DECRET 371/2011, de 19 de juliol, d'organització transversal de la política lingüística.

Fecha de Entrada en Vigor20 de Agosto de 2011
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET

371/2011, de 19 de juliol, d'organització transversal de la política lingüística.

La Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, estableix un marc per al foment de l'ús del català en sectors com ara el món socioeconòmic, els mitjans de comunicació privats o determinades indústries culturals. També insta el Govern de la Generalitat a adoptar un seguit de mesures de foment de la llengua catalana en diferents àmbits.

Posteriorment, l'Estatut d'autonomia de Catalunya, a l'article 50, regula el foment i la difusió del català, i també de l'aranès, i encomana als poders públics que adoptin les mesures adequades en aquest sentit. En compliment d'aquest mandat, les lleis que l'han desplegat sectorialment han incorporat en la seva regulació aspectes lingüístics. És el cas de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació; la Llei 10/2010, del 7 de maig, d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya; la Llei 17/2010, del 3 de juny, de la llengua de signes catalana; la Llei 20/2010, del 7 de juliol, del cinema, o la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya, entre d'altres. Així mateix, la Llei 35/2010, d'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran, regula la protecció de l'occità aranès com a llengua pròpia de l'Aran, en tots els àmbits i sectors, el foment, la difusió i el coneixement d'aquesta llengua i la regulació del seu ús oficial.

Per tant, tot i que la competència material en l'àmbit de política lingüística correspon a la Direcció General de Política Lingüística, l'acció de foment de la llengua amb què està compromès el Govern implica tots els departaments de l'Administració de la Generalitat en el seu àmbit funcional respectiu, i cal garantir-ne la coordinació.

És per això que, sens perjudici de l'atribució funcional de la política lingüística a l'òrgan materialment competent, des de l'inici de l'exercici de les competències en matèria de política lingüística l'Administració de la Generalitat s'ha dotat sempre d'una estructura organitzativa per a l'aplicació sectorial homogènia i coordinada de la política lingüística del Govern, sota la direcció funcional de la Direcció General de Política Lingüística.

Així, el Decret 396/1983, de 8 de setembre, va crear la Comissió per a la Normalització Lingüística com a òrgan per al seguiment i l'impuls de l'aplicació de la Llei 7/1983, de 18 d'abril, de normalització lingüística a Catalunya. Posteriorment, el Decret 41/1986, de 13 de febrer, de creació d'òrgans auxiliars de la Comissió per a la Normalització Lingüística i de la Direcció General de Política Lingüística, va dissenyar un model d'administració de la política lingüística amb una direcció unificada en la Direcció General de Política Lingüística i una gestió descentralitzada en els diversos departaments de l'Administració de la Generalitat mitjançant una xarxa de personal tècnic, la Xarxa Tècnica de Política Lingüística. Finalment, el Decret 36/1998, de 4 de febrer, de mesures per a l'aplicació de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, va completar l'estructura anterior amb la creació de la Comissió Tècnica de Política Lingüística com a òrgan d'alta coordinació dels departaments en aquest àmbit.

A hores d'ara, tant el canvi normatiu que ha comportat el nou Estatut d'autonomia i el seu desplegament pel que fa a la llengua, com els canvis esdevinguts en l'estructura de l'Administració de la Generalitat, i, finalment, l'experiència acumulada en els darrers anys en l'àmbit de la implantació sectorial de la política lingüística, fan necessari actualitzar la regulació continguda al Decret 36/1998, de 4 de febrer, per garantir una coordinació interdepartamental més eficaç, una definició orgànica i funcional de l'organització transversal de la política lingüística més acurada, i per aconseguir una major capacitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR