parcialment el cost del menjar de migdia per les persones que facin el torn partit.

Sisè

Entre el 31.07.09, 04.08.09 j 18.09.09, un total de 44 treballadors del centre de treball de Barcelona van subscriure unes cartes tipus -6 en total- en funció de les

condicions que tenien en el centre de treball d'origen i les que els convenia acceptar en el nou centre. Del total 14 treballadors que tenien jornada continuada l'han mantingut en el nou centre, i la resta fan horaris compresos entre les 9 i les 18 hores, i de les 8 a les 17 hores.

Setè

La distància entre Barcelona -Plaça Catalunya- i el centre de treball de Gavà, és de 25 quilometres aproximadament.

Vuitè

El transport públic des de Barcelona a Gavà es pot fer amb tren des de l'estació del Passeig de Gràcia de Barcelona fins a Gavà, que triga 23 minuts, més un autobús des de l'estació de tren de Gavà fins a l'empresa, que triga 9 minuts, sent el temps total de desplaçament, comptant des del centre de treball del carrer Ausias March, amb les esperes corresponents, d'una hora i mitja. Amb autobús, des de la plaça Espanya fins el centre de treball, també comptant amb esperes i desplaçament des del centre de treball de Barcelona, es triga aproximadament una hora i mitja. El desplaçament en cotxe triga aproximadament quaranta cinc minuts.

Novè

Els costos econòmics dels desplaçaments son els següents, per l'any 2009:

9,80 # diaris en cotxe, i 346,32 # anuals en transport públic.

Desè

Entre altres condicions ofertes per l'empresa per compensar el trasllat, és el

pagament del 50 % del cost del catering de dinar als treballadors que s'hi han de

quedar per qüestions d'horari de treball, la qual cosa suposa aproximadament 4,5 #

diaris.

Onzè

En data 08.07.09 es va celebrar l'intent de conciliació davant la Secció de Conciliacions amb el resultat de "intentat sense efecte".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Que en su día se formuló demanda de conflicto colectivo por los representantes de los trabajadores y en cuyo suplico se contenía la petición siguiente: "...que se declare nula la medida adoptada o, subsidiariamente injustificada y se declare el derecho de los trabajadores afectados en el mismo a la reposición de los mismos en el centro de trabajo de Barcelona a sus anteriores condiciones de trabajo; Esto es : a prestar servicios en la calle Ausias March, nº 101-103, condenando a la demandada a estar y pasar por tal declaración."

Que tramitado el correspondiente procedimiento y celebrado el acto de juicio se procedió a dictar la sentencia de instancia que estimó la demanda de conflicto colectivo y declaró "la nulidad del cambio de centro de trabajo condenando a la empresa a reponer a los trabajadores afectados en su...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR