STSJ Cataluña 5661/2009, 15 de Julio de 2009

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2009:9083
Número de Recurso832/2009
Número de Resolución5661/2009
Fecha de Resolución15 de Julio de 2009
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 5661/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por Carlos Daniel frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 31 de octubre de 2008 dictada en el procedimiento Demandas nº 378/2008 y siendo recurrido/a Laboratorios Hipra S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 15-4-08 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de octubre de 2008 que contenía el siguiente Fallo:

Que desestimando la demanda interpuesta por D. Carlos Daniel contra la empresa LABORATORIOS HIPRA S.A., debo declarar y declaro procedente el despido del actor efectuado el 14-3-2008, convalidando la extinción del contrato de trabajo producida en dicha fecha, sin derecho a indemnización ni salarios de tramitación.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

PRIMERO

El actor D. Carlos Daniel , provisto de DNI nº NUM000 , ha venido prestando servicios por cuenta y dentro del ámbito de organización y dirección de la empresa Laboratorios Hipra S.A, dedicada a la industria veterinaria, con antigüedad de 20-4-1998, ostentando la categoría profesional de G8-Manager, y percibiendo una retribución bruta diaria de 201,52 euros, expresada en cómputo anual. (Las circunstancias laborales expuestas se obtienen de las nóminas unidas a los folios 714 a 730).

SEGUNDO

Las obligaciones inherentes a un cargo de muy alta responsabilidad como el que ejerce el actor motivan que su jornada y horario no sean absolutamente estrictos, ni siempre coincidentes con el horario laboral de la empresa (de 8 a 13:30 y 14:30 a 17 h de lunes a viernes). (confesión del legal representante de la empresa)

TERCERO

El día 14 de marzo de 2008 la empresa notificó al trabajador carta de despido por motivos disciplinarios con el siguiente contenido: (folios 8 a 15 )

"Benvolgut Sr. Carlos Daniel ,

Per la present li comuniquem que, una vegada analitzada la Auditoria Interna realitzada en data 10 de març de 2008, així com les manifestacions escrites realitzades per Vostè, de data 11 de març de 2008, s'ha arribat a la conclusió de que Vostè és responsable d'una sèrie d'incompliment molt greus i culpables de les seves obligacions laborals. A aquest efecte, la Direcció de Laboratorios Hipra s.a. ha decidit procedir al seu acomiadament, amb efectes laborals i econòmics del dia d'avui, 14 de març de 2008.

En concret, els esmentats incompliments són els següents:

a)D'acord amb la seva condició de treballador de Laboratorios Hipra s.a., ha abusat de la seva posició (Manager de la Unitat de Negoci d'Avicultura i responsable de liderar, desenvolupar i implementar el pr0jecte estratègic Intellivet) i de la confiança que Laboratorios Hipra s.a. havia dipositat en Vostè, al ser accionista i administrador solidari de l'empresa proveïdora Marketing, Vendes i Noves Tecnologies s.l., de la qual vostè en té un interès, encarregada de desenvolupar, a proposta seva, el software del projecte Intellivet i d'altres, ocultant aquesta informació a Laboratorios Hipra s.a. Tal i com s'exposarà a continuació, aquesta conducta suposa una "transgressió de la bona fe contractual, així com el frau, deslleialtat o abús de confiança en les gestions encomanades", falta disciplinària molt greu prevista a l' art. 61.4 del XV conveni Col·lectiu General de la Indústria Química, i a l'article 54.2 d) de l'Estatut dels Treballadors. En concret:

Funcions realitzades pel Sr. Carlos Daniel a Laboratorios Hipra s.a.

Vostè va emprendre la seva carrera professional a Laboratorios Hipra s.a. en data 19 d'abril de 1998, desenvolupant la funció de Tècnic en Màrketing. Al setembre de 2005, Vostè va iniciar un Màster en Màrketing de 2 anys de duració, impartit per la Universistat de Girona, el cost del qual (6.100 EUR) va ser assumit íntegrament per l'empresa. en data 21 de juny de 2006, Vostè va ser promocionat i començà a desenvolupar la funció de Business Unit Manager de Coccidies, un dels principals projectes estratègics de Laboratorios Hipra s.a. Havent finalitzat el Màster en Màrketing, en data 1 de desembre de 2007 Vostè va ser promocionat novament, realitzant les funcions actuals de Manager de la Unitat de Negoci d'Avicultura, depenent directament del Director del Departament de Màrketing. Així, doncs, la confiança dipositada en Vostè i l'aposta per la seva carrera professional ha estat total per part de la Companyia. Així mateix, la confiança per part de Laboratorios Hipra s.a. arribà al punt de fer-lo entrar com a accionista de la Societat.

Vostè presta el seus serveis a jornada complerta, amb un horari general de treball de 8 a 17 hores, amb una hora per menjar entre les 13 hores i les 15 hores, de dilluns a divendres, i amb una retribució diària de 164,38 euros bruts, amb inclusió de les pagues extraordinàries.

"Intellivet" un projecte estratègic i secret de Laboratorios Hipra s.a.

Laboratorios Hipra s.a. està desenvolupant actualment un projecte estratègic anomenar Intellivet. Concretament, Intellivet és un programa informàtic que, funcionant sobre una PDA, permetrà a la Companyia obrir un nou canal de comunicació de publicitat, promoció i difusió de informació tècnica, dirigir a clients del sector veterinari. Tal i com Vostè ja sap, aquest projecte és considerar secreti estratègic, doncs, aportarà una gran avantatge competitiva a Laboratorios Hipra s.a. envers d'altres competidors de la Companyia que ignoren la seva existència i que no disposen dels mitjans per implementar-ho.

Vostè era la persona responsable per part de Laboratorios Hipra s.a. de liderar, desenvolupar i implmentar aquest important projecte.L'encàrrec per desenvolupar "Intellivet", el Sr. Leoncio i la Societat Màrketing, Vendes i Noves Tecnologies s.l.

Vostè com a líder i responsable d'Intellivet, es va encarregar de contactar amb diversos proveïdors per tal de desenvolupar el software del projecte i, a proposta seva, es va decidir atorgar-lo al Sr. Leoncio (ex-treballador de Laboratorios Hipra s.a.), empresari autònom que girava comercialment com a "Ideant" o "Ideant, estratègies intel·ligents". Així, doncs, el Sr. Leoncio era la persona de contacte i l'informàtic responsable d'executar tecnològicament el projecte Intellivet per a Laboratorios Hipra s.a. i Vostè era el coordinador del projecte a la Companyia.

La relació entre empresa i proveïdor es va iniciar l'any 2007, i a part de prestar serveis per Laboratorios Hipra s.a. en relació a Intellivet, també va prestar altres serveis de desenvolupament inform`tic per la Companyia. El Sr. Leoncio va facturar a Laboratorios Hipra s.a., pels serveis de desenvolupament d'Intellivet realitzats durant el 2007, l'import total de 18.857 EUR i per la resta de serveis duta a terme, la suma de 4.000,29 EUR.

L'empresa ha pogut comprovar que en data 21 de desembre de 2007, l'esmentat proveïdor Sr. Leoncio , canvia i passa a convertir-se en proveïdora la societat Markèting, Vendes i Noves Tecnologies s.l., radicant el seu domicili social a la Ronda Ferran Puig, 28, 4t. 1as., de Girona, CP 17001, essent el seu objecte social "la realització de treballs i serveis de Márketing en general, assessorament a empreses en tecnologies de la informació i márketing, outsourcing de departaments de Màrketing per a empreses, implementació Tecnologies de la informació per el màrketing, confecció i implementació de plans de Màrketing i plans estratègics, llançament de productes i serveis, estudis de mercat, estratègies comercials i tot tipus d'activitats relacionades amb aquestes". Aquesta empresa continua actuant sota el mateix nom comercial "Ideant" o "Ideant, estratègies intel·ligents", que és el nom comercial que fins a aquell moment feia servir el Sr. Leoncio .

Però, sorprenentment, no només es produeix un canvi del proveïdor, sinó que vostè n'apareix com a accionista del nou proveïdor, juntament amb els Sr. Leoncio i Josefina , i administrador solidari, juntament amb els altres dos socis esmentats, ocultant aquest fet a Laboratorios Hipra, s.a. L'empresa té coneixement d'aquests fets en data 18 de febrer de 2008, en llegir el BORME de 6 de febrer de 23006, on figura que Vostè és administrador d'aquesta Societat. Segons l'escriptura de constitució de la Societat, les participacions socials van quedar distribuïdes de la manera següent:

a)El Sr. Leoncio es va adjudicar 51 participacions ( 51%)

b)La Sra. Josefina es va adjudicar 24,5 participacions (24,5%)

c)El Sr. Carlos Daniel es va adjudicar 24,5 participacions (24,5%)

Durant l'any 2008 s'han rebut tres (3) factures de l'empresa Màrkting, Vendes i Noves Tecnologies s.l. (NIF B17984253) amb el mateix nom comercial "Ideant" i amb la mateixa aparença que durant l'any 2007 feia servir el Sr. Leoncio . Les factures en qüestió són les següents:

a)Factura 2008001 de 8 de gener de 2008 per un import de 1.309,84 EUR en concepte de Projecte Intellivet quota gener".

b)Factura 2008015 de 6 de febrer de 2008 per un import de 638 EUR en concepte de "Projecte Hipra.com: quota general.

c)Factura 2008017 de 6 de febrer de 2008 per un import de 174 EUR en concepte de "catàleg web IRFA".

La factura 2008001, va ser autoritzada per Vostè i pagada el dia 30 de gener de 2008, pel seu total import de 1.309,84 EUR. Les altres dues factures van ser igualment pagades. Els pagaments han estat efectuats al CCC 0075 1137 25 06000037661 del Banco Popular Español.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR