ACORD GOV/99/2010, de 25 de maig, pel qual s'aproven les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Innovacio, Universitats i Empresa
Rango de LeyAcord

ACORD

GOV/99/2010, de 25 de maig, pel qual s'aproven les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull.

L'article 172.1, lletra c), de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat en matèria d'ensenyament universitari, sens perjudici de l'autonomia universitària, la competència exclusiva sobre l'aprovació dels estatuts de les universitats públiques i de les Normes d'organització i funcionament de les universitats privades.

Les universitats privades elaboren i aproven les seves normes d'organització i funcionament, en virtut de la seva autonomia universitària, les quals són aprovades pel Govern de la Generalitat, previ el seu control de legalitat, d'acord amb el que estableix l'article 103.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya (DOGC núm. 3826, de 20.2.2003).

En compliment de la disposició addicional novena de la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, per la qual es modifica la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats (BOE núm. 307, de 24.12.2001), el Patronat de la Universitat Ramon Llull, en data 15 de juliol de 2009, ha aprovat les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull, per tal d'adaptar-les al nou marc jurídic vigent.

Per tot això, un cop analitzada l'adequació a la legalitat vigent de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull, i atès el que estableix la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern (DOGC núm. 5256, de 12.11.2008), a proposta del conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, el Govern

Acorda:

—1 Aprovar les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull, que figuren a l'annex d'aquest Acord.

—2 Aquestes Normes substitueixen les que es varen aprovar mitjançant el Decret 424/2004, de 2 de novembre (DOGC núm. 4253, de 4.11.2004), pel qual s'aprova l'adaptació de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull, que queden derogades.

—3 De conformitat amb l'article 6.2 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, modificada per la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull entren en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

—4 Disposar la publicació d'aquest Acord al DOGC.

Barcelona, 25 de maig de 2010

Laia Bonet Rull

Secretària del Govern

Annex

Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull

Aprovades pel Patronat de la Universitat Ramon Llull Fundació Privada en la seva sessió de 15 de juliol de 2009

Preàmbul

El 10 d'octubre de 1989 va ser creada, a Barcelona, la Fundació Privada de Catalunya per a la Universitat Ramon Llull, com a fundació privada, sense ànim de lucre, de caràcter beneficodocent i sotmesa a la legislació de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, el 29 de novembre de 2001, el Ple del Patronat va aprovar el canvi de denominació a Universitat Ramon Llull Fundació Privada.

L'objecte proclamat d'aquesta Fundació civil catalana era “la creació d'una universitat privada d'inspiració cristiana, fonamentada en criteris de professionalitat i eficiència de cara a assolir i potenciar un ensenyament integral i una recerca científica d'alta qualitat dins d'una perspectiva humanitzadora que respongui a les complexes necessitats de la societat actual, tal com consta a l'ideari de la Universitat Lliure i d'lnspiració Cristiana de la Carta Fundacional”.

En compliment d'aquest mandat estatutari, la mateixa Fundació, en exercici de la llibertat constitucional de creació de centres docents, va crear formalment la Universitat Ramon Llull per acord de l'1 de març de 1990, que va ser elevat a escriptura pública el 9 de març del mateix any.

El Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, la Llei 12/1991, de 10 de maig, de reconeixement de la Universitat Ramon Llull, la qual especifica el seu règim jurídic, enumera els centres dels quals constarà inicialment i preveu les relacions bàsiques que s'establiran entre la Universitat i la Generalitat de Catalunya.

En data 2 de novembre de 2004 es va promulgar el Decret 424/2004 de la Generalitat de Catalunya, pel qual es va aprovar l'adaptació de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat Ramon Llull, incloses als Estatuts de la Universitat.

Amb la voluntat d'adaptar la realitat actual de la Universitat a les modificacions legislatives produïdes, entre les quals destaca la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, per la qual es modifica la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, és necessària l'aprovació de les Normes d'organització i funcionament de la Universitat amb la finalitat d'adaptar-les a la legalitat vigent, les quals, juntament amb els Estatuts de la Fundació, constitueixen la normativa pròpia.

L'elaboració d'aquestes Normes, l'aprovació i modificació de les quals compet al Ple del Patronat de la Fundació creadora, d'acord amb el que disposa l'article 21.b) dels seus Estatuts, s'ha fet tenint en compte l'autonomia universitària constitucionalment garantida, la llibertat acadèmica manifesta en el reconeixement de les llibertats de càtedra, d'investigació i d'estudi, i l'ideari de la Universitat, el qual ha de ser considerat i respectat en l'exercici de les dites autonomia i llibertat.

La complexitat d'ordre tecnicojurídic major que han de resoldre les Normes d'organització i funcionament de la Universitat prové del fet que la Universitat Ramon Llull, per mandat fundacional exprés, gestiona els centres que la integren a través d'institucions que conserven la seva personalitat jurídica, patrimoni i responsabilitat pròpia. La qual cosa no impedeix, però, la possibilitat que la Universitat pugui crear altres centres els quals gestioni directament i que s'integrin en la seva pròpia personalitat, patrimoni i responsabilitat.

Heus ací també la raó d'ésser de la singularitat organitzativa de la Universitat Ramon Llull, que es troba no sols en el fet de ser una universitat lliure, sinó en el d'estructurar-se, a més, sobre el principi d'un pacte federatiu entre la Universitat titular formal i responsable dels centres que la componen, d'una banda, i les diverses institucions que assumeixen la gestió de cadascun dels centres amb els seus propis recursos humans, tecnològics i patrimonials, d'una altra. És per això que les presents Normes de la Universitat Ramon Llull, aprovades el 15 de juliol de 2009, aporten aquesta important novetat i s'ofereixen a la nostra societat com un significatiu i il·lusionat servei universitari.

Títol preliminar

Naturalesa i finalitat de la Universitat

Article 1

Definició

  1. La Universitat Ramon Llull és una institució acadèmica sense finalitat lucrativa, creada per la Fundació Privada de Catalunya per a la Universitat Ramon Llull (“la Fundació”), ara Universitat Ramon Llull Fundació Privada, i reconeguda per la Llei 12/1991 del Parlament de Catalunya de 10 de maig (DOGC de 22.5.1991; BOE de 6.6.1991).

  2. La Universitat Ramon Llull té la mateixa personalitat jurídica que la Fundació creadora, tot i que n'està diferenciada organitzativament i gaudeix d'autonomia acadèmica i de gestió en els termes establerts en aquestes Normes.

  3. La Universitat Ramon Llull, com a expressió de la llibertat fonamental de creació de centres docents reconeguda a l'article 27.6 de la Constitució espanyola, està sotmesa a la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 4/2007, de 12 d'abril, que la modifica; la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya; la Llei 12/1991, de 10 de maig, de reconeixement de la Universitat Ramon Llull; la normativa aplicable a les fundacions privades de Catalunya, aquestes Normes d'organització i funcionament, i per la resta de normativa interna que la desplegui.

  4. La Universitat Ramon Llull està integrada per institucions federades, a partir de les quals es creen els centres universitaris –escoles i facultats, departaments, instituts universitaris de recerca i altres centres o estructures–.

Les institucions federades que integren la Universitat són: l'Institut Químic de Sarrià CETS Fundació Privada, la Fundació Blanquerna, la Fundació Universitat i Tecnologia La Salle-FUNITEC, la Facultat de Filosofia, la Fundació ESADE, la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Observatori de l'Ebre, la Fundació Cardenal Vidal i Barraquer i l'Institut Borja de Bioètica.

Article 2

Finalitat

  1. En realitzar una missió d'interès públic, la Universitat Ramon Llull es proposa estar al servei de l'esperit cristià, al servei de Catalunya, al servei d'una societat lliure, pluralista i democràtica, a la qual pertany i vol ajudar des d'una actitud oberta a altres cultures, tant a l'Estat espanyol, com a Europa i a tot el món.

  2. La Universitat Ramon Llull és una universitat d'inspiració cristiana. Està al servei de la persona en totes les seves dimensions, es fonamenta en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR